Előfizetés

Tőkés-ügy - Basescu: meg kell várni a bíróság ítéletét

Traian Basescu román államfő kijelentette, nem dönthet a Tőkés Lászlónak adományozott Románia Csillaga érdemrend visszavonásáról mindaddig, amíg az ügy a bíróságon van.

Az elnök a kolozsvári városházáról távozóban vasárnap délután újságírói kérdésre tért ki az érdemrend ügyére. 

"Egyelőre a jegyzőkönyvet megtámadták a bíróságon. Meg kell várni a bíróság ítéletét" - idézte a Mediafax hírügynökség az államfőt.

Tőkés László január elején támadta meg a bíróságon azt a jegyzőkönyvet, amelyben az érdemrend becsületbírósága méltatlannak találta a Románia Csillaga kitüntetésre.

Jogi képviselője az ügyvédek tevékenységét szabályozó törvény megszegésére, a becsületbíróság szabálytalan megválasztására és a testület bizonyos tagjainak összeférhetetlenségére hivatkozva kérte a Bukaresti Táblabíróságtól a becsületbíróság döntésének megsemmisítését. Kincses Előd ügyvéd "a sztálini idők egyik brosúrájához" hasonlította a becsületbíróság határozatának 19 oldalas indoklását.

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Ennek visszavonását Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

A kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) tagjaiból és a párthoz közel álló személyiségekből álló becsületbíróság novemberben minősítette méltatlannak Tőkés Lászlót a Románia Csillaga érdemrendre. A testület előterjesztése alapján az államfő bocsáthat ki rendeletet a kitüntetés visszavonásáról.

A volt temesvári lelkész a népfelkelés 24. évfordulóján Temesvár 1989-es forradalmi felkelőinek adta át a kitüntetést, és kijelentette: ha valaki vissza akarja azt venni, "jöjjön érte Temesvárra".

Klicsko nyilvános vitára hívta Janukovicsot

Nyilvános politikai vitára hívta ki vasárnap Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke Viktor Janukovics ukrán elnököt a Majdanra, a kijevi Függetlenség terére.

A Majdonon az összegyűlt - több mint tízezres, az ellenzék becslése szerint mintegy 50 ezres - hatalomváltást követelő tömeg előtt Klicsko a kihívást azzal indokolta, hogy Janukovics így meghallaná, mit gondolnak politikájáról az emberek. 

Az Ütés vezére az országban kialakult politikai és gazdasági válságért Viktor Janukovicsot tette felelőssé, és ismételten előrehozott elnökválasztást követelt.

Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) vezetője szerint az ország a csőd szélére sodródott, az ukrán nemzeti bank devizatartalékai jelentősen megfogyatkoztak.

"Három hónap alatt hárommilliárd amerikai dollár tűnt el a jegybank devizatartalékaiból, miközben az ország nemzeti valutája (hrivnya) 10 százalékkal értékelődött le. Ha nem váltjuk le Janukovics rezsimjét, ezek a tartalékok a legjobb esetben is csak két hónapra lesznek elegendők" - hangsúlyozta a politikus.  

Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt elnöke a parlament elé hívta tüntetni az embereket egy olyan alkotmány elfogadásáért, amely az elnöki jogköröket a parlament javára jelentősen szűkítené. Információi szerint a jövő hét "valamelyik napján" lesz plenáris ülés a parlamentben. Egyébként a törvényhozásban hivatalosan bizottsági hét következik.  

Ez volt a tizedik vasárnapi "népi nagygyűlés" a Majdanon azóta, hogy tavaly november végén elkezdődtek a szünet nélküli tüntetések, amiért Janukovics és kormánya leállította az Európai Unióhoz való közeledését Ukrajnának, és Moszkva felé fordult.    

A politikai vezetők beszédei után a nagygyűlés koncerttel folytatódott, amelyen számos ukrán zenekar mellett fellépett a lengyel Taraka együttes, amely "Nyújtsd a kezed Ukrajnának" címmel írt számát múlt szombaton egy időben sugározták a lengyel televíziók - közleményük szerint - "az ukránok jövőjükért vívott küzdelme iránti szolidaritásuk jeléül".

Mostanáig szüneteltek a koncertek a Függetlenség terén azóta, hogy halálos áldozatokkal is járó véres összecsapások törtek ki január 19-én a tüntetők és a rohamrendőrök között Kijev belvárosában. Az elmúlt két hétben a politikai döntésekre várva "fegyverszünetet" léptettek életbe a tüntetők, így jelenleg nyugalom van a kormány és a parlament épületének helyet adó Hrusevszkij utcában. 

