Előfizetés

Az ipari kémkedést sem vetette meg az NSA

Publikálás dátuma
2014.01.26. 17:43
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Edward Snowden szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) ipari kémkedést is folytat. Az NSA titkos adatgyűjtő programjait leleplező informatikus erről az Oroszországba menekülése óta adott első televíziós interjúban beszélt. A beszélgetésből az ARD német közszolgálati televízió sugároz összeállítást vasárnap este.

"Amennyiben például a Siemens (német ipari óriásvállalat) rendelkezik az Egyesült Államok nemzeti érdekei szempontjából hasznos információkkal, akkor az NSA megszerzi ezeket, abban az esetben is, ha az adatoknak semmi közük a nemzetbiztonsághoz" - mondta Edward Snowden az ARD honlapján közölt interjúrészlet szerint. 

Az NSA volt szerződéses munkatársa elmondta, hogy már nincsenek a birtokában az ügynökség tevékenységét leleplező dokumentumok. Az iratokat mind átadta kiválasztott újságíróknak, és nem befolyásolja, hogy mit hoznak nyilvánosságra az anyagból.

Edward Snowden az interjúban kizárta, hogy visszatér hazájába. Kiemelte, hogy a buzzfeed.com amerikai hírportálon megjelent egy beszámoló, amelyben név nélkül nyilatkozó alkalmazottak a Pentagonból és az NSA-tól azt fejtegették, hogy a legszívesebben megölnék. Azt nem tudja, hogy mihez kezd majd, amikor lejár az oroszországi tartózkodási engedélye.
Edward Snowden tavaly májusban szivárogtatott ki szigorúan titkos dokumentumokat az NSA-tól. Ezért az Egyesült Államokban bíróság elé akarják állítani.

Az informatikus augusztusban egy évre menedékjogot kapott Oroszországban. Az első televíziós interjút december végén adta. Összesen hat órányi beszélgetést rögzítettek, ebből az ARD egy 30 perces összeállítást sugároz vasárnap késő este. Az anyagból dokumentumfilm is készül.

Az interjút az ARD-csoporthoz tartozó NDR regionális televízió munkatársa, Hubert Seipel készítette, aki fél éve vette fel a kapcsolatot Snowden környezetével. Kétszer találkozott az informatikussal Moszkvában. A találkozókat titkosan, nagy elővigyázatossággal szervezték.

A riporter elmondta: Snowden valószínűleg azért vállalta, hogy interjút ad egy német televíziónak, mert miután kiderült, hogy az NSA Angela Merkel kancellár mobiltelefonját is megfigyelte, Németországban "megszemélyesedett" az NSA-botrány.
Hubert Seipel benyomása szerint az informatikus céltudatos, konok és idealista. Történetében az a leginkább magával ragadó, hogy a következményekkel nem számolva szembeszáll a világ legerősebb hatalmának titkosszolgálatával, amelynek ő is a munkatársa volt, mert a politikai meggyőződése az diktálja, hogy "ez így nem mehet tovább" - mondta az NDR riportere.

Ügyészséggel fenyegeti a síszövetséget a fideszes alpolgármester

Publikálás dátuma
2014.01.25. 18:50
Fotó: Fotó: Michael Heiman, Getty Images.
A Magyar Síszövetség korábbi döntését megváltoztatva nem a sílövészetben résztvevő Szőcs Emőke, hanem Simon Ágnes képviselheti Magyarországot a február 7-én kezdődő szocsi téli olimpia női sífutóversenyein. Kaszó Klára, a Magyar Síszövetség ügyvezető elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy pénteken este döntöttek a változtatás mellett.

"Nem indíthatunk két női sífutót Szocsiban, így annak ellenére, hogy Papp Ildikó az utóbbi húsz versenyen tizennyolcszor legyőzte Simon Ágnest, ez utóbbi versenyző került a csapatba, mert ő rövid és hosszú távon is gyűjtött világranglista pontokat" – közölte a sportvezető.

