Thaiföld: megbénult a főváros

Publikálás dátuma
2014.01.13 10:14
Így tüntettet az ellenzék Bangkok utcáin december végén. Fotó: Rufus Cox, Getty Images.
Teljes blokád alá helyezte a thaiföldi ellenzék az ország fővárosát. Bangkokban tízezrek tüntetnek Yingluck Shinawatra kormánya ellen. Legalább hét fontos kereszteződést is elfoglaltak a belvárosban, s a hosszú sugárutakon is felsorakoztak.

Szutep Taugszuban ellenzéki vezető meghirdette hívei menetét. Békés megmozdulást ígért, ezért a rendőrség és a hadsereg azt közölte, nem kívánnak közbelépni. A fegyveres erők összesen mintegy 15 ezer tagja ügyel a rendre. A műveleti központ vezetője azonban azt hangsúlyozta: nincs náluk fegyver.

Félő azonban, hogy összecsapások törnek ki a városban, mivel a kormányzat támogatói is tüntetést jelentettek be, igaz, csak Bangkok határain kívül. A kabinet azzal vádolja az ellenzék vezetőjét, hogy tudatosan káoszt akar kiprovokálni, célja ugyanis a Shinawatra-kormány megbuktatása puccs révén. A hadsereg azonban sokadszorra is cáfolta, hogy politikai szerepet akarna.

Thaiföldön a harmincas évek közepe óta 18 alkalommal hajtott végre a hadsereg puccsot. Taugszaban azt közölte, nincs szükségük a hadseregre, mert a "nemzet puccsát" hajtják végre. A hivatalnokokat arra kérte mindannyian jelenlétükkel támogassák megmozdulásukat.  Az elfoglalt utak mentén nem volt sem katona, sem rendőr.

Az ellenzék a kormány lemondatásáig kívánja folytatni megmozdulását. Február 2-re választást írt ki Yingluck Shinawatra kormánya, ennek azonban a jelenlegi kormánypárt az esélyese. Az ellenzék pedig bojkottálni akarja a voksolást. Az ő jelszavuk: "reformok a választások előtt".

Megmenekültek a Notre Dame méhei

Publikálás dátuma
2019.04.18 21:34

Fotó: AFP/ AMAURY BLIN
A székesegyház melletti sekrestyén élnek, évente 75 kiló mézet termelnek.
A párizsi Notre-Dame kaptárjaiban élő mintegy 200 ezer méh túlélte a székesegyház tetőzetét és huszártornyát elpusztító hétfő esti tűzvészt. "A méhek életben vannak" - közölte Nicolas Géant, aki a székesegyház melletti sekrestyén elhelyezett kaptárakat gondozza. "Először azt hittem, hogy a három kaptár leégett, semmilyen értesülésem nem volt. Később tudtam meg a műholdas felvételekről, hogy nem ez történt, és a székesegyház szóvivője is megerősítette, hogy a méhek ki-bejárnak a kaptárakból" - mondta el. Nicolas Géant az egész világból kapott érdeklődő üzeneteket és telefonhívásokat a méhek sorsát illetően. "Kaptam hívásokat Dél-Afrikából, Japánból, az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából is, erre igazán nem számítottam" - mondta. Tűz esetén, már a füst első megjelenésénél a méhek teletömik magukat mézzel és a védelmezik a királynőt. Ez az méhfaj - a háziméh - nem hagyja el a kaptárát. Nincsen tüdeje, de a szén-dioxidtól elalszik - mondta Géant. Egy-egy kaptár évente 25 kiló mézet termel, amelyet a Notre-Dame dolgozói vásárolnak meg. A kaptárak 2013 óta állnak a katedrálishoz hozzáépült sekrestye tetején.
Szerző

Egy névtelenséget kérő rendőr elmondta, mi okozta a tüzet a Notre Dame-ban

Publikálás dátuma
2019.04.18 21:26

Fotó: AFP/ GEOFFROY VAN DER HASSELT
Ideiglenes templomot építenek a székesegyház elé az újjáépítés idejére.
A francia bűnügyi rendőrség egyik vezetője szerint feltehetően rövidzárlat okozta a párizsi Notre Dame székesegyházban hétfőn este keletkezett tüzet. A rendőri vezető, aki nevének elhallgatását kérte, az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a nyomozókat biztonsági okokból még mindig nem engedték be a székesegyházba. A Notre Dame rektora, Patrick Chavet püspök azt javasolta, hogy építsenek egy kisebb, ideiglenes templomot a székesegyház előtti téren, hogy a hívők ott imádkozhassanak, amíg a 12. századi épületet restaurálják. A párizsi Városháza jóváhagyását adta csütörtökön az elképzeléshez, feltéve, hogy a műszaki feltételek ezt lehetővé teszik. A tér alatt az ókorból származó romokat őrző altemplom húzódik, valamint földalatti parkoló is működik alatta.  
Szerző
Témák
Notre Dame