Havazás - folyamatosan takarítják az utakat

A hajnalban kezdődött havazás miatt több megyében 1 és 4 centiméter közötti friss hó esett - üzente a Vészhelyzeti Értesítési Szolgáltatás (VÉSZ). A közútkezelő jelenleg 438 munkagéppel végzi az utak takarítását, de így is több helyen csúszós útburkolatra kell számítani ezért óvatosságra intik az útnak indulókat.

Az Útinform reggeli jelentése szerint változó intenzitással havazik a Dunántúlon – Mosonmagyaróvár, Tamási és Esztergom kivételével - és az Alföld déli megyéiben valamint a Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megye déli részén.

A fő- és az alsóbbrendű utak burkolata a havazással érintett területeken havas, hókásás, latyakos.

Az autópályák közül az M6-os és az M60-as Baranya és Tolna megyei szakaszán havas, az M7-esen pedig a Balaton melletti szakaszon hókásás, latyakos a burkolat.

Sok helyről jeleztek párásságot, de 100 és 300 méter közötti látótávolságot csak Vasvár, Lenti, Ajka, Mohács és Cegléd környékén észleltek. A gyorsforgalmi utak közül az M6-oson a bátaszéki szakaszon csökkent 100-300 méter közé a belátható útszakasz hossza.

Szerző
Frissítve: 2014.01.29. 09:29

Ötvenezer felsőoktatási képzés zárult nyelvvizsga nélkül 2006 óta

Publikálás dátuma
2014.01.29. 08:41

Mintegy ötvenezer felsőoktatási képzés zárult nyelvvizsga nélkül 2006 óta - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma MTI kérésére készített összegzéséből.

A szaktárca a sikeres záróvizsga után, a nyelvvizsga követelmények teljesítésének hiánya miatt oklevél kiadása nélkül zárult hallgatói képzések számát gyűjtötte össze a 2006-tól hallgatói jogviszonyt kezdők körében az alap- mester-, egyetemi, főiskolai, osztatlan és doktori képzésben.

A minisztérium ugyanakkor rögzítette, hogy a nyelvvizsga teljesítési kötelezettség nem az összes felsőoktatási képzést jellemzi. Jelezték, hogy összegzésük "hallgatói képzés" számokat tartalmaz, amely azt jelenti, hogy ha egy hallgatónak több képzése volt érintett a vizsgált körben, akkor az adott hallgató valamennyi releváns képzése szerepel a kimutatásban.

Az összegzés szerint a záróvizsgával, de nyelvvizsga nélkül befejeződött képzések száma alapképzésben 42 097, mesterképzésben 3974, doktori képzésben 1015. Az agrárképzésben 2759, a bölcsészettudományi képzésben 5077, a gazdaságtudományin 13 231, a hitéletin 544, az informatikán 1147, a jogin 1228, a műszakin 5169 ilyen képzés volt volt. Művészetin és művészetközvetítésen 856, illetve 562, orvos és egészségügyin 1421, pedagóguson 5387, sport területen 1260. A társadalomtudományi képzési területen 6641, a természettudományin 1833, a képzési rendszerhez nem tartozó doktori képzésben pedig 1015.

A tárca kimutatása szerint a nyelvvizsga követelmények nem teljesítése elsősorban a vidéki felsőoktatási intézményekben jelent gondot. A Debreceni Egyetemen 4052, a Szent István Egyetemen 3579, a Nyugat-magyarországi Egyetemen 3222, a Szegedi Tudományegyetemen 2724, a Nyíregyházi Főiskolán pedig 2623 az érintett képzések száma.

A fővárosban a legmagasabb, 2044 érintett képzés a Budapesti Corvinus Egyetemen van, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követ 1815-el. Az ELTE-n 1589, a Semmelweis Egyetemen ugyanakkor csak 730 ilyen képzést találtak.

Múlt héten jelentették be, hogy a kormány Diplomamentő programot indít, amely mintegy 10 ezer olyan fiatalnak segíthet, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik diplomához.

Szerző

Házkutatás a betiltott pénztárgépek telephelyén

Adócsalásra is alkalmasnak vélt pénztárgépek miatt tettek feljelentést, a rendőrség kedden házkutatásokat tartott - erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI-nek.

A nol.hu kedden írt arról, hogy megjelentek a nyomozók a betiltott koreai kasszákat forgalmazó cég, az Alt Cash Kft. Fogarasi úti telephelyén és a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál is. A portál Kovács Viktóriára, az ORFK szóvivőjére hivatkozva azt írta: miután a hatóság visszavonta korábbi engedélyét és megtiltotta a koreai kasszák forgalmazását, mondván a gép adócsalásra is alkalmas lehet, valaki feljelentést tett a rendőrségen.

A nol.hu információi szerint a nyomozók a cégnél lefoglalták a forgalmazott egyes pénztárgép-típusok dokumentációját.

Az ORFK az MTI megkeresésére azt közölte: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés bűntett gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. Az eljárás keretében házkutatásokat tartottak. További részletet a rendőrség egyelőre nem özöl - tették hozzá.

Az Alt Cash az MTI-hez is eljuttatott közleményében visszautasította a vádat, hogy szándékosan fejlesztett volna meghekkelhető pénztárgépet.

Szerző