Kaszó Klára arra reagált, hogy Salgótarján alpolgármestere, Fenyvesi Gábor (Fidesz-KDNP) a Magyar Síszövetség saját szabályzatával ellentétesnek és botrányosnak nevezte az olimpiai kvótakiosztást, s bejelentette: ügyészséghez fordul, amennyiben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hétfői közgyűlésén nem biztosítanak helyet a Szocsiba készülő csapatban a salgótarjáni Papp Ildikónak. A síszövetség ügyvezető elnöke elismerte: a legutóbbi edzőbizottsági ülésen Papp Ildikó kapott nagyobb támogatást és a szövetségi kapitány is őt javasolta indulónak. Ugyanakkor hozzátette: az elnökség több szempontot mérlegelt és hosszas vita után döntött úgy, hogy felülbírálja a javaslatot, azaz Simon Ágnest delegálja a magyar olimpiai csapatba.

Papp Ildikó az MTI-nek elmondta: méltánytalannak tartja, hogy kihagyják az ötkarikás csapatból, véleménye szerint a delegálás szempontjait utólag változtatták meg a kárára. Közölte, továbbra is készül, s reméli, hogy ott lehet versenyzőként Szocsiban.
Jelen állás szerint 16 magyar sportoló utazhat Szocsiba.

Végső búcsút vettek a fiatalon elhunyt focistától

Publikálás dátuma
2014.01.25. 15:27
Egy megemlékező mécsest gyújt Rakaczki Bence emlékére a Diósgyőri VTK stadionja előtt Miskolcon, 2014. január 17-én. MTI Fotó: V
Több százan vettek végső búcsút Rakaczki Bencétől, a Diósgyőri VTK január 16-án, 20 évesen elhunyt kapusától Miskolcon, a szirmai temetőben.

Rakaczki Bencétől görög katolikus szertartás szerint búcsúztak és a rendkívüli téli hideg, illetve a hóesés közepette is nagy tömeg állt a fiatal kapus ravatalánál. A temetésen a családtagok mellett a DVTK vezetése, valamint a csapattársak is jelen voltak csakúgy, mint Miskolc város vezetői, szurkolók, barátok, sporttársak és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) képviselői.

A fiatal sportoló temetése miatt sűrítve közlekedtek a szirmai városrészbe az autóbuszok, az MVK Zrt. felajánlásának köszönhetően a Pesti úti üzletközpont és a Bogáncs utca között ingyenes, gyászszalaggal ékesített különjáratok közlekedtek Rakaczki Bence mezszámára emlékezve 13-as számmal. A temetés idején a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság rendőrei Hejőcsaba és Szirma városrészben a torlódások csökkentése érdekében irányították a forgalmat, a Magyar Vöröskereszt munkatársai pedig a temető bejáratánál kiemelt szolgálatot láttak el.

A szurkolók a diósgyőri futballklub színeit jelképező piros-fehér sállal a nyakukban búcsúztak kapusuktól egy-egy szál virággal. Fuhrmann Géza, a DVTK utánpótlás szervezési igazgatója búcsúbeszédében azt mondta, Rakacki Bence példa volt és példa lehet mindenki számára. Tehetséges sportolóként nemcsak a pályán, de a kórházi ágyon is küzdenie kellett, de mindezt hittel, reménnyel és jókedvvel tette. Ízig-vérig sportoló volt, igazi kapus, aki a betegsége alatt is a visszatérésen gondolkodott. "Ünnepelt sportolója volt Miskolcnak" - tette hozzá.

A Diósgyőri VTK kapusa hosszan tartó betegség után január 16-án hunyt el. 2012-ben, 18 évesen került be a DVTK felnőtt keretébe, és akkor az utolsó négy tavaszi bajnoki mérkőzésen védte a csapat kapuját. A bajnokság után jelezte, hogy gyengének érzi magát és izomfájdalmai vannak, az orvosi vizsgálat pedig leukémiát állapított meg nála. Rakaczki Bence azt kérte a szurkolóktól, hogy ugyanúgy drukkoljanak a gyógyulásáért, mint ahogyan a meccseken tették.