Hússzállító karambolozott Csobánkánál - egy ember a roncsba szorult

Húst szállító teherautóval karambolozott egy személygépkocsi Csobánkánál. A balesetben egy ember súlyosan megsérült - értesült a HavariaPress.

Csütörtökön kora este rohant egymásnak a két jármű Csobánka határában, a lőtérnél. A személyautó vezetője a roncsba szorult, a súlyosan megsérült embert a tűzoltók szabadították ki. A mentés idejére az útszakaszt lezárták.

 

Szerző
Témák
baleset Csobánka

300 milliós elefántagyar az Eiffel-toronynál

Publikálás dátuma
2014.02.06. 19:37
Elefántagyar szállítmány a '30-as évekből. Fotó: Hulton Archive/Getty Images.
Tizenötezer darab, összesen mintegy három tonna súlyú olyan elefántagyart semmisítettek meg csütörtökön a párizsi Eiffel-toronynál, amelyet az elmúlt húsz évben foglalt le a francia vámőrség, közel egymillió eurós (307 millió forintos) értékben.

Az első ilyen európai látványos akcióval a francia kormány célja az volt, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a védettnek számító afrikai elefántok agyaraival való törvénytelen kereskedelem elleni harc fontosságára. 

"Elsők vagyunk Európában, ez egy nagyon fontos jelzés arra, hogy Franciaország elkötelezett ennek a védett fajnak az illegális kereskedelme elleni harcában" - mondta Nicolas Hulot sztárműsorvezető, akit egy évvel ezelőtt környezetvédelmi "különtudósítójának" nevezett ki Francois Hollande francia köztársasági elnök. 

Philippe Martin környezetvédelmi államtitkár azt hangsúlyozta, hogy Franciaország az első ország, amely ilyen  módon megsemmisíti a felhalmozott mennyiséget, néhány nappal az afrikai védett elefántok megmentéséről Londonban február 12-én kezdődő konferencia előtt. 

"Franciaország most konkrétan is megmutatja, hogy szolidáris azokkal az afrikai országokkal, amelyek az orvvadászat áldozatai" - mondta a darálógépek beindítása előtt a tárcavezető. Arra is emlékeztetett, hogy az államfő ígéretének megfelelően Párizs a korábbi 15 ezerről 150 ezer euróra (4,6 millióról 46 millió forintra) emelte meg az illegálisan vásárolt agyarakért fizetendő pénzbüntetést. 

Az illegális elefántagyar-kereskedelem a negyedik helyen szerepel a világban a kábítószer, a hamisítás és az embercsempészet után. 

Hulot arra emlékeztetett, hogy az elefántagyarak kilója ezer dollárba (225 ezer forintba) kerül, míg a rinocéroszszarv kilójáért 50 ezer eurót (15,3 millió forintot) is megadnak, a világon számos bűnszervezet érdeklődését felkeltve. 

"A környezetvédelmi gondon kívül jelentős biztonságpolitikai kérdésről is szó van, mert a pénzt azonnal visszapumpálják mindenféle olyan hálózatokba, amelyek növelik a térség instabilitását" - hívta fel a figyelmet rá az ismert környezetvédő. 

A csütörtökön Párizsban megsemmisített mennyiséget 1987 és 2007 között foglalta le a francia vámőrség az egyik legjelentősebb európai repülőtéren, a párizsi Roissyn. 

"A kisebb tárgyak, ékszerek az utasok bőröndjeiből származnak, de időnként a párizsi utcákon illegálisan árusítóknál is találunk belőlük. A lefoglalt mennyiség nyolcvan százaléka azonban szállítmányokban, gyümölcsök és zöldségek között elrejtve érkezik" - mondta Alain Hitzel, a környezetvédelmi rendőrség helyettes vezetője. Elmondta, hogy korábban főleg az afrikai országokból érkeztek a szállítmányok, de az utóbbi években 30-40 százalékkal csökkent az arány. A piac legjelentősebb része pedig Ázsiában van, a kereskedők általában oda küldik az áruikat. 

Tavaly hasonló jellegű megsemmisítő akciókat rendeztek a Fülöp-szigeteken, Indiában, Gabonban és Kenyában. Novemberben az Egyesült Államok öt tonna elefántagyart semmisített meg, január elején pedig a legjelentősebb felvevőpiacot jelentő Kína hat tonnát zúzott be, Hongkong pedig jelezte, hogy 2014-től 28 tonna elefántagyart fog megsemmisíteni. 

Afrikában már csak alig több mint félmillió elefánt él, a fele annak, mint a nyolcvanas évek elején.

Szerző

Ausztriában fogták el a pécsi kegytárgytolvajt

Európai elfogatóparancs alapján, Grázban fogták el a rendőrök azt a férfit, aki kegytárgyakat lopott el két hete a pécsi székesegyház kápolnájából - értesült a HavariaPress.

Január 24-én érkezett bejelentés a rendőrségre, miszerint kegytárgyak tűntek el a bazilika kápolnájából. A Pécsi Rendőrkapitányság lopás miatt miatt indított az ügyben nyomozást. 

A széleskörű nyomozati munka eredményeként a rendőrök néhány napon belül azonosították a tolvajt, aki az adatok alapján külföldön tartózkodott, így ellene európai elfogatóparancsot bocsátottak ki.

Az osztrák rendőrök február 1-jén, egy grázi lakásban elfogták a 26 éves pécsi férfit és vizsgálati fogságba helyezték, kiadatása folyamatban van. Az eltulajdonított kegytárgyakat - kettő kivételével - a rendőrség Pécsett és Grázban lefoglalta.

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!

Szerző