Előfizetés

Templomban lövöldözött egy biztonsági őr - halottak, sebesültek

Egy biztonsági őr vasárnap lelőtt egy apácát és egy hívőt, hat személyt pedig megsebesített vasárnap az orosz távol-keleti Szahalin sziget székhelyének ortodox székesegyházban - közölte az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság.

A férfi helyi idő szerint délután két óra körül lépett be a Juzsno-Szahalinszk városban lévő Krisztus feltámadása székesegyházba, és azonnal lövöldözni kezdett. Az orosz ortodox templomban éppen mise zajlott, az épület tele volt emberekkel.

A sebesülteket főleg a lábukon érte találat. Az egyház egyik munkatársa, Viktor pópa az orosz NTV televíziónak elmondta, hogy a támadó az ikonokra is tüzelt. Azért nem volt több áldozat, mert sokaknak sikerült kimenekülnie a székesegyházból.

A 24 éves lövöldözőt elfogták, ellenállást nem tanúsított. Hamarosan pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá. Az NTV tévé értesülése szerint a férfi aznap kapta meg a lőfegyvert, amellyel a pénzszállító autókat kellett volna védenie.

A székesegyház az orosz ortodox egyház szahalini és kuril-szigeteki püspökségének főtemploma.

Oroszországban a héten volt egy másik lövöldözés is, abban is ketten vesztették életüket. Moszkvában hétfőn egy rendőrt és egy tanárát ölte meg apja vadászfegyverével egy középiskola tanulója. Egy másik rendőr súlyosan megsebesült. A 16 éves fiú túszul ejtette diáktársait, de az apja segítségével sikerült viszonylag rövid idő alatt ártalmatlanná tenni. A hatóságok most azt is vizsgálják, hogy a diák beszámítható-e.

Moszkvában felülvizsgálják az iskolák biztonságát és az is felmerült, hogy az oktatási intézményekben működő őrző-védő cégek munkatársait gumibotokkal és sokkolókkal lássák el.

További áradásoktól tartanak

További áradásoktól tartanak az ír hatóságok, miután a szigetországban csaknem egy hete kisebb-nagyobb megszakításokkal esik az eső és heves viharok ostromolják a déli és nyugati partvidéket.

Az ír környezetvédelmi miniszter szombaton a déli Wexford és Waterford városokat látogatta meg, hogy a legutóbbi áradás pusztításait felmérje, míg két további kormánytag Limerickben járt, hogy a vihar utáni helyreállítási munkákat megtekintse - írja a The Irish Times napilap online kiadása. Hétfőn egy eseti bizottság is összeül, hogy a helyreállítás további teendőiről egyeztessen. 

A helyi hatóságok összesítése szerint eddig országosan 100 millió eurós kár keletkezett - számolt be az RTE állami televízió. 

A magas vízállás miatt sok településen hidakat, utakat zártak le. Szombaton törölték a Dublin és a nagy-britanniai Holyhead közötti kompjáratot. A meteorológiai szolgálat narancsszínű riasztást adott ki néhány megyére, és további esőket jósolt, néhol orkán erejű széllel.

Csütörtökön Írország második legnagyobb városának, Corknak a belvárosát öntötte el a vihar által visszaduzzasztott, és az esőzések által hirtelen megárasztott Lee folyó. A tengeri vihar a télen is népszerű nyugati-parti Lahinch szörfparadicsomát sem kímélte. Az erős szélvihar vízzel, homokkal, kövekkel árasztotta el a part menti utcákat. 

Ukrajna cáfolja a kiszivárogtatást

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2014.02.09. 10:03
Fotó: Thinkstock
Ukrajna visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint titkosszolgálata közvetítésével került fel a Youtube videomegosztó portálra Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár és Geoffrey Pyatt kijevi amerikai nagykövet között lezajlott telefonbeszélgetés. Ebben az amerikai államtitkár igencsak egyértelműen, trágár szavakkal fejezte ki véleményét az Európai Unióról. Lada Szafanova, az ukrán SZBU titkosszolgálat szóvivője közölte, semmilyen formában sincs közük a telefonbeszélgetés napvilágra kerüléséhez. Kijeben ugyanakkor nem is indult nyomozás a kiszivárogtatás kapcsán.

Washington Oroszországot vádolta a telefonbeszélgetés közzétételével. Elmar Brok kereszténydemokrata politikus, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke úgy vélte, Oroszországra vall az az eljárás, ahogy egymásnak akarják ugrasztani Washingtont és Brüsszelt. Mint mondta, az EU-nak visszafogottságot kell tanúsítania, mégha az elhangzott mondatok dühítőek is. De Nuland „bocsánatot kért, s ez a lényeg”. Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének irodája nem volt hajlandó kommentálni a kínos kijelentéseket.

Az EU illetékeseit persze nemcsak az izgatta, ki szivárogtatott, hanem a kijelentés tartalma is. Angela Merkel pénteken szóvivője útján közölte, teljesen elfogadhatatlanok Nuland kijelentései. Az államtitkár Kijevben azt közölte, nagyon tisztán lehetett hallani a hangját, így sikeresnek nevezhető kémkedési akcióról volt szó.

Viktor Janukovics ukrán elnök Szocsiban, a téli olimpia színhelyén találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Megbeszéléseikről nem közöltek részleteket.