Thaiföld: megbénult a főváros

Publikálás dátuma
2014.01.13. 10:14
Így tüntettet az ellenzék Bangkok utcáin december végén. Fotó: Rufus Cox, Getty Images.
Teljes blokád alá helyezte a thaiföldi ellenzék az ország fővárosát. Bangkokban tízezrek tüntetnek Yingluck Shinawatra kormánya ellen. Legalább hét fontos kereszteződést is elfoglaltak a belvárosban, s a hosszú sugárutakon is felsorakoztak.

Szutep Taugszuban ellenzéki vezető meghirdette hívei menetét. Békés megmozdulást ígért, ezért a rendőrség és a hadsereg azt közölte, nem kívánnak közbelépni. A fegyveres erők összesen mintegy 15 ezer tagja ügyel a rendre. A műveleti központ vezetője azonban azt hangsúlyozta: nincs náluk fegyver.

Félő azonban, hogy összecsapások törnek ki a városban, mivel a kormányzat támogatói is tüntetést jelentettek be, igaz, csak Bangkok határain kívül. A kabinet azzal vádolja az ellenzék vezetőjét, hogy tudatosan káoszt akar kiprovokálni, célja ugyanis a Shinawatra-kormány megbuktatása puccs révén. A hadsereg azonban sokadszorra is cáfolta, hogy politikai szerepet akarna.

Thaiföldön a harmincas évek közepe óta 18 alkalommal hajtott végre a hadsereg puccsot. Taugszaban azt közölte, nincs szükségük a hadseregre, mert a "nemzet puccsát" hajtják végre. A hivatalnokokat arra kérte mindannyian jelenlétükkel támogassák megmozdulásukat.  Az elfoglalt utak mentén nem volt sem katona, sem rendőr.

Az ellenzék a kormány lemondatásáig kívánja folytatni megmozdulását. Február 2-re választást írt ki Yingluck Shinawatra kormánya, ennek azonban a jelenlegi kormánypárt az esélyese. Az ellenzék pedig bojkottálni akarja a voksolást. Az ő jelszavuk: "reformok a választások előtt".

Megkapja Irán az olajpénzt

Publikálás dátuma
2014.01.13. 10:00
A busheri atomerőmű. Fotó: IIPA/Getty Images
Felszabadítja Irán befagyasztott pénzét az Egyesült Államok, miután mind a washingtoni, mind a teheráni kormány megerősítette, hogy január 20-tól érvénybe lép az iráni atommegállapodás. 

Ennek értelmében Barack Obama vasárnap este azt közölte, Irán ettől kezdve megkezdi fokozottan dúsított uránkészleteinek megsemmisítését és a dúsításhoz használt infrastruktúra egy részének leszerelését. Kiemelte, a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Németország) és Irán között a novemberben, Genfben elfogadott közös akcióterv célja az, hogy megakadályozza Teherán atomfegyverhez jutását. Ennek keretében az iszlám köztársaság az elmúlt tíz év során először egyezett bele nukleáris programjának leállításába.

A Washington Post közlése szerint a megállapodás nyomán február 1-től 550 millió dollárt szabadítanak fel Teherán számára. Ezt követően júliusig további öt részletet kap az ország, az utolsót júliusban, amely szintén 550 millió dollár lesz. A Fox News ezt annyival egészítette ki, hogy később befagyasztott olajbevételeket, összesen 4,2 milliárd dollárt folyósítanak a perzsa államnak.

A felek rövidesen tovább folytatják a tárgyalásokat hogy végleges megállapodást kössenek – emelte ki az iráni külügyminiszter. A megbeszélések akár két-három hét múlva folytathatják. A helyszínről még nem született döntés.

Teljes harci készültség - Így temetik el a zsidó állam egykori vezetőjét

Publikálás dátuma
2014.01.13. 09:39
Simon Peresz izraeli államfő koszorút helyez el Saron ravatalánál. Fotó: David Vaaknin/Getty Images
Megérkeztek a külföldi delegációk Izraelbe Ariel Saron volt miniszterelnök temetésére, az országban a szertartás idejére fokozták a biztonsági intézkedéseket.

Huszonhárom külföldi küldöttség érkezett Jeruzsálembe a nyolc év kóma után szombaton elhunyt volt miniszterelnök, Ariel Saron délelőtti, a kneszetnél zajló búcsúszertartására. A magyar kormányt Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára képviseli.

A hivatalos állami rendezvényen beszédet mond többek közt Benjámin Netanjahu kormányfő, Simon Peresz államelnök, Juli Edelstein, a kneszet elnöke, valamint a család által felkért két szónok: Simon Kahaner, egykori beosztottja a legendás 101-es ejtőernyős egységből (Izrael első, Saron által életre hívott és vezetett katonai kommandójából), és Marit Danon, az elhunyt politikus titkára kormányfői korszakából.

A temetés helyszíne mindössze tíz kilométerre található a gázai határtól, hétfő reggel két rakétát lőttek a szomszédos izraeli területekre a Gázai övezetből, de - a katonai rádió közlése szerint - ez nem változtatta meg az előkészületeket.

Drónokkal és a légierő más eszközeivel ellenőrzik a gázai térséget a temetés idején - mondták a hadsereg illetékesei. Várhatóan ezrek kísérik utolsó útjára Ariel Saront, védelmükre a környékre telepítették a Vaskupola védelmi rendszer egy egységét is.

A területen nyolcszáz rendőr vigyáz a tömeg nyugalmára, a távolabb állók számára hat hatalmas kivetítőn mutatják majd a sírnál zajló eseményeket. Miki Gavrielov elénekli az elhunyt politikus egyik kedves dalát, majd katonai szertartással helyezik örök nyugalomra a halottat.

Izrael egyik legmeghatározóbb, bár igen ellentmondásos személyiségének, Ariel Saronnak a nevét fogja viselni ezentúl egy híd és egy laktanya - jelentették be a hatóságok.

Szerző