Megkezdődött a Hegedűs Loránt elleni egyházi eljárás

Publikálás dátuma
2014.01.30. 15:57
Horváth György, a Budapest-Északi Református Egyházmegye jogtanácsosa (j) nyilatkozik Hegedűs Loránt református lelkész ügyében
Palástvesztést kért az eljáró egyházi jogtanácsos Hegedűs Loránt református lelkészre, annak az egyházi fegyelmi eljárásnak a keretében, amely csütörtökön kezdődött Budapesten, a Hazatérés templomában november 3-án tartott Horthy-szoboravatás miatt.

Horváth György, a Budapest-Északi Református Egyházmegye jogtanácsosa - aki az ügyész szerepét tölti be az eljárásban - egyebek mellett azzal vádolta a történtek kapcsán Hegedűs Lorántot, hogy a zsinati határozattal szemben politikai rendezvényt tartott egy templomban.

Azzal is vádolta a lelkészt, hogy kárt okozott az egyháznak, mert olyan elveket hirdetett, a többi között Horthy Miklós kultuszát, amelyről nincs az egyházon belül közmegegyezés. Ezzel pedig megosztja az egyházat és kárt okoz számára.
Hegedűs Loránt távollétében nyilatkozatát az egyik bíró olvasta fel. Ebben a lelkész visszautasította a vádakat és koncepciós eljárásnak nevezte a tárgyalást.

A 15 oldalas beadványában egyebek mellett azt állította: a templomban elmondott beszédében azért szerepelt kiemelt módon Horthy Miklós személye, mert a templom alapításának 75. évfordulóján szükséges volt "az alapító, a magyar- és zsidómentő Horthy" életútjának ismertetése. Hazugságnak nevezte továbbá, hogy Jobbik-zászlót feszítettek ki az istentisztelet alatt. Szerinte a kifogásolt zászló csupán egy az Árpád-házat jelképező árpádsávos lobogó volt, ami csak "emelte az istentisztelet szakralitását".

Szerinte csupán azért folyik ellene eljárás, mert "gyűlölik következetes magyarságáért" - fogalmazott beadványában a lelkész.
Nemes Árpád, Hegedűs ügyvédje a kereset elutasítását kérte a bíróságtól. Szerinte tanúk is igazolni tudják, hogy nem politikai esemény, hanem liturgikus istentisztelet zajlott a Hazatérés templomában, ezért 12 tanú meghallgatását kérte a bíróságtól.
Ezt követően kisebb vita alakult ki a tárgyaláson amiatt, hogy Horthy Miklós tevékenységének igazolására a Magyarok Világszövetségének egy közleményét tartotta szükségesnek felolvasni a védelem.

Ebben többek között az szerepelt, hogy Horthy a legnagyobb magyar államférfi volt a XX. században. "Azért volt annyi zsidó Magyarországon, mert mindenhonnan ide menekültek, illetve a Zsidó Világkongresszus akadályozta meg Magyarországnak a háborúból történő kiugrását." Horváth György viszont felhívta a figyelmet arra, hogy az eljárásnak nem tárgya Horthy történelmi szerepének megítélése, egyben arra kérte a bíróságot, hogy utasítsa el a tanúk meghallgatására vonatkozó indítványt. A csatolt videofelvételek alapján ugyanis egyértelmű döntést hozhat a bíróság.

A két lelkészből és egy világi bíróból álló testület végül úgy döntött, hogy az eljárás február 20-án folytatódik. Meghallgatják a rendőrségnek a helyszínt biztosító képviselőjét, a szoboravatás rendezőjét, valamint a gyülekezet főgondnokát és házgondnokát.

Tavaly, november 3-án több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében avatták fel a Szabadság téren, a Hazatérés temploma előterében Horthy Miklós kormányzó bronz mellszobrát. Az ez alkalomból megtartott istentiszteleten beszédet mondott Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője is.
Az istentisztelet idején több száz, zömükben sárga csillagot viselő ellentüntető demonstrált a templom előtt a szobor felállítása ellen.
A történtek után a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke kérte az illetékes Budapest-Északi Református Egyházmegye esperesét a fegyelmi eljárás megindítására.

Szerző

KTI: mindenkinek nyújtson megélhetést a munkajövedelme!

A Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) fontosnak tartja, hogy munkahelyek jöjjenek létre, de azt is, hogy a munkateljesítmények mögött megfelelő, a mindennapi megélhetést biztosító bérek legyenek.

Szili Katalin pártelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján azokra a statisztikákra hívta fel a figyelmet, amelyek szerint Magyarországon 2013-ra 33 százalékra emelkedett a szegények aránya, míg a nélkülözőké 2011 óta 26-ról 28 százalékra nőtt. 

Hangsúlyozta: az ezek elleni küzdés nem lehet pártpolitika kérdése, bármilyen kormány van Magyarországon, támogatni kell azokat az intézkedéseket, amelyek segítenek a szegénység felszámolásában. A pártelnök - mint ismertette - sajtótájékoztatóját azért tartotta a budapesti Népszínház utca és a József körút sarkánál, mert itt folyamatosan jelenlévő probléma a szegénység, így magukkal az érintettekkel is megbeszélheti a szükséges teendőket. 

Hozzátette: pártja nagyrészt civil szervezetekből áll, így programjának is fontos része a civil demokrácia érvényesítése, amely nem osztja meg a társadalmat szegénységi alapon. Célnak nevezte, hogy a magyarországi bérek igazodjanak a mögöttük álló teljesítményhez, és ne az európai átlag 25 százalékán álljanak. Beszámolt arról is, hogy háromkulcsos személyi jövedelemadót vezetnének be: a legkisebb béreket  1 százalékos adó terhelné, míg az átlagnál jóval magasabbakét 20 százalékos.

Szerző

Pénteken a Dunántúl csúszkál

Publikálás dátuma
2014.01.30. 15:26
Akármi esik is, csúszni fog. Fotó: Andreas Rentz/Getty Images
Felhős marad az ég, főleg a Dunántúlon fordulhat elő csapadék: havas eső, ónos eső, fagyott eső egyaránt lehet. A délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban -2, -7, kora délután fagypont körül alakul a hőmérséklet.

Szombaton napközben csak néhol, estétől nyugaton, délnyugaton több helyen valószínű vegyes csapadék. A délkeleti szél a Győr-Baja vonal 100-150 km széles sávjában erős lesz, marad a télies hőmérséklet.

Vasárnap északkelet, kelet kivételével több helyen kialakulhat havas eső, havazás.

A jövő hét elejére északkelet felől már szárazabb légtömegek érkezhetnek fölénk, de továbbra is hideg, téli időre van kilátás.

Szerző
Témák
előrejelzés