X-Faktort nyert a filippínó ápolónő - videó

Egy Fülöp-szigeteki házi ápolónő nyerte Izraelben az X-Faktort. Az asszony nyolcadmagával él egy tel-avivi lakásban, hogy minél több pénzt takaríthasson meg és küldjön haza családjának.

Rose egy barátja unszolására nevezett be a versenyre ahol rövid idő alatt rengeteg rajongót szerzett. Az alig 150 centi magas énekesnő főleg jazz dívák népszerű dalait szólaltatta meg hatalmas hangjával.

Rose Fostanes szerepeltetése azonban újra rávilágított az Izraelben dolgozó külföldi vendégmunkások nehéz sorsára is. A verseny győztese 6 éve érkezett az országba, de már 23 esztendeje külföldön dolgozik, hogy támogatni tudja szüleit, rokonait.

Egyes felmérések szerint 10 millió Fülöp-szigeteki polgár jár hasonló cipőben és dolgozik külföldön, Izraelben 40 ezerre becsülik a számukat.

Az izraeli tévénézők egyébként már megszokták, hogy igen színes hátterű versenyzők mérik össze tudásukat a különböző tehetségkutatókban. Nyert már ultra-ortodox vallásos, etióp bevándorló és zsidónak betért német sztárszakács is hasonló versenyt az országban, Rose Fostanes diadala azonban így is rendhagyónak és meglepőnek számít Izraelben.

Szerző
Témák
Izrael X-Faktor

Túlnépesedik Sanghaj

Publikálás dátuma
2014.01.15. 09:31
Sanghaj levegője minden korábbinál szennyezettebb. Fotó: ChinaFotoPress/Getty Images
Sanghaj lakosságának növekedése komoly mértékben veszélyezteti a kelet-kínai metropolisz környezetének fenntarthatóságát - derül ki egy friss jelentésből.

A városi tájékoztatási hivatal által az MTI tudósítójának eljuttatott összeállítás a 24 milliós város elmúlt évekbeli fejlődésének környezetre gyakorolt hatását vizsgálta.

Sanghaj 2008 és 2012 közötti gazdasági statisztikái rendkívüli fejlődési ütemre mutatnak rá, hatalmas beruházásokkal, gyors urbanizációval, a városi és a migráns lakosság számának növekedésével. Világváros jellege, gazdasági központ szerepe, kedvezményes politikái, az átlagosnál magasabb életszínvonala miatt a metropolisz mindig is kiemelt célpontja volt a belső migrációnak, és Kínán belül a legtöbb külföldi is itt él.

A lakosság növekedése ugyanakkor komoly mértékben károsítja a város környezetét, és megkérdőjelezi a gazdaság növekedésének fenntarthatóságát is.

Sosem látott mennyiségű gépjármű száguld például az utakon és szennyező gyár működik ma Sanghajban, miközben a környezet védelmére fordított kiadások nem nőnek - mutat rá a hivatal jelentése. A 2012 során a város bruttó hazai termékének (GDP) mindössze 2,8 százalékát fordította környezetvédelemre, amely a 2008-as értéknél is kevesebb.

Ha a városi vezetés nem fordít több pénzt a környezeti problémák kezelésére, az hosszú távon katasztrófához vezethet - figyelmeztet a tanulmány.

A dokumentum szerint a város levegője minden korábbinál szennyezettebb, az egészségre legártalmasabb, 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű úgynevezett finom porszemcsék aránya tavaly januárban és decemberben is rekordot döntött. A vizek szennyezettsége is mind nagyobb problémát jelent: a folyók és tavak több mint fele veszélyes mértékben szennyezett, és a vizek környezetének talaja is mérgező anyagokkal teli.

A föld minőségén túl annak mennyiségével is gondok adódnak: a fokozódó mértékű beépítettség miatt a város mezőgazdasági termelőterülete évről évre két számjegyű mértékben csökken, 2012 végén mindössze 2 600 négyzetkilométert tett ki.     

A helyzet kezelésére konkrét cselevési tervet kell a városvezetésnek összeállítania, és ehhez megfelelő pénzügyi alapokat biztosítania - tanácsolja a jelentés.

Szerző

Újra házasodhatnak a melegek Oklahomában

Egy szövetségi bíró kedden érvénytelennek és alkotmányellenesnek nyilvánította az azonos nemű párok házasságára vonatkozó oklahomai tilalmat.

Terence Kern kerületi szövetségi bíró szerint az államban 2004-ben elfogadott alkotmánymódosítás "önkényes és irracionális" alapon rekeszti ki az oklahomai polgárok egyetlen csoportját az állami szolgáltatásokból. Kern azonban a hasonló utahi esetre hivatkozva bejelentette, hogy ítélete halasztott hatályú.

Az oklahomai ítélet egy hónappal azután született, hogy a szintén konzervatív Utah államban is bírósági végzés nyilvánította semmisnek a homoszexuális párok törvényes egybekelésére vonatkozó tilalmat. A mormon többségű állam vezetése azonban megfellebbezte az ítéletet, és a legfelsőbb bíróság 17 nap után - az újabb, magasabb szintű döntésig - felfüggesztette a házassági okiratok kibocsátását. Az államban eddig megkötött frigyeket a szövetségi kormány elismeri, a utahi pedig nem.

Az azonos nemű személyek utahi házasságkötésének kérdését a denveri fellebbviteli szövetségi bíróság hivatott eldönteni.

Oklahoma és Utah mellett további 27 amerikai szövetségi tagállam alkotmánya tiltja az azonos neműek házasságát. További négy államban alacsonyabb szintű jogszabályok állnak a homoszexuálisok és a leszbikusok egybekelésének útjába.

Az oklahomai szövetségi bíró egy eredetileg 2004-ben, röviddel az alkotmánymódosítás elfogadása után benyújtott kereset ügyében hirdetett ítéletet. 2006-ban az eset egy szövetségi fellebbviteli bíróság elé került, miután egy alacsonyabb szintű testület elutasította az állam kormányzójának és főügyészének az ügy ejtésére vonatkozó kérelmét. A bíróság 2009-ben úgy döntött, hogy a felperesek keresete nem eléggé megalapozott, és ők ezt követően módosított panaszt nyújtottak be.

Szerző