Thaiföld: megbénult a főváros

Publikálás dátuma
2014.01.13 10:14
Így tüntettet az ellenzék Bangkok utcáin december végén. Fotó: Rufus Cox, Getty Images.
Fotó: /
Teljes blokád alá helyezte a thaiföldi ellenzék az ország fővárosát. Bangkokban tízezrek tüntetnek Yingluck Shinawatra kormánya ellen. Legalább hét fontos kereszteződést is elfoglaltak a belvárosban, s a hosszú sugárutakon is felsorakoztak.

Szutep Taugszuban ellenzéki vezető meghirdette hívei menetét. Békés megmozdulást ígért, ezért a rendőrség és a hadsereg azt közölte, nem kívánnak közbelépni. A fegyveres erők összesen mintegy 15 ezer tagja ügyel a rendre. A műveleti központ vezetője azonban azt hangsúlyozta: nincs náluk fegyver.

Félő azonban, hogy összecsapások törnek ki a városban, mivel a kormányzat támogatói is tüntetést jelentettek be, igaz, csak Bangkok határain kívül. A kabinet azzal vádolja az ellenzék vezetőjét, hogy tudatosan káoszt akar kiprovokálni, célja ugyanis a Shinawatra-kormány megbuktatása puccs révén. A hadsereg azonban sokadszorra is cáfolta, hogy politikai szerepet akarna.

Thaiföldön a harmincas évek közepe óta 18 alkalommal hajtott végre a hadsereg puccsot. Taugszaban azt közölte, nincs szükségük a hadseregre, mert a "nemzet puccsát" hajtják végre. A hivatalnokokat arra kérte mindannyian jelenlétükkel támogassák megmozdulásukat.  Az elfoglalt utak mentén nem volt sem katona, sem rendőr.

Az ellenzék a kormány lemondatásáig kívánja folytatni megmozdulását. Február 2-re választást írt ki Yingluck Shinawatra kormánya, ennek azonban a jelenlegi kormánypárt az esélyese. Az ellenzék pedig bojkottálni akarja a voksolást. Az ő jelszavuk: "reformok a választások előtt".

2014.01.13 10:14

Fekete színű, mérgező hó hullott Szibériában (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.15 18:35
Szénbányászat - képünk illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
A környék, nem meglepő módon, a szénbányáiról ismert. Környezetvédelmi aktivisták szerint a jelenség jól megmutatja, milyen katasztrofális helyzetben van a régió.
Fekete hó hullott az égből Szibériában egy olyan régióban, amely leginkább a szénbányászatáról híres - írja a 444.hu. A hírek szerint ráadásul nem elég, hogy a hó sötét színű, még mérgező is. A jelenségről számos felvétel is készült, alább a brit The Guardian videóját láthatják:
A fekete hóért a szénpor a felelős, amely a Szibéria déli részén fekvő Kuzbass-régió számtalan külszíni fejtésű szénbányájából jut a levegőbe. Környezetvédelmi aktivisták szerint a fekete hó csupán a jéghegy csúcsa, valójában mindig ennyi szénpor van a levegőben, csak ez a hó miatt most jobban látszik.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a világ egyik legnagyobb széntermelő vidékének számító térségre borzasztó egészségügyi adatok jellemzőek. A rákos megbetegedések és a tüdőbajok száma átlagon felüli a térségben, a régió 2,6 millió lakosának várható élettartama pedig 3-4 évvel van az amúgy is alacsonynak számító orosz átlag (71,5 év) alatt.2019.02.15 18:35

Szexuális zaklatással vádolják Vatikán párizsi nagykövetét

Publikálás dátuma
2019.02.15 17:33

Fotó: AFP/ ALBERTO PIZZOLI
A gyanú szerint egy fiatal férfi fenekét fogdosta az apostoli nuncius újévkor.
Szexuális zaklatás gyanújával indult eljárás Luigi Ventura apostoli nuncius, a Vatikán franciaországi nagykövete ellen Párizsban - erősítette meg pénteken a párizsi ügyészég a Le Monde című napilap értesülését.
A vizsgálatot január 24-én indította a vádhatóság, miután a nunciust azzal vádolta meg a párizsi önkormányzat egyik munkatársa, hogy szexuálisan zaklatta a városházán tartott újévi fogadáson. "Történt egy incidens a diplomáciai testületeknek tartott újévi fogadáson, és a döntés gyorsan megszületett arról, hogy jelezzük az ügyészségnek" - mondta Patrick Klugman, nemzetközi ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.
A tájékoztatás szerint a január 17-én rendezett ünnepségen, amelyre a diplomáciai testületek és a vallási szervezetek képviselői voltak hivatalosak, a 74 éves nuncius, aki 2009 óta teljesít szolgálatot Párizsban, háromszor is fogdosni próbálta - eleinte a kezén, majd a fenekén - a városházának azt a fiatal munkatársát, aki a kíséretével foglalkozott az este folyamán. A városháza közleményében úgy fogalmaz a BBC szerint:
az apostoli nuncius "ismétlődően és ragaszkodóan simogatta" a fiatal férfi fenekét.
Az esetnek szemtanúja is volt. A harminc év körüli sértett a párizsi városháza nemzetközi kapcsolatok osztályán dolgozik, azonnal jelentette feletteseinek, mi történt.
A Vatikán párizsi nagykövetsége egyelőre nem erősítette meg az eljárás megindítását. Luigi Ventura, aki a Vatikán karrierdiplomatája és párizsi misszióját megelőzően több afrikai országban, majd Chiliben és Kanadában is dolgozott, diplomáciai mentességet élvez Franciaországban.
2019.02.15 17:33