Előfizetés

Jegypénztár az egyetemen

Nyolc felsőoktatási intézményben működtet jegypénztárat a MÁV-START, és már a Nyíregyházi Főiskola és a budapesti Corvinus Egyetem hallgatói is vehetnek jegyet az intézményen belül - értesült a HavariaPress.

Tavaly hat főiskolán, egyetemen biztosította a vasúti pénztári szolgáltatást a diákoknak és az érdeklődőknek a vasúttársaság. Most két újabb intézményt is bevontak a rendszerbe, így már a Nyíregyházi Főiskola és a budapesti Corvinus Egyetem hallgatói is megválthatják intézményükben a menetjegyet.

Évente több mint százezer menetjegyet értékesít a vasúttársaság a főiskolákon és egyetemeken, ahol kilométer és kedvezmények korlátozása nélküli vasúti menetjegyek, pótdíjköteles vonatokra szóló pót- és helyjegyek, gyorsvonati pótjegyek, továbbá a BKK bérletei vásárolhatóak meg. A legtöbb menetjegyet a Debreceni Egyetemen váltották tavaly, itt közel harmincezer volt az értékesített darabszám. Ezt követte a Budapesti Műszaki Egyetem 28 ezernél több jeggyel, harmadik helyen az eladási statisztika alapján a Pázmány Péter Tudományi Egyetem végzett, 15 ezer jeggyel.

Ezeken kívül Győrött, Miskolcon és Pécsett vehető igénybe egyetemi vagy főiskolai pénztár. A felsőoktatási intézményekben a diákok napi programjához igazítva, általában délelőtt kilenc vagy tíz órától délután három óráig tartanak nyitva hétköznap a pénztárak, valamint bizonyos helyeken szombaton, a délelőtti órákban.

Rogán előre tudja?

Publikálás dátuma
2014.01.28. 12:17
Fotó: Bielik István, Népszava.
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn arról beszélt, hogy információi szerint az EU illetékesei eljárást készülnek indítani a rezsiköltségeket szabályozó országok, így hazánk ellen is. Rogán sajnos nem részletezte, hogy kit ért az EU "illetékesein".

 Mivel feltehetően az Európai Bizottságra gondolt, lapunk megkérdezte a Bizottság egyik szakértőjét a legújabb magyar kormányzati rezsicsökkentés brüsszeli megítéléséről. A szakértő azt válaszolta, hogy mivel az Európai Bizottság nem ismeri részleteiben a legújabb kormányzati előterjesztéseket, így nem is tudja érdemben véleményezni azokat. Csak a részletek alapos tanulmányozása után lehet megítélni, hogy ellentétesek-e az uniós joggal.

Az uniós szakértő hozzátette, jelenleg csak a magyar előterjesztő tudhatja, hogy az EU-jogba ütköző, vagy azt nem sértő jogszabályt készít.

Az is lehet persze, hogy Rogán Antal egy, az Európai Bizottságnak készülő magyar kormányzati válasz tartalmát lebegtette meg, Az Európai Bizottság még tavaly augusztusban úgynevezett előzetes (pilot) eljárást kezdeményezett a magyar energiapiaci szabályozással kapcsolatban. Ez a „pilot” azt jelenti, hogy az esetleges kötelezettségszegési eljárás előtt a Bizottság kérdéseket intéz a kormányhoz, s a válaszok segítik annak eldöntését, hogy a jogszabállyal Magyarország megsértette-e az uniós jogot. Az energiapiaci pilottal kapcsolatban a magyar kormány novemberi válaszát jelenleg is tanulmányozza a Bizottság. Nem kizárt, hogy Rogán máris tudja: a válasz olyan, hogy nem találhatják kielégítőnek, s így eleve felkészíti híveit a szükségszerű következményekre, amelyeket a Bizottság nyakába kíván varrni.

Az sem újdonság, hogy Günther Oettinger uniós energiabiztos még tavaly levelet írt mindazon tagállamoknak, amelyekben a kiskereskedelmi energiaárakat központilag szabályozzák. Ebben – egyelőre minden jogkövetkezmény nélkül – a központi árszabályozás kivezetését javasolja. Mivel a magyar kormány az ezzel ellentétes politikáját még erősíteni is kívánja, Rogán harcias megnyilatkozása a német energiabiztos felé tett elővágásként is értelmezhető. Ez a vita rövid távon bizonyosan nem fog rendeződni, a Bizottság előbb az érintett tagállamokkal való kétoldalú párbeszédet kezdeményezi.

Miközben Rogánék az árakkal való trükközéssel próbálják kezelni az energiapolitikát, az Európai Bizottság ezekben a napokban felfrissítette a megújuló energia fejlesztését szolgáló kezdeményezését. Ezzel kapcsolatban nyolc szakminiszter – köztük a német és a francia kormány képviselője – a megújuló energia arányának növelését kérte Günther Oettinger energiaügyi uniós biztoshoz intézett levelében. A magyar kormány nem csatlakozott ehhez a levélhez. Nekünk inkább szovjet-orosz gáz és atom kell.

Halálos szén-monoxid-mérgezés Mohácson

Két ember meghalt szén-monoxid-mérgezés következtében kedd délelőtt a Baranya megyei Mohácson - tájékoztatta a katasztrófavédelem az MTI-t.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közölte: a baleset az Árok utca egyik családi házában történt, és feltehetőleg a gázkazán meghibásodása okozta.

A helyszínre érkező mohácsi tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársai megkezdték a szellőztetést, gázkoncentrációt viszont már nem tudtak kimutatni - írta az OKF.