Páva Zsolt: A pécsi futball a pécsieké

"A pécsi futball Pécsé, a pécsieké" - reagált közleményében Páva Zsolt polgármester Matyi Dezsőnek, a PMFC-Matias labdarúgócsapatának többségi tulajdonosának azt követően, hogy utóbbi  elutasította a város tulajdonában lévő Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. által tett egyeurós vételi ajánlatot.

A fideszes városvezető a távirati irodához eljuttatott közleményében azt írja, a PMFC profi labdarúgócsapatát működtető kft. 95 százalékos tulajdonrésze Matyi Dezsőé, 5 százaléka a pécsi önkormányzaté, azonban a pécsi futball Pécsé, a pécsieké.

"Az volt, az is marad, mert a futball nem tulajdonosokkal kezdődött e városban, hanem futballistákkal és futballt szerető közönséggel" - szögezte le.     

A polgármester emlékeztetett rá: miután Matyi bejelentette, hogy kivonul a labdarúgócsapat működtetéséből, a pécsi önkormányzata úgy döntött, hogy vállalja a januárban esedékes bérköltségek, összesen 20 millió forint kifizetését, amely a tulajdonost terhelné. Mindehhez azt kérte a város - közölte a polgármester -, hogy ellenőrei betekinthessenek a cég könyvelésébe, és jelentést tehessenek a kft. pénzügyi helyzetéről az önkormányzatnak.     

Páva Zsolt szerint miután a társaság ügyvezetője hozzájárult a betekintéshez, Matyi Dezső azt előbb megtiltotta, majd később az ügyvezető jogkörét korlátozva, minden jogot hivatalosan is magához vont. Az önkormányzat ennek ellenére átutalta a 20 millió forintot, a játékosok bérét.     

A polgármester kitért rá: miután Matyi Dezső a könyvelésbe nem engedett betekintést, az addig meglévő információi alapján becsülte meg a lejárt és le nem járt tartozások nagyságrendjét.     

Páva Zsolt azt írta, Matyi Dezső ugyan túlzónak tartja az önkormányzat becslését, ám az összes tartozás pontos mértékét sem megvizsgálni nem engedte, sem a közvéleménnyel nem közölte. A polgármester sem ennek okát nem érti, miként azt sem, hogy Matyi Dezső - saját elmondása szerint - 2012 októberében még harmadik személynek a tartozásmentes állapotban felajánlotta a csapat térítésmentes átadását, most pedig a súlyos tartozással terhelt kft. eladását miért tartja megalázónak?     

A pécsi polgármester leszögezte: az önkormányzatnak kisebbségi tulajdonosként is, de a város sportjának legnagyobb támogatójaként is kötelessége megóvni hagyományokat, értékeket. "Ennek érdekében tették meg ajánlatukat – amelyet Ön cirkusznak nevezett – noha annak tartalmát pontosan ismeri: a szimbolikus vételár mellett a tartozások teljes összege, vagyis több száz millió forint" - közölte a polgármester Matyi Dezsőnek címezve mondandóját.     

Páva Zsolt azt írta, tudomásul veszik, hogy Matyi Dezső nem kíván együttműködni a Pécsi Sport Nonprofit Zrt-vel, az általa megtett ajánlatot visszautasította. Tudomásul veszik, hogy a csapatot működtető kft. haszna Matyi Dezső javát szolgálja, terhei őt terhelik. Egyúttal bíznak abban is, hogy Matyi Dezső a 2008-ban megszerzett értékkel gondosan gazdálkodik, amint azt a pécsi futballszerető közönség elvárja, s abban is, hogy a következőkben, ha a kft-t valaki egy, öt, tíz vagy húsz millió forinttal kisegíti, azt nem megtámadja, hanem annak megköszöni - áll a polgármester közleményében.     

Matyi Dezső, a PMFC-Matias labdarúgócsapatának többségi tulajdonosa kedden nyílt levélben utasította el a város tulajdonában lévő Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. által tett, a klub többségi tulajdonának megvásárlására tett egyeurós ajánlatot. Az üzletember kedden az MTI-hez is eljuttatott nyílt levélben reagált az ajánlatra, amelyet "megalázónak" nevezett, az eljárást pedig "ingyencirkusznak" minősítette.     

