Előfizetés

A 2006-os légi katasztrófára emlékeztek Hejcén

Publikálás dátuma
2014.01.19. 18:05
FOTÓ: MTI, Czeglédi Zsolt
A nyolc évvel ezelőtt Hejcén lezuhant szlovák An-24-es csapatszállító repülőgép 42 áldozatára emlékeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen állított emlékműnél vasárnap.

Martin Glvác, a Szlovák Köztársaság védelmi minisztere beszédében azt mondta: a szlovák fegyveres erők talán legsötétebb napja volt 2006. január 19-e. A tárcavezető felidézte, hogy nemrégiben fent járt a Hejce fölött magasodó Borsó-hegyen, ahol a tragédia történt. Az An-24-es csapatszállító repülőgép a koszovói békemisszióból vitte hazafelé a szlovák békefenntartókat. A katasztrófát egyetlen katona élte túl.

A miniszter hangsúlyozta: ne csak arra a 42 emberre emlékezzenek, akik itt haltak meg, hanem mindazokra, akik a Szlovák Köztársaság fegyveres erőinek húszéves fennállása során életüket vesztették szolgálat közben. A tárcavezető köszönetet mondott a mentésben résztvevőknek, és külön kiemelte Hejce lakosainak önzetlen segítségét.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: az emberi tragédiák felülírják a határokat. Abban a tragikus órában, amikor a téli éjszaka sötétsége borult már a zempléni tájra, a magasban egy repülőgép ereszkedett célja, a kassai repülőtér irányába, hogy hazatérve a koszovói békemisszióból ezen katonák elérjék az otthon békéjét, szeretteik ölelését - idézte fel a tragikus éjszaka eseményeit az államtitkár.

Mint mondta, ez a 42 katona sosem ért haza. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisközség lakói akkor példát mutattak emberségből, együttérzésből, és a mentésben résztvevők együttműködése is ezt mutatta. Hozzátette: a hejcei Borsó-hegyen 42 kopjafa őrzi az áldozatok emlékét.
A megemlékezés után szentmisét tartottak a település római katolikus templomában.

A jövő héten már többször is várható hózápor

A jövő héten eleinte folytatódik az enyhe idő, majd téliesebbre fordul az időjárás. A hét elején még inkább eső, később már hózápor, akár havazás is lehet. A hétvégén a leghidegebb órákban akár mínusz 7 Celsius-fok is lehet, néhol nappal is fagypont alatt alakul a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn eleinte többfelé, később egyre kevesebb helyen lehet csapadékra számítani. Legkésőbb a Dunántúlon, illetve északkeleten áll el az eső. A szél sokfelé megélénkül, a Kisalföldön és az Alföld déli részén néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet plusz 4 és plusz 9 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet többnyire plusz 10 és plusz 15 fok között, északkeleten kevéssel plusz 10 fok alatt valószínű.

Kedden túlnyomóan borult lesz az ég, sokfelé várható eső, zápor. A Dunántúlon megélénkül, helyenként meg is erősödik a szél, de másutt mérsékelt marad a légmozgás. A minimumhőmérséklet plusz 3 és plusz 8 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan plusz 7 és plusz 12 fok között alakulnak.

Szerdán az ország nagyobb részén erősen felhős vagy borult marad az ég, a Dunántúlon azonban hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap. Eleinte a Dunától keletre elszórtan, majd ott is egyre kevesebb helyen valószínű eső, zápor. Estefelé helyenként már hózápor is előfordulhat. A Dunántúlon a szél is megerősödhet. A leghidegebb órákban 0 és plusz 5 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben 2-8 fokig melegedhet a levegő.

Csütörtökön is lehet helyenként zápor, akár hózápor. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 4 és plusz 2, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között alakul.

Pénteken változóan felhős idő várható, helyenként lehet hózápor. A leghidegebb órákban mínusz 6 és mínusz 1 fok között alakul a hőmérséklet. Pénteken délután mínusz 1 és plusz 4 fokig melegedhet a levegő. A meteorológiai szolgálat ugyanakkor azt írta, hogy a légköri helyzet - és így a csütörtökre és péntekre szóló prognózis - az átlagosnál is jóval bizonytalanabb.

Szombaton többnyire gyengén felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Egy-egy hózápor előfordulhat. A minimumhőmérséklet általában mínusz 7 és mínusz 2, a maximumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul.

Vasárnap nagyobbrészt erősen felhős idő ígérkezik, szórványosan várható hózápor, havazás. A leghidegebb órákban általában mínusz 6 és mínusz 1 fok között, napközben mínusz 2 és plusz 3 fok között alakul a hőmérséklet - olvasható az előrejelzésben.

Együtt-PM: az Orbán-kormány szociális érzéketlenségének jelképe az ócsai lakópark

Hatalmas kudarcnak nevezte Szabó Rebeka, az Együtt-PM politikusa az ócsai lakóparkot, amely véleménye szerint az Orbán-kormány "szociális érzéketlenségének, ostobaságának, pazarlásának és hozzá nem értésének" jelképe.

Szabó Rebeka független országgyűlési képviselő vasárnap az MTI-nek elmondta, a lakópark 2,7 milliárd forintos beruházás volt egy olyan területen, amely nem is a település szerves része, és ahol alig van közlekedés. Az Orbán-kormány egy szegénység-rezervátumot hozott volna létre, hogy a bajba jutott embereket oda telepítse, noha számos üresen álló ingatlan van különböző településeken, amelyeket szintén ki lehetett volna használni erre a célra - mondta Szabó Rebeka, aki az Együtt-PM vecsési jelöltje.

Bakó Krisztina, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, aki a dabasi választókörzetben indul az Együtt-PM jelöltjeként, az MTI-nek azt mondta, hogy az ócsai lakópark irreális összegből épült meg, munkahelyektől távol van, és naponta csak kétszer jár busz Ócsára.
Mint mondta, az eredeti tervek szerint a lakópark házait 160 ezer forintos négyzetméteráron tervezték megépíteni, ehhez képest a 2,7 milliárdból visszaszámolva több mint félmillió forintra jön ki egy négyzetméter ára. A 2,7 milliárd forintból akár kétszáz panellakást is vásárolhattak volna - jegyezte meg Bakó Krisztina.
Úgy vélte, hogy a projekt lezárásának kimondásával a beköltözött 43 családot magukra hagyják; nem fog megépülni a lakópark második üteme, nem lesz óvoda, bolt sem. A legutóbbi döntés értelmében katasztrófa sújtotta területről kitelepítettek átmeneti otthonaként funkcionálnak majd az üresen maradt lakások - mondta.

Bakó Krisztina a Magyar Nemzeti Bank adatait ismertetve emlékeztetett rá, hogy 118 ezer ingatlant "veszélyeztet" a kényszerértékesítés, és ehhez képest a Nemzeti Eszközkezelő 2274 ingatlant vett csak át bedőlt devizahitelesektől.
Közölte, a devizahitelesek problémájának rendezésére a választási programjukban megoldásként szerepel egy valódi eszközkezelő létrehozása a már meglévő működésének átalakításával, valamint a közösségi bérlakás-rendszer kialakítása, amely állami és önkormányzati ingatlanok révén rugalmasabb lehetőséget teremt helyben a lakhatási problémák megoldásához.
Szeretnék újra bevezetni a devizahitelesek számára azt a lehetőséget, hogy aki munkanélkülivé válik, annak két évig legfeljebb 10 ezer forint legyen a törlesztőrészlete, és a kialakuló különbözetet később részletekben fizethesse meg - mondta Bakó Krisztina.