Előfizetés

Végre! Itt az egész estés Lego-film

Publikálás dátuma
2014.01.23. 19:28
Star Wars figurák egy tavaly nyári kiállításról, az angliai Windsorból. Fotó: Oli Scarff/Getty Images.
A világ első egész estés Lego-mozifilmjét mutatják be február 6-án a mozik.

A Lego kaland című 3D-s számítógépes animációs mozifilmben a legnépszerűbb minifigurák mellett megjelenik számos új karakter is, hogy körbeutazzanak egy ismeretlen, kizárólag Lego-kockákból épült világot, városi, vadnyugati és űrbeli tájakat érintve útjuk során - derül ki a filmről szóló közleményből. A filmben látható szetteket, karaktereket és kellékeket összesen több mint 15 millió kockából építették fel.

A történet főhőse Emmet, egy építkezésen dolgozó, átlagos fickó: a keze sárga, két ujja van, a feje tetején bütyök tartja a sapkát. Egy félreértés folytán azonban mindenki más azt hiszi: ő a kiválasztott, a világ megmentésének kulcsfigurája.

A The Lego Movie című rajzfilmet világszerte, így Magyarországon is február 6-án mutatják be először a mozik.

Az 1932-ben alapított, dániai központú családi vállalat korábban is felhívta már magára a figyelmet kreatív ötleteivel. A világ legnagyobb Lego-modellje a Csillagok háborújából ismert X-Wing vadászgép életnagyságú másolata, mely 23 tonnát nyom, 13 méter hosszú, és több mint 5 millió építőkockából épült fel.

Eszenyi folytathatja a bizottság szerint

Publikálás dátuma
2014.01.23. 18:42
Eszenyi Enikő és Marton László a szeptemberben a Fővárosi Közgyűlésen. Fotó: K2 Press
A szakmai bizottság többsége támogatta csütörtöki ülésén Eszenyi Enikő igazgatói kinevezését újabb másfél évre - tudta meg lapunk. Információink szerint a hét tagú testületből ketten tartózkodtak a szavazáson, a többiek alkalmasnak találták a Vígszínház igazgatóját a folytatásra.

Eszenyi Enikő a mostani megismételt direktori pályázaton egyedül indult, hiszen korábbi versenytársa Balázs Péter, a szolnoki teátrum vezetője jelezte, hogy nem méretteti meg magát az igazgatói pozícióért. Úgy tudjuk, hogy a mostani szakmai bizottságba felkért szakemberek közül egyedül Jordán Tamás, a szombathelyi színház igazgatója nem tudott jelen lenni elfoglaltsága miatt, ezért ő írásban küldte el véleményét, de ez a szabályok szerint nem számít be a szavazásba. A színházművészeti bizottság kérte fel a szakma képviselőit a pályázat elbírására.

A testületbe Jordánon kívül bekerült Vasvári Csaba színész, Fekete Péter, a békéscsabai színház vezetője és Solténszky Tibor dramaturg. A Vígszínházat Csöre Gábor színész képviselte az ülésen. Rajtuk kívül a minisztérium és a fővárosi önkormányzat képviselője volt jelen Eszenyi tegnapi meghallgatásán. Az ülést - akárcsak az előző igazgatói pályázat esetében - most is Tarlós István főpolgármester kérésére Orbán Gyöngyi fideszes képviselő vezette, aki tudomásunk szerint közölte, hogy ő tartózkodni fog a szavazásánál, mert a Vígszínházban jelenleg éppen az Állami Számvevőszék vizsgálódik. Úgy tudjuk ez nem egyedi, az elmúlt fél évben szinte az összes budapesti önkormányzati színházat ellenőrzött az ÁSZ.

Jordán Tamás kérdésünkre elmondta, hogy ő írásban jelezte, támogatásra méltónak tartja Eszenyi Enikő pályázatát. Az ülésen résztvevők többsége osztotta ezt az álláspontot, ezért alakulhatott ki, hogy négyen az egyetlen jelölt Eszenyi mellett voksoltak, ketten pedig tartózkodtak a titkos szavazáson. Eszenyi Enikő a Vígszínház közösségi oldalán arról tájékoztatta a közönséget, hogy az ülés eredményéről a Fővárosi Önkormányzat adhat tájékoztatást.

A főváros december 3-án írta ki az új, második pályázatot a Vígszínház vezetői posztjára, miután a közgyűlés az előzőt eredménytelenné nyilvánította, mert egyik pályázó sem érte el a szakmai bizottsági tagok többségének támogatását. A kiírás szerint az ügyvezető igazgatói munkakört 2014. február 1-jétől 2015. június 30-ig, azaz 17 hónapig töltheti be a nyertes. A színházat jelenleg vezető Eszenyi Enikő megbízatása 2014. január 31-én jár le.

A Fővárosi Közgyűlés korábban úgy döntött, hogy amennyiben a pályázati eljárás január végéig nem zárul le, az új ügyvezetővel történő jogviszony létesítéséig Eszenyi Enikőt bízza meg az ügyvezetői feladatok ellátásával. A döntést a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve a Fővárosi Közgyűlés hozza meg a törvény szerinti határidőig, március 3-ig.

Trieszti filmfesztivál: Sós Ágnes dokumentumfilmje a legjobb

Sós Ágnes Szerelempatak című legújabb dokumentumfilmjét duplán díjazta a 25. trieszti filmfesztivál. A Szerelempatak a legjobb dokumentumfilm díja mellett, melyről a közönség döntött, az Espansioni Egylet díját is megkapta. Sós Ágnes személyesen vette át a díjakat a záróceremónián.

A január 17-22 között megrendezett jubileumi trieszti fesztiválon a Central European Initiative díjat Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmje nyerte el.

Sós Ágnes Szerelempatak című rendezése sajátos hangvételű dokumentumfilm a szerelemről és a vágyakozásról, amely a romániai vidéken egy magyar ajkú falucskában készült, és szereplői felett már jócskán elszállt az idő. A mélyen érzelmes, helyenként sokkoló és szabadszájú alkotás a 80 év feletti, javíthatatlan romantikus Feri szerelmi és szexuális kalandjait követi nyomon a falubéli asszonyokkal, akik legintimebb gondolataikat és álmaikat fedik fel a kamerának.

A Szerelempatak mulatságos, meglepő és szívmelengető; azt mutatja be, hogy egy letűnt kor szerelmi játékai és románcai miként virágzanak még ma is egy távoli vidéki faluban.

A film az HBO Magyarország és a Magyar Nemzeti Filmalap tavaly októberben kezdődött hosszútávú együttműködése keretében jött létre, melynek célja egészestés kreatív dokumentumfilmek közös létrehozása.

A Szerelempatak című film az HBO-n 2014 februárjában lesz látható.