Előfizetés

Negyedszer is elnök lehet a gerillavezér

Publikálás dátuma
2014.02.12. 10:28
Daniel Ortega (bal) a feleségével és Venezuela külügyminiszterével. Fotó: Mario Tama/Getty Images.
Nicaraguában elfogadtak egy alkotmánymódosítást, amelynek értelmében már semmi nem korlátozza az államfő egymás után többszöri újraválasztását. Ez azt jelenti, hogy az egykori sandinista gerillavezér, Daniel Ortega negyedszer is indulhat az elnökségért 2016-ban.

Ortega 1985 és 1990 között állt először a közép-amerikai ország élén, majd 2006-ban visszatért, s 2011-ben harmadszor is újraválasztották. Az alkotmánymódosítás az elnök jogköreinek kiszélesítését is tartalmazzá, Ortega a jövőben rendeleti úton kormányozhat, megváltoztathatja az adótörvényeket, utóbbira eddig csak a parlamentnek volt felhatalmazása. Az elnökválasztáson eltörölték a 35 százalékos küszöböt, a jövőben egyszerű többség elegendő a győzelemhez. 

Okinavára látogatott Kennedy lánya

Okinavára látogatott az új tokiói amerikai nagykövet, Caroline Kennedy. A néhai amerikai elnök, John F. Kennedy lánya 2013 novemberében adta át megbízólevelét Akihito japán császárnak. Kennedynek ez az első útja a szigetre, ahol a Japánban szolgáló 47 ezer amerikai katona több mint fele állomásozik.

A nagykövet megbeszélést folytatott Nakaima Hirokazuval, Okinava kormányzójával. A találkozón főként a Futeima légibázis áthelyezésről esett szó. Majd két évtizedes huzakodás után az áthelyezésről megszületett a döntés. A kormányzó nemrégiben hagyta jóvá, hogy feltöltsenek egy tengerparti területet Okinava északi részén, Nago város Henoko kerületében, egy kevésbé sűrűn lakott térségben. A légibázis áthelyezése mellett 2015-ig az amerikai haditengerészet 8 ezer katonáját Guamra és Hawaiiba telepítik át.

Három napos okinavai látogatása során Caroline Kennedy ellátogat a csapatokhoz, s helikopterről megtekinti az új kifutópálya építésének munkálatait. Az amerikai misszióvezető látogatását tüntetések előzték meg. Okinava lakossága régóta követeli az amerikai egységek teljes kivonását. A feszültséget több szexuális bűncselekmény is szította. 

Tokióban nagy megtiszteltetésnek tartják, hogy Barack Obama JFK lányát nevezte ki nagykövetnek Japánba. Caroline Kennedy azonban már viták középpontjába került, amikor twitteren aggodalmát fejezte ki az „embertelen” japán delfinhalászat miatt. Japán ragaszkodik e tradícióhoz, évente többszáz delfint ölnek meg. 

Mennyibe kerül egy díszvacsora a Fehér Házban?

Vive la France! God Bless America! – ezzel fejezte be pohárköszöntőjét Barack Obama a francia elnök, Francois Hollande tiszteletére adott fehérházi állami díszvacsorán. Több mint 350 vendég, sztárok és politikusok, diplomaták, washingtoni előkelőségek, Obama nagy kampánytámogatói kaptak meghívást az egyik legelegánsabb washingtoni eseményre.

Ott volt Bradley Cooper, Mindy Kaling, Julia Louis-Dreyfus, a humorista Stephen Colbert, a Star Trek producere, J.J. Abrams. Képviseltette magát az amerikai és a francia kormány számos tagja, köztük a franciául jól beszélő John Kerry külügyminiszter, Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó, a képviselőházi republikánusok részéről Eric Cantor és Paul Ryan. Részt vett a  díszvacsorán Joe Biden alelnök és felesége is. Még Todd Stern, Obama klímaügyi főtárgyalója is meghívást kapott. A több Grammy-díjas Mary J. Blige énekelt a Fehér Ház kertjében felállított, fűtött sátorban, amelyet Claude Monet vízililiomainak ihletésére dekoráltak.

 Michelle Obama egy venezuelai-amerikai divattervező, Carolina Herrera kreációját viselte, de a nagyestélyi „franciás” stílusjegyeket viselt, s kék színű volt, mivel ez a szín szerepel mindkét ország zászlajában. Mivel Hollande elnök egyedül érkezett, így Obama feleségét ültették középre, a két államfő mellé a díszvacsorán. A menüsorban volt amerikai kaviár, a Fehér Ház konyhakertjében télen is termő zöldségekből saláta, szárazra érlelt rostélyos (rib eye) steak, desszertként hawaii ganache csokitorta vaníliafagylalttal. Míg Bill Clinton két hivatali idejében 23 állami díszvacsorát rendezett, George W. Bush és Obama is jóval kevesebbet.

Az amerikai külügyminisztérium protokollosztálya a francia elnök látogatása kapcsán közzétette, hogy mennyibe kerültek a Fehér Ház által adott állami vacsorák. Az Obama-házaspárnak a tegnap esti volt a hetedik állami díszvacsorája, az elsőt 2009-ben Manmohan Szingh indiai kormányfő tiszteletére adták, a nagy szenzáció az volt, hogy egy meg nem hívott párnak sikerült bejutnia az elnöki rezidenciára. A vacsora költsége több mint 572 ezer dollár volt. 2010-ben Felipe Calderon mexikói elnököt és feleségét, no meg a meghívott vendégsereget 563 ezer dollárból vacsoráztatták meg. 2011-ben három állami vacsorát is rendeztek, Hu Csin-tao kínai elnök, Angela Merkel német kancellár és Li Mjung-bak dél-koreai elnök tiszteletére.

A kínai rendezvény 412 ezerbe került, a másik kettőt alig több mint 200 ezerből kihozták. Utoljára 2012-ben David Cameron brit kormányfő és felesége tiszteletére vették elő a Fehér Ház legdíszesebb étkészletét, de ennek a vacsorának a végösszegét még nem hozták nyilvánosságra

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!