Előfizetés

Létrejön a koreai családok találkozója

Észak- és Dél-Korea a Vöröskereszt közvetítésével megállapodott arról, hogy találkozót szerveznek az 1950-1953 közötti koreai háború során szétszakított családok számára. A találkozót február 20-tól tarthatják meg Észak-Koreában, a határhoz közel eső Kumkangban. Utoljára 2010-ben láthatták egymást a családtagok.

Négy éve Szöul állította le a családtalálkozókat, amikor Phenjan egy dél-koreai szigetet lőtt, s legalább negyven dél-koreait ölt meg. Tavaly szeptemberben aztán Dél-Korea tett javaslatot újabb találkozóra, ezt azonban Phenjan akkor még elutasította.

Dél-Koreában 72 ezren vannak a várólistán, jelentős részük nyolcvan év feletti. Ráadásul ezúttal is legfeljebb néhány száz családtag láthatja viszont rokonait. A listán lévők közül sokan azt sem tudják, él-e még hozzátartozójuk a sztálinista országban. A két Korea között ugyanis semmiféle összeköttetés sincs.

Nem kizárt, hogy Phenjan a mostani találkozót is meghiúsítja. Dél-Korea és az Egyesült Államok ugyanis közös hadgyakorlatot kíván tartani.

 

Kevesebb dróntámadást hajt végre Washington

Publikálás dátuma
2014.02.05. 10:03
Fotó: USAF, Hulton Archive, getty Images.
Jelentősen csökkentette az Egyesült Államok a pilóta nélküli dróntámadásokat Pakisztánban, miután az iszlámábádi kormányzat erre kérte Washingtont. Pakisztán azért szeretné, hogy az Egyesült Államok nagyobb visszafogottságot tanúsítson, mert az ország béketárgyalásokat kíván folytatni az iszlám szélsőséges tálibokkal.

Washington ugyan teljesítette a kérést, de kikötötte, ha célkeresztjébe olyan iszlám radikális kerül, aki veszélyt jelenthet az Egyesült Államok lakosságára, akkor likvidálják az illetőt – értesült a Washington Post.

Az amerikaiak dróntámadásait sok bírálat érte, s nemcsak Pakisztánban, hanem Afganisztánban is. Az akciók során ugyanis sok polgári személy is életét vesztette. A tavaly pakisztáni kormányfővé választott Navaz Sarif a dróntámadások teljes berekesztését követelte.

Pilóta nélküli repülőgépeket főleg a tálibok főhadiszállásának számító törzsi területeken, Pakisztán és Afganisztán határszakaszán vetnek be az amerikaiak.

Felszállhat a fehér füst Szlovákiában

Napokon belül kiderül, ki lesz a Szlovák kormány új kisebbségi biztosa – értesült a pozsonyi Új Szó. Miroslav Lajcák külügyminiszter, amikor fogadta a kormány kisebbségi bizottságának tagjait, úgy nyilatkozott, hogy a biztos nevét napokon belül közzéteszik.

Lajcák egyébként a kisebbségi bizottság statútumának őszi módosítása miatt rendelte be a kisebbségek küldötteit, a magyarok és a ruszinok ugyanis tiltakoztak amiatt, hogy a testületben minden kisebbség szavazati jogát egyre csökkentették, így a kis létszámúak könnyen leszavazhatják a nagyokat. A külügyminiszter elmondta, azért kezdeményezte a találkozót, mert a kisebbségi bizottság felett álló emberi jogi és kisebbségi tanács elnökeként felelősséget érez a téma iránt.

Tavaly júliusban híre ment annak, hogy a Bugár Béla-vezette Híd párt korábbi parlamenti képviselője, Pfundtner Edit lesz az új kormánybiztos. Ezt azonban senki sem erősítette meg. A pozíciót június végéig A. Nagy László töltötte be. A politikus maga kérte Robert Fico kormányfőt, hogy mentse fel őt a funkciójából azután, hogy a Híd felkérte őt a távozásra.

Mindennek az volt az oka, hogy a Smer nem támogatta a parlamentben a Híd által előterjesztett törvénymódosítási javaslatot, amely lehetővé tette volna, a vasúti helységnevek a nemzetiségek nyelvén történő feltüntetését. Fico akkor azt közölte, A. Nagy lemondását elfogadja és „rövidesen” hozzá hasonló „minőségi embert“ találnak majd a kisebbségi kormánybiztosi posztra.