Előfizetés

Programot indított a polgárőrség a külterületek biztonságáért

Megkezdődött az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) programja a külterületek - tanyák, erdők, üdülők - biztonságának erősítésére. Túrós András, az OPSZ elnöke szombaton Budapesten kifejtette: a polgárőrök 2014-ben szolgálati idejük 30-40 százalékában a külterületeken dolgoznak majd, szoros együttműködésben a rendőrséggel, az önkormányzatokkal, vadászokkal, mezőőrökkel. 

Mint mondta, 300 ezren élnek tanyákon, ők többnyire idős, egyedül élő emberek, s a fa- és terménylopások a megélhetésüket veszélyeztetik. A bűncselekmények egy része azonban járőrözéssel megelőzhető - tette hozzá.

Az OPSZ elnöke kitért arra, hogy az idei költségvetésben 1 milliárd 50 millió forintot kapott az országos szövetség, megyénként átlagosan 32-33 millió forintban részesülnek a megyei szövetségek. A külterületek biztonsága mellett kiemelt terület az átlagosnál rosszabb közbiztonságú településekre kidolgozott, úgynevezett 100x100-as program folytatása, a lovas szolgálat fenntartása.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány támogatásáról biztosította a programot és 200 kerékpárt ajánlott fel a polgárőr egyesületeknek. Szavai szerint a rendőrség kiemelt célja az emberek szubjektív biztonságérzetének erősítése, továbbá az, hogy mindenütt azonos szintű legyen a közbiztonság.

Az országos főkapitány statisztikákra hivatkozva elmondta: folyamatosan javul az elégedettség a rendőri munkával, jelentősen csökkent 2013-ban a közterületi bűncselekmények - köztük a rablások - száma.

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke arról beszélt: a külterületeken külön megoldást igényel a tanyán élők biztonsága, a gazdaságok, nagy értékű eszközök, valamint az üdülők védelme. Példaként említette, hogy Szekszárdon a civilek összefogtak a rendőrséggel a présházak védelme érdekében, és ennek hatására 90 százalékkal visszaszorultak a bűncselekmények.

Bejelentette azt is: a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács 20 millió forinttal támogatja az OPSZ kezdeményezését.

A rendezvényen életmentő érdemérmet kapott Mészáros Barnabás boldvai polgárőr, aki tavaly egy égő házból kimentett, és újraélesztett egy nőt.

A találkozón együttműködési megállapodást írtak alá a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége, az Országos Polgárőr Szövetség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács vezetői.

A Hamasz "nem látná szívesen" a NATO-t

K. Z.
Publikálás dátuma
2014.02.15. 14:52
A Hamasz hívei Gáza városban. Fotó: Spencer Platt/Getty Images
A Gázai övezetet ellenőrző Hamasz radikális szervezet felszólította a palesztin elnököt, hogy szakítsa meg Izraellel a béketárgyalásokat. A számos terrorcselekményért felelős mozgalom szóvivője szerint Mahmúd Abbászt "senki sem hatalmazta fel arra, hogy minden palesztin nevében beszéljen."

A Maan palesztin hírügynökség által kiadottakat a Yediót Ahronót című izraeli napilap internetes kiadása közölte. Szami Abu Zuhri egy gyűlésen arról beszélt, hogy bármilyen összetételű nemzetközi erő is érkezzék a Gázai övezetbe, ha az egy izraeli békemegállapodás részeként kezdi meg tevékenységét, a Hamasz megszállókként kezeli majd őket.

A szóvivő ismét felhívta rá a figyelmet, hogy a Hamasz ellenez mindenféle béketárgyalást Izraellel és mindet meg is tesz azért, hogy ezeket megakadályozza.

Abu Zuhri üzent a palesztin elnöknek is. Szerinte Mahmúd Abbász felhatalmazás nélkül tárgyal a békéről a izraeli kormánnyal, ezért haladéktalanul meg kell szakítani ezeket a megbeszéléseket.

Az Abbászt támogató Fatah mozgalom válaszul közölte, hogy semmilyen harmadik fél nem fenyegeti a majdani palesztin állam szuverenitását, egyben felszólította a Hamaszt, hogy makacskodásával ne játsszon az izraeliek kezére és ne akadályozza meg azok tervezett ciszjordániai kivonulását.

A palesztin elnök néhány hete a New York Times-nak adott interjúban vetette fel, hogy a maga részéről elfogadna egy olyan megoldást, hogy NATO-erők ellenőrizzék a majdani palesztin állam határait.

Közben gázai terroristák az este újabb rakétát lőttek ki Izrael déli részére. Légi riadó volt Ashkelón városában is. A rakéta végül lakatlan területen ért földet és senkit sem sebesített meg. 

Fenninger első aranya

Publikálás dátuma
2014.02.15. 10:52
A dobogósok. Középen az "aranyos" osztrák Anna Fenninger. Fotó: Clive Rose/Getty Images
Az osztrák Anna Fenninger nyerte a női alpesi sízők szuper-óriásműlesikló versenyét a szocsi téli olimpia szombati napján. Miklós Edit remek síeléssel a 15. helyen zárt.

A 24 éves győztes - aki 2011-ben világbajnok volt szuperkombinációban - több mint fél másodperccel előzte meg a kifejezetten nehéz pályán második idővel célba ért háromszoros ötkarikás bajnok német Maria Höfl-Riescht, és ezzel pályafutása első olimpiai sikerét aratta.

Az osztrák edző által kijelölt pályán az arany mellett a bronzérem is egy osztráknak, Nicole Hospnak jutott. A pálya nehézségét jól mutatja, hogy a 49 indulóból 18-an nem is értek célba.

A szerdán lesiklásban hetedik, ezzel a magyar alpesi sízés történetének legjobb ötkarikás eredményét elért Miklós Edit - bár ez a gyengébbik száma - nagyszerű teljesítményt nyújtva, a pálya nehezebb szakaszain is szépen síelve, 2.35 másodperces hátránnyal a 15. helyen zárta a versenyt. A szám másik magyar indulója, Berecz Anna 28. lett.

Az előzetesen az éremesélyesek között emlegetett liechtensteini Tina Weirather sérülés miatt végül nem állt rajthoz.  

Női szuper-óriásműlesiklás, olimpiai bajnok:

Anna Fenninger (Ausztria) 1:25.52 perc

2. Maria Höfl-Riesch (Németország) 1:26.07
3. Nicole Hosp (Ausztria) 1:26.18
...15. Miklós Edit 1:27.87
...28. Berecz Anna 1:33.07