Négy gólya is Ászáron maradt a télre

Publikálás dátuma
2014.01.16. 15:39
Fotó: thinkstock A kép illusztráció
Nem költöztek délre idén télen az ászári gólyák, az iskola előtti nedves réten négy madár is áttelel - mondta Komárom-Esztergom megyei település iskolájának igazgatója. Az egyik gólya már korábban fészket rakott az iskola kéményén és minden éjjel ott alszik - tette hozzá Lunkné Nyuli Márta. A madarak táplálásához a Vértesi Erdő Zrt. munkatársai nyújtottak segítséget.

A gólyákat mindig az iskola volt takarítónője eteti, az állatok az eltelt időben hozzászoktak az asszonyhoz és várják érkezését. Mostanra a falubeliek is hozzájárulnak az állatok táplálásához, az egyik horgász például apróra vágott nyers halat visz nekik.  A Duna-Ipoly Nemzeti Park madártani szakértője tanácsaival szintén támogatta a gólyák táplálását és elmondta: hasonló esettel még nem találkozott.

Szerző
Témák
gólya Ászár

Magyar szeméttelepre repült rá a Greenpeace

Publikálás dátuma
2014.01.10. 15:44
A fotó illusztráció:thinkstock
A Greenpeace vegyi szakértője és aktivistái csütörtökön mintákat vettek a hajdú-bihari veszélyes hulladékot tároló telepen. A környezetvédő szervezet szerint az őrizetlen, romos telepről kijuthatnak a szennyező anyagok, ezért azonnali kármentesítésre szólította fel a hatóságot.

A környezetvédő szervezet pénteki közleménye szerint a területen a hordók felirata alapján számos kiemelten veszélyes anyag található, így mérgező cianidot tartalmazó hulladékok, toxikus fémeket tartalmazó galvániszapok, és rákkeltőnek minősített klórozott oldószerek is. Sok korrodálódott fémhordó kilyukadt és folyik ki belőlük a méreg. A szintén elöregedett és megroggyant tárolókról legurultak  műanyag és fémhordók, tartalmuk kiömlött, és szennyeződés került az oldalfalak nélküli tároló melletti talajra is. A Greenpeace szerint a tároló mellett lévő esővíz-elvezető csatornába is  láthatóan jutott szennyezés, és a csurgalékvíz-elvezető medence is szabálytalanul megtelt esővízzel és belehullott vegyszeres hordókkal.

A Greenpeace követeli, hogy a környezetvédelmi főfelügyelőség azonnal tegye meg a szükséges intézkedéseket, akadályozza meg a szennyezés továbbterjedését, és intézkedjen a kármentesítésről. A szervezet kéri továbbá, hogy mérjék fel és hozzák nyilvánosságra az ország összes, hasonló tározójának állapotát.

A Népszabadság a csütörtöki számában írt arról, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában, több állattartó telep, mezőgazdasági terület és a Szeg-Híresháti belvízelvezető csatorna közvetlen közelében található az a gondozatlan telep, ahol becslések szerint legalább kétezer tonna veszélyes hulladékot tárolnak. 

A telepre egy debreceni környezetvédő civil szervezet, a Terepszemle Stúdió hívta fel a figyelmet, akik szerdán közérdekű bejelentést juttattak el a debreceni Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőséghez a tapasztalt hiányosságok miatt.

A felügyelőség vezetője csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Debrecenben, és  bejelentette, hogy a telepen, amelyet legutóbb egy hónapja ellenőrzött a hatóság, valószínűleg fémtolvajok garázdálkodtak, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek a rendőrségen.

Kelemen Béla, a felügyelőség igazgatója elmondta, hogy a telep teljes lezárásáról pénteken intézkednek, hétfőn pedig a katasztrófavédelem szakembereivel, és a telepet korábban működtető, jelenleg felszámolás alatt álló cég felszámolójával helyszíni bejárást tartanak a mentesítési munkálatok ütemezése érdekében. Közölte azt is, hogy rendkívüli kárelhárítási munkákra - a telep lezárása után - jelenleg nincs szükség.

Szerző

Madárhang a városban

Publikálás dátuma
2014.01.07. 16:40
Fotó:thinkstock
Több kiállítást, mesedélutánokat és jótékonysági koncertsorozatot, illetve számos egyéb tudományos, kulturális és szórakoztató programot szervez 2014-ben a fennállása negyvenedik évfordulóját ünneplő Magyar Madártani Egyesület (MME). A kiállítások sorát szerdán nyitja a Madarak a városban című tárlat a fővárosi Hadik Kávéházban, ahol többek között kiállítják Kókay Szabolcs, Kovács György és Péchy Tamás képeit. Szeptember végén a Természettudományi Múzeumban nyílik kiállítás, ahol az év során díjazott rajzpályázatok győzteseinek alkotásai is helyet kapnak.

Madárhang a városban címmel jótékonysági koncertsorozat kezdődik március végén a Kaláka együttes koncertjével. A november végéig tartó program célja, hogy felhívja a figyelmet az emberek közelében élő madarakra. Fellép többek között a Makám, a Barnabás Fuvolakvintett és az Oriolus Kamarakórus.

A gyerekeket is számos program várja az év során. A varjasboszorka című meseregény szerzője, Lovranits Júlia két alkalommal is mesedélutánon olvas fel a kicsiknek, akiket emellett madaras játszóház és madárismereti játékok is várnak. Tavasszal szabadtéri, kirándulós interaktív játékot szervez az MME. A gyerekek - vagy akár a felnőttek is - egy meseszerű történetbe kerülve oldhatnak meg egy rejtélyt és ismerkedhetnek meg madarász szakvezetés mellett a madárvilággal. Természetesen a rendhagyó eseményeken túl a szokásos, nagyszabású madarászeseményeket és természetvédelmi táborokat is megrendezi a madárvédő szervezet.

Az ünnepi évad hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciával indult, amelynek keretében neves előadók bemutatták az egyesület elmúlt negyven évének természetvédelmi ideáit, korszakalkotó ötleteit, az egyesület természetvédelmi, tudományos és környezeti nevelési eredményeit, a madárvonulás-kutatás és monitoring tevékenységek eddigi mérföldköveit, valamint a Hermann Ottó örökségéhez kapcsolódóan végzett munkát - a kiváló természettudós, ornitológus, néprajzkutató, régész, polihisztor, politikus halálának századik évfordulójáról emlékezik meg a szervezet.

A több témát is feldolgozó jubileumi akadémiai ülésről kivonat készül, amely országjáró körútra indul az MME helyi csoportjainak szervezésében, a helyi érdekességek megemlítésével és a helyi akciók bemutatásával. A legtöbb helyszínen az érdeklődőket nem csupán előadás, hanem interaktív és ismeretszerző játékok, egyéb szórakoztató programok is várják.

Szerző