Nanotechnológiával védekeznek Szegeden

Publikálás dátuma
2014.01.16. 16:06
Fotó: thinkstock
Nanoezüstöt tartalmazó oldattal vonják be a szegedi villamosok és trolik belsejét, hogy meggátolják a vírusok és baktériumok terjedését - jelentette be közös programját a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) csütörtökön a dél-alföldi városban.

A sajtótájékoztatón Tóth István Tibor, az SZKT vezetője elmondta, az ezüst antibakteriális, vírus- és gombaölő hatása már évszázadok óta ismert. A felhasznált oldatok, amelyeket a járművek utasterében lévő kapaszkodók, korlátok, ülések felületére visznek fel, meggátolják a kórokozók továbbterjedését, ezzel is ügyelve az utasok egészségére. A Szegedi Tudományegyetem kutatói havonta, mikrobiológiai ellenőrzéseket végeznek majd, a védelmet jelentő ezüstoldat hatékonyságát vizsgálva.

Az egyetem és a vállalat között évek óta tradicionális együttműködés folyik. A közös munka most egy újabb mérföldkövéhez érkezett, hiszen egy új területen, az utazási higiénia témakörében történt nagy előrelépés - tette hozzá Tóth István Tibor. Elvárásaik szerint ezzel a módszerrel, külön vegyszer alkalmazása nélkül hosszabb távra, de legalábbis a járványok időszakára tudnak jelentős védelmet nyújtani az utasoknak - közölte az igazgató. Elmondta: jelenleg a közelmúltban beszerzett járművek kivételével, minden villamost és trolit lekezelnek a szerrel, ez csaknem félszáz járművet jelent.

Dékány Imre, a kutatásokat irányító Kolloidkémiai Tanszék vezetője elmondta: a technológia kifejlesztésére egy uniós pályázat adott lehetőséget négy évvel ezelőtt. Ebben partner volt az SZTE, a szegedi Nanocolltech Kft. és a General Electric Hungary Kft. melyek mintegy 300 millió forintot használhattak fel. A projekt során nanotechnológiás eljárást használnak baktériumokat és esetleg vírusokat elpusztító fertőtlenítési eljárások kidolgozására. Olyan nanorészecske-kompozitokat állítottak elő, melyek az odatapadt baktériumokat és vírusokat vegyszermentesen megsemmisítik. A projekt kötelezi a pályázókat, hogy különféle alkalmazásokat fejlesszenek ki, melynek új eleme a közlekedési eszközökön való használat - mondta a professzor.

A program során korábban a Gyermekklinikán már egy szobát befestettek az antibakteriális bevonattal, melynek hatékonyságát azóta is folyamatosan mérik. Emellett pedig a szegedi egészségügyi beruházásoknál is kaptak felkérést, így az épülő új klinikai épületekben már a falak felső, festett rétege is ilyen bevonatot kap. Emellett a győri Graboplast Zrt. pvc-padlóiban már két éve fokozatosan alkalmazza a Szegeden kifejlesztett ezüsttitán nanorészecskéket.

Szerző

Bedurrant az elnök szerető-botránya: Négy hónapos magzat az új szereplő

Publikálás dátuma
2014.01.16. 15:58
Fotó: Getty Images / Andreas Rentz
A francia lapok igyekeznek szimpla magánéleti afférként kezelni az elnök szeretőjét - ám a történet most új fordulatot vett, ugyanis Julie Gayet állítólag négy hónapos terhes.

A legújabb pletykák szerint az állítólagos szerető, a 41 éves Julie Gayet négyhónapos terhes – idézi a Daily Express-t a Velvet. (A cikket teljes terjedelmében itt olvashatja.) A felfedezést az M6 tévécsatorna egyik munkatársa tette, de nem ők hozták nyilvánosságra, egy blogger szellőztette meg az információt. Az M6 mindenesetre vehemensen tagad, az elnöki hivatal pedig nem kommentálta a feltételezést.

A Gayet-ügyet a francia Closer bulvárlap robbantotta ki, miután fotókkal gazdagon illusztrált cikkben beszámolt róla, hogy Hollande egyes éjjeleken testőre kíséretében átmotorozik Párizson, hogy a szeretőjével töltsön egy-egy éjszakát. Hollande ugyan nem nős, de élettársként vele él a 48 éves Valerie Trierweiler újságírónő. A nála hét évvel fiatalabb Gayet mindenesetre elbújt a nyilvánosság elől az Express szerint, de készül a Closer beperelésére (amitől Hollande végül elállt).

Az egyetlen, épphogy szimpatikusnak mondható elem a történetben, hogy Hollande nem vetít, nem hazudozik, bár a részleteket nem árulja el. Trierweiler anyagilag és egzisztenciálisan nem járna jól egy szakítással. A francia first lady ugyanis jogosult egy ötfős stábot és testőrséget tartani, lehet államilag finanszírozott magánrepülője, limuzinja, és mindezeken felül házak és nyaralók sokasága áll rendelkezésére országszerte. Így gyakorlatilag közügynek számít, kinek az életét fedezik az adófizetők eurói.

Az biztos, hogy Hollande február 11-et jelölte meg annak a napnak, amikor végleg tisztázza, most épp ki a first lady. Érdekesség, hogy a mértékadó francia lapok nem igazán törődnek a történtekkel, igyekeznek azt valóban egy magánéleti kérdésként kezelni, legfeljebb mínuszos hírekként említik meg az affért. Az Elle magazin most megjelent számának címlapján pedig véletlenül éppen Julie Gayet pózol.

Szerző

Öngyilkos lett egy brit diplomata

Leugrott egy nagybányai szálloda hetedik emeleti erkélyéről és szörnyethalt egy brit férfi csütörtökön délben. A román hírtelevíziók jelentése szerint az öngyilkos Nagy-Britannia bukaresti nagykövetségének a diplomatája volt.

 Az Agerpres hírügynökség a nyomozáshoz közelálló forrásokra hivatkozva közölte, hogy a járókelők riasztották a rendőrséget, akik látták a férfit, amint a szálloda erkélyéről a mélybe veti magát. A 46 éves brit állampolgár azonnal szörnyethalt.
  A férfi kedden érkezett a szállodába, és csütörtökön ki kellett volna jelentkeznie, de egy nappal meghosszabbította nagybányai tartózkodását. Ő maga kérte, hogy a szálloda legfelső emeletén szállásolják el.

Szerző