Mesterházy: Emlékezzünk, hogy taníthassunk!

Ma, az auschwitz-birkenaui haláltábor 1945-ös felszabadításának 69. évfordulóján kötelességünk az emlékezés. Emlékezzünk a holokauszt áldozataira, a kifosztott, megalázott, meggyötört, és meggyilkolt honfitársainkra! - írja közleményében Mesterházy Attila, pártelnök-frakcióvezető.

Emlékezzünk, hogy taníthassunk! Mert a történelem tényszerű tudása a legfontosabb eszköz arra, hogy a holokauszt mögött álló ember és nemzetellenes eszmék és azok képviselői ne bújhassanak a feledés függönye mögé, bűneikre soha, semmilyen formában ne kaphassanak felmentést.

Emlékeznünk kell arra, hogy mi vezetett a deportálásokhoz és a gyilkosságokhoz. Emlékeznünk kell a zsidótörvényekre, a jogfosztásra, a vagyonelkobzásra, a gettóba kényszerítésre, a magyar hatóságok deportálásokban való aktív közreműködésére, zsidó és roma honfitársaink kiszolgáltatására.

De emlékezzünk azokra is, akik a legnehezebb időkben, példát adva emberségből és magyarságból, életük kockáztatásával is vállalták az üldözöttek védelmét és mentették az embereket.

Ne engedjük, hogy történelemhamisítással, a holokauszt relativizálásával, a felelősség alóli felmentéssel bárki meggyalázza honfitársaink emlékét!

Az emlékezés és a tanítás parancsának szellemében, a történelemhamisítás megakadályozása érdekében országgyűlési képviselőként kezdeményezem, hogy az Országgyűlés a holokauszt emlékév alkalmából, a fajelmélettel és a zsidótörvényekkel kapcsolatos alsó- és felsőházi viták és döntések teljes jegyzőkönyvét hasonmás kiadványban adja ki és tegye elérhetővé.

 

Szerző

DK: Példás családapák lettek gyilkossá a holokauszt idején

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a holokauszt emléknapján nemcsak emlékezni de figyelmeztetni is kell. Gyurcsány Ferenc szavai szerint "soha többé olyan demokráciát, amely nem képes megvédeni magát, soha többé olyan rendszert, amely békés polgárokból eszelős tömeggyilkosokat farag."

A közlemény szerint ezen a napon, Auschwitz-Birkenau felszabadulásának napján emlékezik meg az egész világ a Soá áldozataira, arra a hatmillióra, akinek azért kellett meghalnia, mert atyáik azt az Istent imádták, akinek Jézus Krisztusként való megtestesülését tiszteli isteneként a keresztény Európa is.

Mint az a közleményben olvasható, emlékezni kell a Weimari Köztársaságra, a demokráciára, amely nem volt fölvértezve a gonoszság támadásával szemben. Emlékezni kell a nácizmusra, amely a maga eredendő aljasságában hirdette, hogy a boldogulás útja mások szolgasorba taszítása, kifosztása és meggyilkolása. 

"Emlékezünk a gyilkosokra is, akikben talán az a legszörnyűbb, hogy nem szadista vadállatok, véreskezű ámokfutók voltak, hanem pedáns kispolgárok, példás családapák, akiket a nácizmus formált vérivó gazemberekké" - áll a Gyurcsány Ferenc által aláírt kommünikében. 

Szerző

Közlekedési hatóság: évek óta van Felcsút mellett nem nyilvános reptér

Publikálás dátuma
2014.01.27. 14:51
Csak helyrajzi száma alapján tartozik Felcsúthoz a létesítmény, amelyet Bessenyei Péter repülőtérvezető gyakorlásra használ. Fot
Évek óta létezik Bodmér és Felcsút térségében egy 2012 áprilisa óta IV-es kategóriájú, nem nyilvános repülőtér, amellyel kapcsolatban új kérelem nem érkezett a Légügyi Hivatalhoz - közölte Varga Erika, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnöki légi jogi főtanácsadója hétfőn az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint csak helyrajzi száma alapján tartozik Felcsúthoz a létesítmény, amelyet Bessenyei Péter repülőtérvezető gyakorlásra használ. Hozzátette: a létesítménnyel kapcsolatban új kérelem a hatóság légügyi hivatalához eddig nem érkezett.

A repülőterek létesítéséről Varga Erika azt mondta, a jelenleg hatályos szabályozás alapján hatféle repülőtér, és kétféle leszállóhely kategória létezik. Az I. és II. osztályú repülőtér nyilvános, a többi a nem nyilvános repülőtér kategóriába tartozik. A nyilvános repülőtereket a közzétett, nemzetközileg elfogadott feltételek szerint bárki igénybe veheti, a nem nyilvános repülőtér kizárólag a tulajdonos engedélyével használható. A repülőterek létesítésének engedélyezése kategóriánként eltérő, és a jogszabályban meghatározott dokumentációt kell benyújtani az engedélyezést végző Légügyi Hivatalhoz.

A Népszabadság online hétfőn azt írta: megadta az engedélyt egy felcsúti repülőtér kialakításához a Légügyi Hatóság és a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. A felcsúti önkormányzat napokban közzétett településszerkezeti tervében az szerepel, hogy napirenden van a Bodmér–Felcsút IV. osztályú, saját használatú, közforgalmon kívüli, nem nyilvános repülőtér le- és felszállópályája kialakítása - írták.

Szerző