Gáspár Sándor az idei Páger Antal-színészdíjas

Gáspár Sándor kapta idén a Páger Antal-színészdíjat; a Kossuth-díjas érdemes művész vasárnap vette át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti városban, a Hagymaházban.

A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. A díjat odaítélő zsűri - Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája - egyhangúan úgy döntöttek, hogy idén Gáspár Sándor veheti át az elismerést.

Gáspár Sándor Szentesen született 1956-ban és 18 éves koráig élt ott. 1979-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd a Vígszínházhoz szerződött. A Katona József Színház alapító tagja volt 1982-ben, 1987 óta pedig szabadfoglalkozású színművész. Színházi bemutatóinak száma meghaladja a kilencvenet.

 Első filmszerepét Az erőd című filmben kapta, majd több tucatnyi alkotásban láthatta a filmvásznon a közönség, többek között játszott A falfúróban (1985), a Csók, anyuban (1986), a Csapd le csacsiban (1990), a Roncsfilmben (1992), a Woyzeckben (1993), A miniszter félrelépben (1997), az Üvegtigrisben mindhárom részében (2001, 2006, 2010), a Deltában (2007), A hetedik körben (2008), és az Égi madárban (2011).

Gáspár Sándor a díjátadó előtt elmondta, hatalmas megtiszteltetésnek tartja, hogy annak a gyűrűnek a másolatát kaphatja meg, melyet egykor Páger Antal - az egyik, ha talán nem a legnagyobb magyar színész - viselt egykor.

Makó, Páger Antal szülővárosa 1999 óta minden évben ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban elhunyt mester emléke előtt. A makói képviselő-testület 2001-ben határozott a díj alapításáról: "Téni bácsi" legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását az önkormányzat a Páger-család hozzájárulásával készítteti el évről évre. A gyűrűt maga Páger Antal is elismerésként kapta, nyolcvanéves korában a Vígszínháztól, abban az esztendőben, amikor Gáspár Sándor a teátrumhoz szerződött.

A színészdíjat 2002-ben elsőként Halász Judit vehette át, majd Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó, Kútvölgyi Erzsébet és Rudolf Péter részesült az elismerésben, tavaly pedig Cserhalmi György vehette át a díjat.

Szerző

Ön tudja mi az a tutyikészítő?

Visszakerültek Tamásiba az óbudai Goldberger Textilipari Gyűjteményből az egyik legtovább működő hazai textilmanufaktúra, a Rittinger-féle tutyikészítő műhely gépei; az ipartörténeti érdekességeket a városban később kiállítják.

A műhely az ezredfordulón került az akkori textilmúzeumba, amely 2012-ig kiállította a manufaktúra gépeit. A műhelyet a múzeum utóda, a Goldberger Textilipari Gyűjtemény most tartós letétbe adta a tamási helytörténeti gyűjteménynek azzal a feltétellel, hogy kiállításon bemutatják a Tolna megyei városban - mondta az MTI-nek Népessy Noémi, az óbudai gyűjtemény igazgatója.

Tamásiban az 1920-as évektől 1980-ig működött Rittinger Ferenc tutyikészítő műhelye, de a család vállalkozása a 19. századra nyúlik vissza - mondta a mester fia, akit szintén Rittinger Ferencnek hívnak. Dédapja, az ófalui Rittinger János 1868-ban kezdte a szakmát mint harisnyakötő az Osztrák-Magyar Monarchia közös hadseregében, majd lett önálló iparos.

A népszerű lábbelihez használt posztót szintén a tamási műhelyben állították elő; a jellemzően sváb viselethez tartozó pacskert vagy tutyit a 1940-es, 1950-es években díszítették, később a cifra tutyit felváltotta az egyszínű, zöld, piros, lila lábbeli. A tamási műhely termékeit keresték a Felvidéken és Horvátországban is - jegyezte meg Rittinger Ferenc.

A családi hagyomány szerint a műhely gépei a 19. században Ausztriából érkeztek, de megtalálható köztük egy a 19-20. század fordulóján készült, az ipari forradalom korát idéző "fonó Jenny" szövőgép is.

Miskolczi Zoltánné, a tamási könyvtár és helytörténeti gyűjtemény vezetője arról számolt be, hogy a gépeket, valamint a gyártás folyamatát bemutató makettet a tervek szerint az egykori tamási bíróság épületében állítják majd ki.

Szerző

A Dal - Kialakult a középdöntők mezőnye

Publikálás dátuma
2014.02.09. 10:43
Fotó: MTVA/Nagy Zoltán
A zsűri döntése alapján Pál Dénes, a New Level Empire és a Fool Moon, a tévénézők szavazataival Radics Gigi, a Mystery Gang és a Honeybeast jutott a szombati harmadik elődöntőből a középdöntőkbe az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyén, A Dal című showműsorban.

Az utolsó elődöntőből a legtöbb, 38 ponttal a 22 éves Pál Dénes került a középdöntőbe Brave New World című dalával (szerzők: Gatti Di Amalfi és Jónás Vera). Pál Dénes korábban megnyert egy televíziós tehetségkutatót, tavaly pedig A Dal döntőjéig jutott Agárdi Szilvivel közösen előadott dalával.

A négytagú zsűritől 36 pontot kapott a New Level Empire - The Last One (Krajczár Péter, Ujvári Zoltán Szilveszter, Nyujtó Sándor, Mayer Petra) című dala, míg 35 pontot szerzett a Fool Moon a cappella produkciója, az It Can't Be Over (Bella Máté, Rácz Gergő, Galambos Attila, Szente Vajk).

Az M1 és a Duna World csatornán élőben közvetített harmadik elődöntő további hét dalából a tévénézők sms-szavazataival Radics Gigi Catch Me (szerzők: Maria Marcus, Freja Blomberg, Charlie Mason), a Mystery Gang Játssz még jazzgitár (Egri Péter) és a Honeybeast A legnagyobb hős (Bencsik Kovács Zoltán) című dalával jutott tovább a jövő hétvégi középdöntőkbe.

Ide került korábban az első elődöntőből Király Viktor, Marge, Szabó Leslie, Oláh Ibolya, a Group'N'Swing és a Depresszió, illetve a múlt szombati második elődöntőből Kállay-Saunders, Joni, Bogi, Polyák Lilla, a Muzikfabrik és Dér Heni.

A középdöntőket február 15-én és 16-án rendezik, a két műsorból A Dal február 22-i döntőjébe nyolc produkció kerül, a győztes képviseli Magyarországot az idei, 59. Eurovíziós Dalfesztiválon május 6. és 10. között a dán fővárosban, Koppenhágában.

A Dal zsűrijében Rúzsa Magdi énekesnő, Kovács Kati énekesnő, Rákay Philip, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese, valamint Csiszár Jenő rádiós műsorvezető foglal helyet. A verseny és a showműsor digitális kommentátora ByeAlex, aki a tavalyi malmői Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarország képviseletében 10. lett Kedvesem című dalával.

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába 435 dalt neveztek, közülük az előzsűri szűkítette 30-asra a mezőnyt.

Szerző