A nagygyűlés békésen zajlott, incidensekről nem érkezett hír. 

Közben viszont az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vasárnap közölte, hogy készültségbe helyezték a szolgálat alá rendelt terrorelhárító központot. Az SZBU indoklása szerint az utóbbi időben megszaporodtak a terrorcselekményekre, köztük pokolgépes merényletekre vonatkozó fenyegetések ukrajnai nemzetközi repülőterek, vasút- és buszállomások, atom- és vízerőművek, illetve egyéb kulcsfontosságú infrastrukturális létesítmények, továbbá állami hivatali épületek ellen.

Ügyfelek tízezreinek adatait lopták el egy nagybanktól

Lakossági ügyfelek tízezreinek személyes adatait lopták el az egyik legnagyobb brit banktól, a Barclaystól. Az ügyben a bank kezdeményezésére felügyeleti vizsgálat indult.

Az esetet a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap tárta fel. A lap meg nem nevezett forrása elmondta: a Barclays 27 ezer ügyfelének adatai kerültek ki - egyelőre ismeretlen módon - az ilyen adatok illegális forgalmazásával foglalkozó feketepiacra. A bennfentes forrás szerint egy-egy adatcsomagot 50 fontért (18 ezer forintért) lehet értékesíteni "homályos hátterű pénzügyi házalóknak", akik az így megszerzett információkat felhasználva pénzt csalhatnak ki az áldozatoktól csalárd befektetési ígéretekkel.

Az ügyet leleplező informátor maga is egy olyan brókercégnél dolgozott, amely elmondása szerint "mindenféle zűrös befektetési ügyletekre" próbálta rábírni azokat, akiknek banki adatait a feketepiacon megszerezte. A brókerek az adatok alapján "testre szabott", ám az esetek zömében csalárd befektetési ajánlatokat tettek a kiszemelt ügyfeleknek.    

A Mail on Sunday informátora elmondta: az ő korábbi cége például nem létező ritkaföldfémek megvásárlására vett rá hozzávetőleg ezer embert. Amikor az áldozatok kezdték megneszelni, hogy csalás történt, a cég főnöke egyszerűen nyomtalanul eltüntette a vállalkozást, a számítógépeket 15 zsáknyi dokumentációval együtt megsemmisítették, és még arra is ügyeltek, hogy az íróasztalokat maró fertőtlenítőszerrel átmossák, eltávolítandó az alkalmazottaktól származó DNS-maradványokat. 

A Barclaystól kilopott adatok mindegyike olyan ügyfelekhez kötődik, akik korábban pénzügyi-befektetési tanácsadást kértek a banktól, és ennek során a Barclays tanácsadója teljes körű adatfelvételt végzett. Ez kiterjedt egyebek mellett az ügyfél jövedelmére, korára, egészségi állapotára, vásárlási és utazási szokásaira, személyes hobbijaira, és arra, hogy vagyona alapján milyen mértékű befektetési kockázatvállalásra hajlandó. 

A forrás átadott a Mailnek egy memóriakártyát, amely kétezer Barclays-ügyfél adatait tartalmazza. A lap beszámolója szerint mindegyik fájl hozzávetőleg 20 oldalnyi terjedelmű, és sok esetben idős, az 1930-as években született emberek adatait tartalmazza. Az informátor elmondta: az ilyen adatokkal visszaélő alkalmi brókercégek abban bíznak, hogy a rászedett áldozat meghal, mielőtt kifutna a csalárd befektetési tranzakció, amelyhez adatainak felhasználásával rávették.

A Barclays vasárnap közölte, hogy amint tudomására jutottak a lap feltáró riportjában foglaltak, maga fordult a brit pénzügyi felügyelethez és az információs kormánybiztoshoz. A bank - amely súlyos pénzbírságra számíthat, ha a hatóságok megállapítják felelősségét - közölte azt is, hogy a lehető leghamarabb felveszi a kapcsolatot érintett ügyfeleivel.

A Barclayst már korábban is komoly botrányok rázták meg. A bankot két éve 290 millió font (csaknem 110 milliárd forint) bírsággal sújtották a brit és az amerikai piacfelügyeleti hatóságok, miután kiderült, hogy egyes kereskedői a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt manipulálták a globális irányadó bankközi kamatlábat, a Libort.

Antony Jenkins, a Barclays vezérigazgatója épp nemrégiben - még az ügyféladatok tömeges kilopásáról szóló értesülés nyilvánosságra kerülése előtt - jelentette ki a BBC-nek, hogy várakozása szerint legalább öt-tíz évbe telik, mire helyreáll a Barclaysba vetett közbizalom.