Előfizetés

Jancsó, a kíváncsi

Szabó Dénes írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.02.18. 06:47
Jancsó Miklósra emlékeztek FOTÓ: K2 PRESS
Mérhetetlenül kíváncsi volt. Jancsó Miklósnak leginkább ezt a tulajdonságát emelte ki Báron György filmesztéta és Galkó Balázs színművész, akiket Sándor Erzsi újságíró kérdezett péntek este az Átrium Film-Színházban rendezett emlékesten. Jancsóban idős korában is lángolt a tudásvágy, nem hiába szánta rá magát, hogy kilencvenkét évesen újraolvassa az Egri csillagokat. De nem magyarul, hanem rovásírással.

- Szerette az életet, neki minden nap egy örömünnep volt - mondta Báron, aki szerint Jancsót egy utánozhatatlan uralkodói aura vette körül. Pedig a filmrendező mindenkihez udvarias volt, mindenkinek előre köszönt, ráadásul a statisztái nevét is betéve tudta.

Galkó felidézte Jancsó szerény, de bőséges vacsoráit, amikor az asztalra került a kolbász, a szalonna, a tepertő és a zsíros kenyér. "Mi van az újságban?" kérdezték a barátok a direktor urat, aki ilyenkor csak annyit válaszolt: "Töpörtyű."

Első nemzetközi sikere, a Szegénylegények kapcsán Báron kiemelte, hogy Jancsó bravúrja a védjegyévé vált hosszú snittek mellett a jellegzetes magyar helyszín, a puszta szerepeltetése volt. - A Szegénylegényekben a szabad puszta, a beláthatatlan tér börtönné válik - mondta Báron, aki szerint a film nemcsak '56-ról szól, hanem minden zsarnokságról, elnyomásról.

Még az Arany Pálmát is haza vihette volna Jancsó 1968-ban, a Cannes-i Filmfesztiválon a Csillagosok, katonák című háborús drámájáért, ha éppen nem tör ki a párizsi diáklázadás.

Ekkor ugyanis több neves francia rendező, köztük Godard és Truffaut is felmentek a nagyterem színpadára, hogy tüntetésképp lefújják a rendezvényt. Így a díjakat se osztották ki, de Jancsó ekkor már fogalom volt.  

A rendszerváltás után érezte, a világ megváltozott körülötte. De ő nyolcvan felett is reagált, akkor is mesélt csak máshogy. Báron szerint Jancsónak a Kapa-Pepe komédiasorozata arról is szól, hogy a '89 utáni helyzeten "már sírni sem érdemes". Ehelyett inkább nevessünk: magunkon és egymáson. És maradjunk mi is, ahogy ő is, mindig kíváncsiak.

Ír táncok a Ramban

Népszava
Publikálás dátuma
2014.02.18. 06:41
FORRÁS: RAM COLOSSEUM
Ismét szórakoztató és színvonalas kikapcsolódásra hív a három ír sztepptánc Európa-bajnokot felvonultató Coincidance Kortárs Ír Tánctársulat.

A The Irish Impulse című előadás február 26-án, március 27-én pedig a  Szentivánéji álom kerül színpadra a Ram Colosseumban. A The Irish Impulse show-t, amely az eddigi előadások legjobb részletei mellett, új koreográfiákat is bemutat.

A Szentivánéji álom kortárs ír tánc adaptációjában Oberon és Titánia vitája sztepp cipőben éri el csúcspontját, míg Lysanderék kvartettjét ír- és moderntánc kombinációban csodálhatjuk. A tündérkart kiváló kortárs táncosok alkotják, míg az athéni munkások "falábú" szteppesek.

2008-ban néhány fiatal művész és egy véletlen hozta létre a Coincidance Kortárs Ír Tánctársulatot. A coincidence szó jelentése véletlen egybeesés, amely a Coincidance esetében az autentikus ír sztepp és a modern kortárs tánc egyedi összekapcsolódását jelzi.

A modern tánc lágyságának és az ír sztepp karakán ritmusvilágának ötvözeteként született meg a kortárs ír tánc.  Az ír sztepp Európa-bajnokaként ismert Coincidance koreográfusa, Gyulai Júlia olyan különleges hangulatú és ritmusú produkciókat álmodott,  amelyek nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon egyedülállóak.

Baráti arc Brüsszelnek

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2014.02.18. 06:12
Most már uniópárti szózatot is tart a kormányfő, persze csak a diplomatáknak. Fotó: Europress/Getty Images/Ian Waldie
Akármilyen barátságos volt ezúttal a kormányfő, az unió politikusai átlátnak a kettős beszédén. A többi között erről beszélt lapunknak Kovács László volt szocialista külügyminiszter és egykori uniós biztos azután, hogy kiderült: Orbán Viktor decemberben, egy zártkörű rendezvényen állítólag "szabadságharcos" kijelentések helyett uniópárti szózatot tartott. Kiszelly Zoltán politológus szerint a kormányfő az uniós nagykövetek előtt "hűségesküt" tett, mert  tudja, ha nem indul be a gazdaság, a választási győzelem után ellehetetlenülhet az új Fidesz-kormány.

