Előfizetés

Holnaptól díjmentesen meghosszabbítható a jelzáloghitelek futamideje

A jelzáloghitel-szerződések meghosszabbításáért a hitelező nem jogosult semmilyen, díjat, jutalékot vagy költséget felszámítani, amennyiben a futamidő meghosszabbítására öt éven belül nem került sor - a fogyasztói hitelszerződési törvénynek ez a szabálya február elsején lép hatályba. 

Amennyiben a fogyasztó - szintén február 1. után - legalább 90 napos késedelemben van, a futamidő alatt egy alkalommal írásban kezdeményezheti a futamidő meghosszabbítását legfeljebb 5 évvel. Az ilyen kérelem teljesítését a hitelező alapos ok nélkül nem tagadhatja meg. Ebben az esetben sem számíthat fel a bank díjat, költséget és jutalékot.

 

Szocsiban megnyílt az olimpiai falu

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a jövő pénteken kezdődő szocsi téli játékok három olimpiai faluja. A városban kialakított ötkarikás központban 2000 embert szállásolnak el, míg a Krasznaja Poljanán elhelyezkedő "Hegyi Faluban" 2900-an laknak majd.

A harmadik, kifejezetten a sílövők és a sífutók számára létrehozott épületegyüttesben 1100-an férnek el. A 16 fős magyar csapat tegnap este indult Szocsiba. Az indulást megelőzően a Syma csarnok előtt találkoztak a sportolók, jelentős médiaérdeklődés közepette indultak tovább a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A szurkolók még ott is elbúcsúzhattak kedvenceiktől.

Tegnap az Amnesty International nyolc európai vezetője - Belgium, Finnország, Franciaország, Hollandia, Svájc, Egyesült Királyság, Ukrajna képviseletében - és az Amnesty International moszkvai irodája petíciót adott át Moszkvában.

Három hónap alatt 112 országból 336.412 ember írta alá a petíciót, amelyben az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint arra kérik, vonja vissza azokat az elnyomó törvényeket, amelyek a civil szférát kívánják gyengíteni, a jogszerű tiltakozás lehetőségét szándékozzák korlátozni, és el akarják hallgattatni a kritikus hangokat.

A 2012-es londoni Olimpiai Játékokat követően az orosz kormány nyilvánosan elkötelezte magát az olimpiai alapelvek mellett, többek közt a diszkrimináció ellen, illetve az egyenlőség, befogadás, tisztelet és kölcsönös megértés mellett, valamint amellett, hogy kiáll az emberi jogokért a Téli Olimpia alatt és után. Ennek ellenére azóta számos olyan törvényt hoztak az orosz hatóságok, amelyek ellentétesek ezen elvekkel.

Az orosz jégkorong-válogatott nem vesz részt a szocsi téli olimpia jövő pénteki megnyitóján. A csapat vezetői úgy döntöttek, hogy nem február 6-án, hanem csak 8-án utaznak Szocsiba a most szerdától zajló kazanyi edzőtáborból.

A házigazda együttes azon hokisai, akik a hazai bajnokságban (KHL) szerepelnek, már ott vannak a felkészülésen, akárcsak a tartalékok, az NHL-es sztárok azonban csak február 10-én érkeznek. Amint a szocsi olimpia sajtószolgálata csütörtökön jelezte: Ilja Kovalcsuk, a szentpétervári SZKA klasszisa volt az egyik esélyes, hogy vigye hazája zászlaját a megnyitón.

Az oroszok február 8-án a lettekkel, másnap a svájciakkal terveztek edzőmérkőzést Szocsiban, ám az első találkozót végül nem rendezik meg. A házigazda első olimpiai meccse február 13-án lesz a szlovénok ellen.

Csaknem 150 órában közvetítenek a szocsi XXII. téli olimpiai játékokról a közmédia tévécsatornái, de az MTI és a Kossuth Rádió is kiemelten foglalkozik az oroszországi világeseménnyel - közölte az MTVA tegnap az MTI-vel. A közlemény szerint a február 7. és 23. között rendezett téli olimpia közvetítésének az M1 szenteli a legtöbb műsoridőt.

Az ötkarikás játékok műsorvezetői Petrovics-Mérei Andrea, Szőke Viktória, Gundel Takács Gábor és Szujó Zoltán lesznek. A nyitó- és záróünnepség a Szujó Zoltán-Szabó Gábor páros tolmácsolásában hallható majd.

Schumi jól reagált a felébresztési folyamatra

Sabine Kehm, Michael Schumacher menedzsere megerősítette, hogy megkezdték a hétszeres világbajnok Forma-1-es legenda felébresztését a kómából. - Michael érzéstelenítő adagját csökkentették, hogy megkezdhessék a felébresztési folyamatot. Ez sokáig fog tartani.

Az érintett felek abban állapodtak meg, hogy további információkat csak akkor hoznak a nyilvánosság tudomására, ha véglegesítik a folyamatot. Addig több közleményt nem adunk ki - nyilatkozta Sabine Kehm.

Már ez a rövid közlemény is sokszorosa volt annak, amit a sajtó az elmúlt három hét során kapott a hétszeres Forma-1-es világbajnok egészségi állapotáról. Mert hogy azt követően, hogy a sajtót kilakoltatták a Gronoble-i klinika előteréből, semmilyen hivatalos közlemény nem látott napvilágot a versenyzőről.

Meglepő, hogy a német lapok - amelyek december utolsó és január első napjaiban még oldalakat töltöttek meg a nevezetes beteg síbalesetéről és klinikai kezeléséről - milyen fegyelmezetten vették tudomásul a család kérését és hagytak fel a Schumacher egészségi állapotával kapcsolatos találgatásokkal. A hosszú csendet a BIld és a l'Équipe törte meg, s adott hírt az azóta hivatalossá lett eseményről, Schumacher felébresztési kísérletéről.

Cikkében a l'Équipe még azt is megemlítette, hogy a versenyző jól reagált a felébresztési folyamatra, a szemével hunyorgott. A felébresztési folyamat elindítását megerősítette Stéphan Chabardes, a Schumachert kezelő idegsebész is a BFMTV francia televíziós csatornának.

Ennél többet azonban nem volt hajlandó mondani és a kórház dolgozóinak is megtiltotta, hogy nyilatkozzanak a beteg állapotáról. Schumacher december végén szenvedett síbalesetet, azóta kómában fekszik a Grenoble-i klinikán.