Matyi Dezső klubtulajdonos tavaly december 27-én jelentette be, hogy a Matias cégcsoport 2014. január 1-től megszünteti a pécsi futball finanszírozást. Páva Zsolt polgármester múlt héten pénteken közölte: a pécsi önkormányzat tulajdonában álló Pécsi Sport Nonprofit Zrt. hétfőn vételi ajánlatot tesz a PMFC-t működtető társaság Matyi Dezső tulajdonában álló üzletrészének megvásárlására. Hétfőn Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója átadta a klubházban az ajánlatot, mint mondta, ez egy euróról és a vélelmezett adósságok átvállalásáról szól.     

A PMFC 17 forduló után 25 pontjával hét győzelemmel, négy döntetlennel és hat vereséggel a 7. helyen áll az OTP Bank Liga tabelláján. A bajnokság február 28-án folytatódik.

Szerző

EU-orosz egyeztetés a kelet-európai országok társulásáról

Szakértői szinten kétoldalú egyeztetések kezdődnek az Európai Unió és Oroszország között a Keleti Partnerségben résztvevő kelet-európai országok uniós társulásának gazdasági hatásairól - ebben állapodott meg a keddi, két és fél órás EU-orosz csúcstalálkozón Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság, és Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke. 

Mind Van Rompuy, mind Barroso igyekezett hangsúlyozni, hogy a Keleti Partnerség országainak esetleges uniós társulása minden szomszédos országnak, így Oroszországnak is csak hasznára válhat. Van Rompuy azt is kiemelte, hogy a Moldovával és Grúziával parafált társulási és szabadkereskedelmi megállapodás összeegyeztethető a két országnak Moszkvával fennálló kereskedelmi megállapodásaival.

Barroso beszédében egy Lisszabontól Vlagyivosztokig tartó gazdasági övezetről beszélt, amely - mint fogalmazott - most álomnak tűnhet. A kontinens integrációja nem lehetséges egyik napról a másikra - szögezte le Barroso. A portugál politikus szerint ennek a folyamatnak egyik kulcseleme a Keleti Partnerség, amely nem valaki ellen irányul, hanem valami érdekében jött létre: azért, hogy az abban résztvevő országokban növekedjen a jólét, emelkedjen az életszínvonal. Nem az a cél, hogy ártsunk Oroszországnak - jelentette ki a bizottság elnöke.

"Le kell számolni azzal a felfogással, hogy ami az egyikünknek hasznot hoz, az a másiknak árt. Elutasítjuk a két, egymással szemben álló tömb koncepcióját" - húzta alá Barroso, aki szerint garantálni kell, hogy a Keleti Partnerség országai szuverén módon, maguk dönthessenek a saját sorsukról.

"Oroszország mindig is tiszteletben tartotta, most is tiszteletben tartja és a jövőben is tiszteletben fogja tartani minden nemzetközi szereplő szuverén jogait, beleértve a Szovjetunió széthullásával létrejött államokat is" - hangoztatta az orosz elnök. Vlagyimir Putyin kifejtette, hogy Moszkva számára ez nem Ukrajna szuverenitásáról szól, hanem az Oroszországra gyakorolt gazdasági hatásokról.

Putyin rámutatott, hogy ha az EU és Ukrajna között megvalósul a szabadkereskedelmi egyezmény, akkor Oroszország nem tudja majd fenntartani a jelenlegi preferenciális vámtarifarendszert Kijevvel szemben. Az orosz elnök arra is utalt, hogy szerinte az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás lehetőséget adna az uniós vállalatoknak, hogy a "hátsó ajtón belopakodjanak" az orosz autópiacra.

Barroso rámutatott, miszerint vannak olyan kérdések, amelyekben ki kell jelenteni: egyetértenek Putyinnal abban, hogy nem értenek egyet, mint például az energiapolitika. A bizottság elnöke Dosztojevszkijtől idézett, mondván: túl sok boldogtalanság született már a félreértésekből és a kimondatlan szavakból. Aláhúzta: közös érdekeink Oroszországgal túl fontosak ahhoz, hogy problémákat rendezetlenül hagyjuk. Barroso kijelentette például, hogy az EU számára kiemelten fontos az úgynevezett harmadik energiacsomag. Vlagyimir Putyin viszont az egy évvel korábbi csúccsal ellentétben most nem hangsúlyozta külön ezzel kapcsolatos ellenérzéseit, csak annyit mondott: az álláspontunk ismert.

