Előfizetés

BKV: lehet, hogy februárban sztrájkolni fognak az autóbuszsofőrök

Forgalomlassító akcióra készülnek a buszvezetők februárban, mert állítólag túlterheltek. Nemes Gábor szakszervezeti vezető szerint az elsőajtós felszállás olyan terheket ró a dolgozókra, ami miatt egyre nehezebben tudják teljesíteni a feladataikat. Azt szeretnék elérni, hogy a BKK tartsa be a korábbi ígéreteit, és szabályozza a pluszfeladatok végrehajtását - írja az atv.hu.

Néhány éve működik Budapesten az elsőajtós felszállás, de csak buszoknál, illetve troliknál és ott sem minden vonalon. Ennek lényege, hogy a felszálláskor a buszvezető ellenőrzi, hogy az utasnak van-e jegye vagy bérlete, akinek nincs, az vehet a sofőrnél. Az utasok többségének nem tetszik a rendszer.

Túlterheltségre és arra panaszkodnak a buszvezetők, hogy a pluszfeladatukat nem szabályozza megfelelően a BKK. Előírás például az, hogy a vezetőknek ellenőrizni kell a bérletek érvényességét, de azt mondják egy rápillantással ez lehetetlen, ha viszont nem végzik jól feladatukat jön a büntetés.

A visszásságokra utal az egyik BKV-s szakszervezeti vezető. Nemes Gábor szerint, ha februárig nem sikerült megállapodni a helyzet rendezéséről, forgalomlassító demonstrációt szerveznek. „Itt az elvárási szintet kellene meghatározni. Rendben, hogy az első ajtónál felszáll egy utas és mutat egy igazolványt, de annak az érvényességét ne a járművezetők terheként róják ki, hanem végezze el a BKK” – mondta az ATV-nek az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

A BKK közleményben reagált a tervezett akcióra. Ebben csak a kiegészítő jegyértékesítésről írnak, arról, hogy csak akkor lehet a vásárolni, ha pontos összeget ad az utas a vezetőnek, az érvényesség ellenőrzéséről és a feladatok szabályozásáról nincs szó a közleményben.

DK: vicces, hogy a Fidesz az ócsai projekt miatt Gyurcsányra mutogat

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint "megrendítően primitív, ócska, szinte vicces" próbálkozás, ahogy a Fidesz az "elbukott ócsai projekt kapcsán" is Gyurcsány Ferenc pártelnökre mutogat.

A párt közleményével a Fidesz pénteki közleményére reagált, melyben azt írták, hogy "az ócsai lakópark a Gyurcsány-korszak szimbóluma", és ha a Gyurcsány-kormányon múlt volna, akkor a lakóparkban otthonra lelt családok most földönfutók lennének. A Fidesz úgy fogalmazott: a Gyurcsány-korszak a magyar családokat teljesen kiszolgáltatta a külföldi bankok érdekeinek és devizacsapdába taszította őket.

A DK közleményében azt írták, szánalmasnak tartják, hogy "egy brutális négyzetméteráron, a senki földjén" felhúzott lakótelep kihasználatlansága miatt is Gyurcsány Ferencet hibáztassák.
Közölték, Ócsán azért épített lakásokat az Orbán-kormány 2012-ben, három évvel a Gyurcsány-kabinet után, mert a devizahitelesek nem tudják a törlesztést fizetni, "igaz, nem néhány lakásnyian, hanem több százezren, de ez nem számított".

A DK szerint a devizahitelek elszabadulásáért "Orbán és maffiakormánya a felelős, amikor rossz mondataikkal és felelőtlen gazdaságpolitikájukkal tönkre tették a forintot".
Hozzátették, "az ócsai Orbán-szimbólumot", amelynek felépítéséből "nyilván jutott megint a haveroknak", a jövőben is drága pénzen kell majd fenntartaniuk az adófizetőknek.
Azt írták, a devizahitelezést az első Orbán-kormány szabadította az országra Járai Zsigmond pénzügyminisztersége idején.

MSZP: az "ócsai gettó" az elmúlt évtizedek legpazarlóbb kormányzati intézkedése

Az MSZP szerint a devizahiteleseknek épített "ócsai szociális gettó" az elmúlt évtizedek legpazarlóbb kormányzati intézkedése volt.

Az ellenzéki párt közleményében arról írt, hogy 2,5 milliárd forintért alig több mint 40 családot sikerült beköltöztetni az ócsai házakba, "azaz egy-egy család elhelyezése 72 millió forintba került, miközben Ócsa belterületén már 8 millió forintért is árulnak házat".
Véleményük szerint az Orbán-kormány az ócsai lakópark-beruházás árából több ezer családot juttathatott volna lakáshoz.
Közölték, Budapesten tízezrével állnak üres bérlakások, és ha az MSZP kormányra kerül, erre a lakásállományra olyan szociális bérlakásprogramot épít, amely élhető környezetben biztosít lakhatást a bajbajutottaknak.

Az MSZP közleményében idézett két "egymást tökéletesen kioltó" kormányzati nyilatkozatot is, ami szerintük jól szimbolizálja, hogy a Fidesznek a "valóság nem számít a politikai kampányban".

Azt írták, hogy Soltész Miklós szociális államtitkár szerdán kijelentette: "Büszkék lehetünk az ócsai lakóparkra", valamint idézték a Fidesz sajtóiroda pénteki közleményét, amely szerint "Ócsa a Gyurcsány-korszak szimbóluma".
Az "ócsai szociális gettót" kitaláló, majd a szakmai ellenérveket lesöpörve meg is valósító Fidesz egészen tegnapig büszke volt a találmányára, majd mikor nyilvánvalóvá vált, hogy az ócsai lakópark megbukott, beismerés helyett újra feltette a régi lemezt: "Gyurcsány a hibás" - írták.