Előfizetés

Nincs korcsolyázható jég a Balatonon

A partközelben, a sekélyebb vizek felett, illetve kisebb öblökben elkezdődött a jegesedés a Balatonon, de ott is csak 2-3 centiméter vastag a jég, nincs a vízen összefüggő jégréteg, és a meginduló élénk szél is több helyen összetöri, illetve kásássá teszi a jeget.

Erről Horváth Ákos, a Siófoki Obszervatórium vezetője számolt be.
A szakember elmondta, a szokatlanul enyhe január miatt nem tudott még eléggé lehűlni a Balaton vize, hiába voltak fagyos napok, éjszakák.
A Balatonnál a következő napokban várható átmenti enyhülés után jövő hét közepétől ismét hidegebbre fordul az idő, kedvezve az újabb jegesedésnek, de az egyelőre nem tudható, lesz-e sportolásra alkalmas jég a tavon - tette hozzá.

Nincs köze a Horthy-utcához a fideszes polgármesternek?

"Hogy mit csinál a Jobbik, az az ő dolguk, ebbe nem akarok belefolyni" - kommentálta lapunknak Kunhegyes polgármestere, hogy a hétvégén a településen avat majd fel a Jobbik egy Horthy-utcatáblát a Nagykun út és Kononcsenkó utca kereszteződésében, többek között ifj. Hegedűs Lóránt vezényletével. 

A fideszes Szabó András lapunknak elmondta: őt nem hívták meg a rendezvényre, és nincs is szándékában megjelenni; közlése szerint nem is emlékezett, hogy most esedékes az avatás, csak több sajtómegkeresés emlékeztette rá. Az ügy még tavaly februárban robbant ki, miután Kunhegyes képviselőtestülete, az akkori hírek szerint a Jobbik kezdeményezésére, megszavazta, hogy egy Kunhegyesen elhunyt szovjet katonája, Kononcsenkó helyett Horthy Miklós viselje egy utca nevét. (Akkor az önkényuralmi rendszerek elnevezéseit betiltó törvény miatt tíz utcát neveztek át, például a Bajcsy-Zsilinszky utcát ma már Wass Albert néven kell keresni.) Szabó, mivel akkor a Mazsihisz is tiltakozását fejezte ki, azt mondta, hogy az utcában lakó 14 családból 13 egyetértett a javaslattal, ezért nem volt kérdéses, miért Horthyról nevezzék el.

A fideszes polgármester most lapunknak mindenesetre arról beszélt, hogy személyesen neki nem sok köze volt az átnevezéshez. És bár elsőként azt mondta, "a Jobbik akarta, hogy ez legyen", másodszor már azt, hogy a jegyző intézte az ügyet. Azt mondta: Horthyról nem a Jobbik terjesztett be javaslatot, hanem a jegyző volt, aki összehívta az érintett utcák lakóit, és támogató aláírásaikat megszerezte, ami eldöntötte az ügyet, és miután megszavazták, a kunhegyesi járási hivatal is rábólintott.

Szabó szerint az utcatábla azóta is kint van, és ezért szerinte nem is érthető, mi az avatás apropója, "talán felszentelik", mondta viccesen. De mivel elmondása szerint mostanában nem járt a környéken, és most kíváncsivá tettük, megjegyezte, szemügyre veszi a kinn lévő táblát maga is.

Emlékezetes, az ügy azért is keltett nagy vihart, mert - mint a Mazsihisz akkor emlékeztetett - az egykori kormányzót "közvetlen felelősség terhel többszázezer magyarországi zsidó meggyilkolásáért, elpusztításáért", és az ő jóváhagyásával hozták meg azokat a törvényeket, amelyek alapján a zsidó lakosságot elkülönítették, vonatokba rakták és Auschwitzba vitték.

Szabó András egyébként régóta aktív fideszes. Kunhegyes város képviselőtestületének a rendszerváltás óta tagja, de életrajza szerint a rendszerváltás után a Kunhegyesi Kisgazda Párt tagja lett, de 2003-ban a Kunhegyesi Polgári Kör elnökének választották meg. Még ugyanebben az évben a Fidesz városi alapszervezetének alelnöke lett, és 2006-ban - mint írja - "a Fidesz ajánlásával, a kunhegyesi választópolgárok döntése alapján" a város polgármestere lett.

Ukrajnai tüntetések - Megkezdte munkáját az operatív törzs

 Csütörtökön megkezdte munkáját a kormány ukrajnai válsággal kapcsolatos döntéseinek előkészítése érdekében létrehozott operatív törzs - közölte a Belügyminisztérium (BM).

Az ukrán belpolitikai helyzet elemzése után Orbán Viktor miniszterelnök utasítására felállt operatív törzs a közreműködő állami szervek és más szervezetek tevékenységét hangolja össze. A kormány az operatív törzs álláspontja alapján, ha szükséges, újabb kérdésekben határoz.

A Belügyminisztérium közleményében arra is kitért: "Magyarország felkészült arra, hogy az ukrajnai helyzet esetleges kedvezőtlen alakulása következtében kialakuló migrációs hullámot megfelelő hatékonysággal kezelje".

Orbán Viktor szerdán késő este Budapesten, a visegrádi országok kormányfőinek közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az ukrajnai helyzet miatt operatív törzs létrehozására kérte Pintér Sándor belügyminisztert, és szerdán arra utasította, "készítse fel az országot arra a helyzetre, hogyha Ukrajnában a dolgok nem a kedvező kibontakozás irányába mutatnak".
Hangsúlyozta: "az Ukrajnával kapcsolatos európai viták többé nem arról szólnak, hogy merre is orientálódik Ukrajna, ki van börtönben és ki nincs, kiengednek-e onnan egy volt miniszterelnököt (...) ezek továbbra is fontos kérdések, de a dolgok most komolyabbra fordultak, mindaz, ami Ukrajnában történik, az a mi határaink mentén történik". Hozzátette: ezért volt szükség a szerda esti egyeztetésre.