Putyin kifejtette: az Ukrajnának adott 15 milliárd dolláros orosz kölcsön és a gázárkedvezmény nem az egyik vagy a másik ukrajnai politikai erő, egyik vagy másik kormány, hanem az ukrán emberek, az ukrán nép támogatását szolgálja. - Számunkra az a fontos, hogy az ukrán gazdaság hitelképes legyen, növekedést produkáljon és jövedelmet termeljen, hogy idővel visszakaphassuk a kölcsönadott pénzt - magyarázta az orosz elnök, külön kitérve arra, hogy Oroszország nem támasztott olyan feltételeket, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Ukrajnával kapcsolatban az uniós vezetők aláhúzták: szorosan figyelemmel kísérik a fejleményeket, elítélik az erőszakot.

"A felelősöket meg kell büntetni, és azt akarjuk, hogy tiszteletben tartsák az alapvető jogokat. Ebben az ukrán hatóságoknak kiemelt felelősségük van" - hangsúlyozta Herman Van Rompuy, aki újságírói kérdésre kifejtette, hogy az ukrán belpolitikai helyzet részletkérdéseibe nem bonyolódtak bele, azt pedig, hogy legyen-e Ukrajnában előrehozott parlamenti vagy elnökválasztás, a demokratikus ukrán intézményeknek kell eldönteniük.

A megbeszéléseket mind az uniós, mind az orosz fél produktívnak, őszintének, konstruktívnak nevezte. Közölték azt is, hogy megállapodást kötöttek az együttműködésről a terrorizmus elleni küzdelem terén.

Szerző

Moszkvának nem tetszik az ukrán kormányfő lemondása

Publikálás dátuma
2014.01.28. 19:06
"Moszkvának nem tetszik" Fotó: Oleg Nikishin/Getty Images
Kedvezőtlennek ítélte meg Mikola Azarov ukrán kormányfő távozását kedden az orosz törvényhozás felsőházának több befolyásos politikusa, akik Moszkvában elsőként reagáltak a szomszédos országban történt eseményekre.

Az ukrán miniszterelnök önkéntes lemondása, "egy ilyen szakember elvesztése mínusz Ukrajna számára" - vélekedett Andrej Klimov, a Szövetségi Tanács külügyi bizottságának alelnöke. A politikus logikusnak nevezte Azarov döntését, miután Viktor Janukovics ukrán államfő kinyilvánította, hogy a miniszterelnöki posztra kész mást kinevezni.

Az orosz felsőházi képviselő Azarov felkészültségét dicsérte és azt mondta, hogy szerinte az ukrán ellenzéki vezetők közül sem Vitalij Klicsko, az Udar (Ütés) nevű párt elnöke, sem Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt vezetője nincs felkészülve a kormányfői feladatra.

Mihail Margelov, az orosz Szövetségi Tanács külügyi bizottságának elnöke kifejtette, hogy szerinte önmagában a kormány menesztésével és a tüntetéseket korlátozó, drákói szigorú törvények visszavonásával nem sikerül megszilárdítani a helyzetet Ukrajnában. A politikus úgy vélte, hogy mindezek ellenére az ukrán ellenzék nem akar az új kormány élére állni, ráadásul az is kérdés, hogy részt vesz-e a koalíciós kabinetben, amelyre az orosz szenátor szerint szükség van a válsághelyzetben.

Az orosz felsőház befolyásos politikusai arra reagáltak, hogy Mikola Azarov ukrán kormányfő kedden felajánlotta lemondását, és azt nem sokkal később Viktor Janukovics ukrán államfő elfogadta. A kabinet a következő kormány megalakításáig, amelyre két hónapot szab az ukrán alkotmány, ügyvezetőként a helyén marad, és addig Szerhij Arbuzov eddigi első miniszterelnök-helyettes vezeti az ukrán kormányt.

Putyin: hatalomváltás esetén nem vizsgáljuk felül a megállapodásokat

Oroszország akkor sem vizsgálja felül az Ukrajnával kötött hitelmegállapodást és az energia árában adott kedvezményt, ha a mostani ellenzék kerülne hatalomra - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a keddi brüsszeli EU-orosz csúcsot követő sajtótájékoztatón.

Putyin kifejtette: a 15 milliárd dolláros kölcsön és a gázárkedvezmény nem az egyik vagy a másik ukrajnai politikai erő, egyik vagy másik kormány, hanem az ukrán emberek, az ukrán nép támogatását szolgálja. - Számunkra az a fontos, hogy az ukrán gazdaság hitelképes legyen, növekedést produkáljon és jövedelmet termeljen, hogy idővel visszakaphassuk a kölcsönadott pénzt - magyarázta az orosz elnök.

Szerző