Előfizetés

Nem ártott a lehűlés a gyümölcsösöknek

A gyümölcsöknek nem ártott az elmúlt napokban bekövetkezett lehűlés és a hétvégi ónos eső - mondta el  Mártonffy Béla kedden az MTI-nek.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke elmondta: a gyümölcsösök mélynyugalmi állapota január végéig tart, és ezt nem zavarták meg a tavaly decemberi és idén januári melegebb periódusok.

Szerencse, hogy a lehűlés nagy átlagban már kényszernyugalmi állapotban érte a gyümölcsfákat, amikor még nem indult meg a nedvkeringésük.

Mártonffy Béla úgy vélte, hogy a mostani, hűvös idő jót tesz a gyümölcsösöknek, főként az kedvező hogy a lehűlés nem volt hirtelen, és a hőmérséklet nem csökkent extrém alacsonyra, mínusz 15-20 Celsius-fokra például. A mostani éjszakai, mínusz 6-10 Celsius-fok körüli hőmérséklet nem ártalmas, a gyümölcsösök mínusz 10 Celsius-fokig nem károsodnak.

A hétvégi, rövid ideig tartó ónos eső hatását még nem mérték fel pontosan a gazdák, de az előzetes vélemények szerint jelentősebb károkat nem okozott. Egyes déli területeken lehet jelentősebb a kártétel, de országos vészhelyzet nincs - mondta.

A gazdák abban reménykednek, hogy most, a metszési időszak kezdetén, a tavalyinál kedvezőbbek lesznek a körülmények. Tavaly a még március 15. körül is megmaradó hó és a mínusz 10-15 Celsius-fokos hőmérséklet nehezítette a munkát - mondta a FruitVeB elnöke.

2,5 milliárd dollárt kaphat a Mol az INA-ért

A horvát Jutarnji List szerint a Mol egyre közelebb kerül a megállapodáshoz az orosz Rosznyefttyel INA-beli részesedésének átadásáról – írta az Equilor észrevételére a Napi Gazdaság. Az újság szerint az oroszok 2,5 milliárd dollárt adnának (nagyjából 550 milliárd forintot) a Mol majdnem 50 százalékos részéért, ami kevesebb, mint amiről korábban lehetett hallani.

Emellett a Rosznyefty átvenne a horvát állam kezében lévő INA-részvényekből is, hogy 75 százalék körülire tornázza fel a részesedését, és magáénak tudhassa az irányítási jogokat is.

A megállapodást elvileg támogathatja, hogy az oroszok közbenjárnának Szíriában annak érdekében, hogy helyreállhasson az INA két éve szünetelő kitermelése, ráadásul a bosnyák Bosanski Brod-i finomítót is bezárnák, hogy az INA rijekai és sisaki egységei lélegzethez juthassanak.

Kérdéses, hogy az oroszok mekkora versenyt generálnának a régióban, és hogy csak tényleg a bosnyák finomítót zárnák-e be, mivel a rijekai és sisaki finomító is viszonylag közel van egymáshoz.

Hatalmas üzlet a terhesturizmus Kínában

Publikálás dátuma
2014.02.04. 11:24
A határokon kívüli gyermekáldás elősegítésének célja legtöbb esetben a születés általi állampolgárság megszerzése. Fotó: China P
Évente több tízezer szülő fizet hatalmas összegeket azért Kínában, hogy csemetéje a határokon túl lásson világot, fellendítve ezzel a terhesturizmus iparágát a kelet-ázsiai országban. A témáról beszámoló kínai sajtó nem hivatalos amerikai becsléseket idéz, amelyek szerint csak az Egyesült Államokba több mint 20 ezer terhes nő érkezett azzal a céllal, hogy gyermekének Amerikában adjon életet. Csaknem ugyanennyien utaznak évente a közelebb fekvő, Kína különleges igazgatású területére, Hongkongba, s jó pár ezerre rúghat évente a célpontjaként Kanadát választó leendő kínai anyukák száma is.

A határokon kívüli gyermekáldás elősegítésének célja legtöbb esetben a születés általi állampolgárság megszerzése, de az egészségügyi rendszerek fejlettsége is hozzájárul a vonzerőhöz. A külföldi szülés egészen az idei évig az eredeti formájában szigorúan egy gyermeket engedélyező családpolitika megkerülésének eszközeként is szolgált, ezen a döntéshozók tavaly év végén lazítottak.

Az utakat a legtöbb esetben erre specializálódott ügynökségek bonyolítják le, melyek a szülés előtti, közbeni és utáni szolgáltatásokat egy csomagban árulják. A kínai interneten fellelhető információk szerint egy-egy amerikai út ára 100 ezer jüannál (3,8 millió forint) kezdődik, de akár a kétmillió jüant (76 millió forint) is meghaladhatja.

A tengerentúli területek azért is örvendenek mind nagyobb népszerűségnek, mert a Hongkongba szó szerint csoportosan áramló terhes anyák ellen 2012 során hatalmas tiltakozással válaszoltak a kórházakból gyakran kiszorított helyiek. A tiltakozásra válaszul a helyi vezetés korlátozni kényszerült a szárazföldi kínai anyáknak kiadható kórházi ágyak számát, mely így - legalább is papíron és a közkórházakban - pár ezerre csökkent. 

A terhesturizmus iparágából több tízezren élnek mind Kínában, mind a célországokban, az az elmúlt években töretlen növekedést mutatott - írja a témáról cikkező Pejcsing Zsipao napilap. Az újság az egyik pekingi utazási iroda alkalmazottját idézi, aki szerint ez a trend az egyke-politika lazítása ellenére is fennmarad majd, a rendelkezésre álló jövedelem növekedésével ugyanis egyre több szülő akarja gyermekét külföldön iskolába járatni. Ehhez kiváló alap a már meglévő állampolgárság, mely a szülők esetleges emigrációjánál is segíthet - írja a lap.