Előfizetés

Megújuló energiák a lovasterápiás központban

Publikálás dátuma
2014.01.28. 15:32

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat égisze alatt működő központ szoros és több éves múltra visszatekintő kapcsolatot ápol a KÖVET-be tavaly belépett ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoporttal. A két szervezet együttműködése 2011-ben lépett magasabb szintre, amikor elhatározták: feltárják hogyan optimalizálható a park energiafelhasználása és áttekintik a hatékonyságnövelés lehetséges módjait.

A közös gondolkodás egy innovatív projektben, az Élhető Jövő Park megvalósításában öltött testet. Ennek keretében a Lovasterápiás Központ áramtermelését egy fotovoltaikus rendszerrel, egy szélerőművel és egy törpe vízerőművel javasolták megoldani. Miután azonban a megújuló energiaforrásokra mind napon belül, mind pedig éves szinten számottevő ingadozás jellemző, szükségessé vált egy energiatároló berendezés beszerzése, valamint, ezzel összefüggésben, egy intelligens mérő- és irányítórendszer üzembe állítása is. Az épületek fűtését és hűtését, valamint melegvíz-ellátását is megújuló energiák használatával kívánták megoldani.. Ennek érdekében levegő-víz rendszerű hőszivattyút és napkollektorokat is telepítettek. Ezek a berendezések, továbbá egy folyamatos energiaellátást biztosító energiatároló rendszer, szolgálják ki az újonnan létrehozott látogatóközpont épületét is. Merthogy a projekt megálmodói úgy döntöttek: a széles nyilvánosság számára is elérhetővé teszik a komplexumot. Egyetemisták, iskolás csoportok, egyéb érdeklődők kapnak itt átfogó tájékoztatást a megújuló energiákról, s ismerhetik meg működés közben az azokat hasznosító berendezéseket.

Átalakították a Park közvilágítását is, amivel számottevően sikerült mérsékelni a fogyasztást: olyan korszerű közvilágítási rendszert valósítottak meg, amelynek egy-egy lámpaoszlopa mindössze 28 watt energiát fogyaszt.  A Park koncepciójába az elektromos mobilitás gondolatát is beleszőtték, s elektromos autók feltöltésére alkalmas berendezést is telepítettek a helyszínre.

A KÖVET és az ELMŰ közös rendezvényének mintegy 70 résztvevőjét Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat társalapítója és elnöke köszöntette, aki elmondta: 12 éve vették át a lovasterápiás központot, amelyet az elmúlt bő évtizedben európai színvonalú gyógyító centrummá fejlesztettek. 

Téli túra az Aggteleki-karszton

Publikálás dátuma
2014.01.22. 12:45

A Világörökség részévé nyilvánított Aggteleki- és Szlovák-karszt felszín alatti világának egyedi természeti értékei a fakadó források. A barlangok vizét felszínre hozó források után a patakok még kilométereken át nem fagynak be, hiszen vízhőmérsékletük télen-nyáron +10 fok.

A forrásoktól elindulva, négy patakot követve van a találkozás Jósvafőn, e természeti és műemléki védettséget élvező kis faluban, a források és patakok völgyében. A túra a Jósva-, a Kis- és Nagy Tohonya-forrást érinti. A túra során látható lesz hazánk legnagyobb, ridegen tartott hucul ménese. A program után pogácsával, teával várják a túrát teljesítőket.

Aki az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 3 ill. 5 idei ökotúráját teljesíti ANP jelvényt kap a teljesítményéért ajándékba.

Időpont: 2014. február 1. 10.00 
Találkozás: 9.30-kor Jósvafőn, a Kúria Oktatóközpontnál
Helyszín: Aggteleki Nemzeti Park
Táv: 1 és 5 km (1,5 és 3 óra)
Részvételi díj: 500 Ft/család, 200 Ft/fő
Maximális létszám: 50 fő
További programajánlatunk: Jósvafői Ófalui séta. Információ, előzetes bejelentkezés: Berecz Béla 30/3311722
További információ: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság - www.anp.hu és Tourinform Aggtelek - 48/503-000

Két mentett egerészölyv költözött a Budakeszi Vadasparkba

Publikálás dátuma
2014.01.20. 14:36

A madarak mentettek, mindkettő a szárnyán sérült meg. Az egyiket áramütés érte, a másikat autó ütötte el. Szerencséjükre jó szándékú, állatbarát emberek találtak rájuk, és bevitték őket a Fővárosi Állat- és Növénykert szakembereihez. Sajnos olyan maradandó sérüléseket szenvedtek – hosszútávon nem tudnak már repülni –, melyek lehetetlené teszik a természetbe való visszaengedésüket. Az ölyveket minden nehézség nélkül elfogadta a kifutóban élő többi ölyv és héja, semmilyen agressziót nem mutattak irányukba, beilleszkedésük problémamentesen zajlott.

Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozómadarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul. Az egerészölyv kifejezetten szeret a forgalmas utak, autópályák mellett ücsörögni, hogy a kezelt (legeltetett, kaszált) gyepfelületek nyújtotta könnyebb zsákmányszerzési lehetőséget kihasználja. Hazánkban elsősorban mezei pockot zsákmányol. Néha a levegőben lebegve, szitálva keresi áldozatát. A kifejlett mezei nyulat és fácánt nem képes megfogni! Fészküket általában magas fákra, száraz gallyakból rakják, mindig a törzs mellett, 10-20 méter magasan. A fiatal madarak másfél hónaposan repülnek ki.

Új fajjal is bővül a Budakeszi Vadaspark állatállománya, hamarosan újra látható lesz a mezei nyúl a közönség számára, három kifejlett példány érkezik a kifutóba.