Két mentett egerészölyv költözött a Budakeszi Vadasparkba

Publikálás dátuma
2014.01.20. 14:36

A madarak mentettek, mindkettő a szárnyán sérült meg. Az egyiket áramütés érte, a másikat autó ütötte el. Szerencséjükre jó szándékú, állatbarát emberek találtak rájuk, és bevitték őket a Fővárosi Állat- és Növénykert szakembereihez. Sajnos olyan maradandó sérüléseket szenvedtek – hosszútávon nem tudnak már repülni –, melyek lehetetlené teszik a természetbe való visszaengedésüket. Az ölyveket minden nehézség nélkül elfogadta a kifutóban élő többi ölyv és héja, semmilyen agressziót nem mutattak irányukba, beilleszkedésük problémamentesen zajlott.

Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozómadarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul. Az egerészölyv kifejezetten szeret a forgalmas utak, autópályák mellett ücsörögni, hogy a kezelt (legeltetett, kaszált) gyepfelületek nyújtotta könnyebb zsákmányszerzési lehetőséget kihasználja. Hazánkban elsősorban mezei pockot zsákmányol. Néha a levegőben lebegve, szitálva keresi áldozatát. A kifejlett mezei nyulat és fácánt nem képes megfogni! Fészküket általában magas fákra, száraz gallyakból rakják, mindig a törzs mellett, 10-20 méter magasan. A fiatal madarak másfél hónaposan repülnek ki.

Új fajjal is bővül a Budakeszi Vadaspark állatállománya, hamarosan újra látható lesz a mezei nyúl a közönség számára, három kifejlett példány érkezik a kifutóba.

Szerző

Négy gólya is Ászáron maradt a télre

Publikálás dátuma
2014.01.16. 15:39
Fotó: thinkstock A kép illusztráció
Nem költöztek délre idén télen az ászári gólyák, az iskola előtti nedves réten négy madár is áttelel - mondta Komárom-Esztergom megyei település iskolájának igazgatója. Az egyik gólya már korábban fészket rakott az iskola kéményén és minden éjjel ott alszik - tette hozzá Lunkné Nyuli Márta. A madarak táplálásához a Vértesi Erdő Zrt. munkatársai nyújtottak segítséget.

A gólyákat mindig az iskola volt takarítónője eteti, az állatok az eltelt időben hozzászoktak az asszonyhoz és várják érkezését. Mostanra a falubeliek is hozzájárulnak az állatok táplálásához, az egyik horgász például apróra vágott nyers halat visz nekik.  A Duna-Ipoly Nemzeti Park madártani szakértője tanácsaival szintén támogatta a gólyák táplálását és elmondta: hasonló esettel még nem találkozott.

Szerző
Témák
gólya Ászár

Magyar szeméttelepre repült rá a Greenpeace

Publikálás dátuma
2014.01.10. 15:44
A fotó illusztráció:thinkstock
A Greenpeace vegyi szakértője és aktivistái csütörtökön mintákat vettek a hajdú-bihari veszélyes hulladékot tároló telepen. A környezetvédő szervezet szerint az őrizetlen, romos telepről kijuthatnak a szennyező anyagok, ezért azonnali kármentesítésre szólította fel a hatóságot.

A környezetvédő szervezet pénteki közleménye szerint a területen a hordók felirata alapján számos kiemelten veszélyes anyag található, így mérgező cianidot tartalmazó hulladékok, toxikus fémeket tartalmazó galvániszapok, és rákkeltőnek minősített klórozott oldószerek is. Sok korrodálódott fémhordó kilyukadt és folyik ki belőlük a méreg. A szintén elöregedett és megroggyant tárolókról legurultak  műanyag és fémhordók, tartalmuk kiömlött, és szennyeződés került az oldalfalak nélküli tároló melletti talajra is. A Greenpeace szerint a tároló mellett lévő esővíz-elvezető csatornába is  láthatóan jutott szennyezés, és a csurgalékvíz-elvezető medence is szabálytalanul megtelt esővízzel és belehullott vegyszeres hordókkal.

A Greenpeace követeli, hogy a környezetvédelmi főfelügyelőség azonnal tegye meg a szükséges intézkedéseket, akadályozza meg a szennyezés továbbterjedését, és intézkedjen a kármentesítésről. A szervezet kéri továbbá, hogy mérjék fel és hozzák nyilvánosságra az ország összes, hasonló tározójának állapotát.

A Népszabadság a csütörtöki számában írt arról, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában, több állattartó telep, mezőgazdasági terület és a Szeg-Híresháti belvízelvezető csatorna közvetlen közelében található az a gondozatlan telep, ahol becslések szerint legalább kétezer tonna veszélyes hulladékot tárolnak. 

A telepre egy debreceni környezetvédő civil szervezet, a Terepszemle Stúdió hívta fel a figyelmet, akik szerdán közérdekű bejelentést juttattak el a debreceni Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőséghez a tapasztalt hiányosságok miatt.

A felügyelőség vezetője csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Debrecenben, és  bejelentette, hogy a telepen, amelyet legutóbb egy hónapja ellenőrzött a hatóság, valószínűleg fémtolvajok garázdálkodtak, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek a rendőrségen.

Kelemen Béla, a felügyelőség igazgatója elmondta, hogy a telep teljes lezárásáról pénteken intézkednek, hétfőn pedig a katasztrófavédelem szakembereivel, és a telepet korábban működtető, jelenleg felszámolás alatt álló cég felszámolójával helyszíni bejárást tartanak a mentesítési munkálatok ütemezése érdekében. Közölte azt is, hogy rendkívüli kárelhárítási munkákra - a telep lezárása után - jelenleg nincs szükség.

Szerző