Előfizetés

Uniós leckéztetés

Publikálás dátuma
2014.02.11. 15:40
Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Fotó: Europress/Getty Images/Dan Kitwood
Házi feladatot kaptak az uniós biztosok José Manuel Barrosótól, az Európai Bizottság elnökétől - értesült a brit Telegraph. Mindegyiküknek öt-öt oldalas összeállítást kell készíteniük az általuk elért eredményekről. Munkájukat képekkel is színesíteniük kell. Sőt, Barroso leiratában külön kiemelte, ahol csak lehetséges, illusztrációkat is használjanak.


A beszámolókat később egybefűzve könyv jelentetik meg és az interneten is elérhetővé teszik a májusban esedékes európai parlamenti választás előtt. Így próbálja meg bizonyítani a Bizottság, hogy az eltelt öt évben hatékonyan működött, s alaptalanok az euroszkeptikusok gyakori vádjai, mely szerint a testület túl drága, nincs értelme fenntartani.

A Telegraph szerint az uniós biztosoknak arra a három eredményre kell koncentrálniuk, amelyekre a legbüszkébbek. Érthető nyelven kell fogalmazniuk nyilvánvalóan azért, hogy az EP polgárainak figyelmét is felkeltsék. Be kell mutatniuk azt, hogy ezek a vívmányok hogyan segítették ki a válságból Európát, illetve mit profitálhattak belőlük az unió polgárai.

Barroso a DG COMM nevű kommunikációs céget is felkérte arra, munkatársai nyújtsanak segítséget a biztosoknak az anyag elkészítésekor.

Az Európai Bizottságot különösen aggasztja, hogy az EP választáson több országban, így Hollandiában, Franciaországban sőt, akár Nagy-Britanniában is a jobboldali populisták szerezhetik meg a legtöbb szavazatot.

Több mint száz halott a repülőbalesetben

Lezuhant egy katonai repülőgép Algériában. Az első jelentések szerint az áldozatok száma meghaladja a százat is. A helyszínre vezényelték a mentőalakulatokat. Főként katonák veszthették életüket.

Lezuhant egy algériai repülőgép az ország észak-keleti részén, több mint száz ember életét vesztette, írja a brit BBC közszolgálati adó a helyi sajtóra hivatkozva.

A katonai személyszállító repülőgép Oum al-Bouaghi tartomány hegyes vidékein zuhant le, közölte az an-Nahar algériai rádiócsatorna. Információik szerint az irányítóközpont Constantine és Oum al-Bouaghi között vesztette el a kapcsolatot a repülőgéppel.

A helyszínre mentőalakulatokat vezényeltek. Az áldozatok főleg katonák, és hozzátartozóik lehetnek. Az állami rádió közölte, nők és gyermekek is életüket vesztették.

Lehet egy túlélő

A titkosszolgálat egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselője az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, a fedélzeten tartózkodó összes ember - így a személyzet is - életét vesztette. A hírt egyelőre nem erősítették meg hivatalosan.

Az an-Nahar magasrangú kormányzati és katonai forrásokra hivatkozva azt állította, egy ember életben maradt: súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

Összesen 103 személyt szállított a repülőgép: 99 utast, és a négyfős személyzetet, írta az AFP francia hírügynökség. A déli Wergla repülőtérről tartottak a keleti Setifbe. Az áldozatok számáról egyelőre egymásnak ellentmondó hírek érkeztek.

Hóvihar okozhatta a tragédiát

Az állami rádiónak nyilatkozó szemtanúk szerint vélhetően a hóvihar okozhatta a repülőgép-szerencsétlenséget.

A Lockheed által, az ötvenes években tervezett Hercules C-130 a közepes teherszállítók között a világ legelterjedtebb repülőgépe. Eredetileg is csapat-, sebesült és teherszállításra találták ki. Jelenleg több mint 40 különféle modell repül több tucat ország légierejében.

Megfigyelők szerint viszonylag biztonságosnak számít, az elmúlt hatvan év során alig történt baleset ilyen járművel. Lassan hatvan éves szolgálati ideje alatt számos harci, polgári repülési és humanitárius feladatot hajtottak végre vele.

Kísérteties hasonlat

Algériában utoljára 2003-ban történt hasonló tragédia Tamanrasset városánál. A Boeing 737-es típusú gép katasztrófáját akkor a 103 fedélzeten tartózkodó személy közül egy élte túl. 

Nagyköveti találkozó az MSZP-székházban

Mesterházy Attila keddi napon munkareggelin fogadta az EU és az EBESZ tagországainak képviselőit. A 2 órás tájékoztató megbeszélésen 32 ország képviseltette magát, közülük 25 képviseletvezetői szinten - olvasható a szocialisták közleményében.

A tanácskozás résztvevői áttekintették a magyarországi választások előtti időszak aktuális bel- és külpolitikai kérdéseit. A szocialista pártelnök leszögezte, hogy a jelenlegi kormányerők minden ellenkező törekvése dacára a politikai verseny továbbra is nyitott, egyúttal meggyőződését fejezte ki a jelenlegi demokratikus ellenzék választási győzelmével kapcsolatban.

A kormányváltó szövetség miniszterelnök-jelöltje vázolta a tavasszal megalakuló Mesterházy-kormány legfontosabb első intézkedéseit, illetve főbb programpontjait.

A munkareggelin bemutatásra kerültek a szocialista párt EP-képviselőjelöltjei, Szanyi Tibor listavezető által, ismertetve a párt európai választási programját, elképzeléseit. Az MSZP egyik legfontosabb törekvésének Magyarország európai re-integrációját nevezte.

A találkozó során kétoldalú megbeszélések is zajlottak az ezt igénylő nagykövetek és a miniszterelnök-jelölt között.

Az MSZP az elmúlt években is rendszeresen szervezett hasonló jellegű találkozókat, s a jövőben is tartani fogja a kapcsolatot hazánk szövetségeseivel, barátaival.