Orbán Viktor meg akarta nyugtatni az uniós tagállamokat, Kiszelly Zoltán szerint ezért mondhatta egy zártkörű találkozón az uniós nagyköveteknek egyebek mellett azt, hogy Magyarország helye az EU-ban van, és soha, sehol nem merült fel az esetleges kilépés gondolata. A politológus lapunknak kijelentette, a miniszterelnök hűségesküt tett a decemberi megbeszélésen és nem véletlenül. Ha ugyanis nem indul be a gazdaság, az új Fidesz-kormány a választási győzelem után ellehetetlenülhet.

A hvg.hu úgy értesült, hogy Orbán Viktor a decemberben rendezett nagyköveti találkozón David Cameron brit kormányfő politikai törekvéseit is veszélyesnek nevezte, pedig a nyilvánosság előtt brit kollégája terveit támogatni szokta. (Cameron korábban bejelentette: ha ismét győz, 2015-ben referendumot tervez a brit uniós tagságról). A magyar miniszterelnök arról is beszélt, el kell kerülni az esetleges brit kilépést, és az uniós alapszerződések bármely felülvizsgálatát is, mert ez "kinyithatja Pandora szelencéjét, és egy sor állam előjöhet a maga követeléseivel", ami politikai káoszhoz vezethet az EU-ban. Arról biztosította a nagyköveteket, hogy az euró bevezetése továbbra is stratégiai cél.

Kiszelly szerint Orbán üzenni akart az EU országainak; így kívánta a tudomásukra hozni, hogy Magyarország nem akadályozza az uniós folyamatokat. Erre annál is inkább szüksége van, mert a közösség jóindulatát nem szabad elveszítenie, amit pontosan tud a miniszterelnök. A politológus emlékeztetett arra a WikiLeaks által kiszivárogtatott beszélgetésre, amelyből kiderült, hogy a 2006-os választások előtt a Fidesz elnöke diplomatáknak kijelentette: "Hagyják figyelmen kívül, amit mondok" a kampányban. Akkor a Fidesz elnöke hozzátette: "Ez nem bonyolult - azt mondjuk az embereknek, hogy visszaállítjuk a nemzet nagyságát, a gazdasági szereplőknek pedig azt, hogy mit várhatnak a Fidesz-kormánytól".

A politológus szerint mindebből kiderülhetett, hogy Orbán aktuális és "helyi" érdekeinek megfelelően válogatja meg szavait. Az unióellenes, euroszkeptikus kijelentések után általában a lehető legbarátságosabb és behízelgőbb stílusban ígér meg külföldön, vagy külföldi diplomaták előtt mindent Brüsszelnek. Eközben belföldön évek óta elhiteti, hogy nemzetközi támadás indult az ország ellen, sőt, az Unió nemzeti önrendelkezésünkre tör, hiszen a saját tábora ezt akarja hallani. Orbán megtanulta, hogy csak kurucos mentalitással, harccal tud a választásokon győzni, az évértékelőjében vélhetően ezért hangsúlyozta, hogy "2010-ben azt kellett eldöntenünk, hová állunk a ringben, és mi a piros-fehér-zöld sarkot választottuk. Azóta több menetet megnyertünk, de a küzdelemnek nincs vége".

Kiszelly kiemelte, a brüsszeli testület számára nem az a fontos, ami az utcán hangzik el, hanem amit szűk körben mond egy kormányfő. "A brüsszeliek fizetésében benne van, hogy eltűrjék a szidást".

Kovács László volt uniós biztosnak a hírt elolvasva Martin Schulznak, az Európai Parlament szociáldemokrata elnökének egy mondata jutott eszébe: "Tudjuk, hogy Orbán Viktor okos ember, de mi sem vagyunk hülyék". A korábbi MSZP-s külügyminiszter szerint Schulz ezzel nyilván arra utalt, hogy az EU országok különböző pártállású politikusai átlátnak a magyar miniszterelnök kettős beszédén.

Azon, hogy Orbán mást mond Magyarországon, mint Brüsszelben, vagy az uniós tagállamok diplomatái előtt. Hiszen maga is eldicsekedett a "pávatánccal", amikor arra célzott, hogy úgy teszünk, mintha meg akarnánk állapodni, miközben eszünk ágában sincs. Orbán szavahihetőségét tovább rombolja, hogy 2010 óta azt hangoztatja, a nyugat hanyatlik és nekünk keletről fúj a szél - fogalmazott Kovács, aki szerint az csak bonyolítja a dolgot, hogy a magyar kormányfő keleti nyitás politikája nem a nyugati kapcsolatok kiegészítését szolgálja. Inkább annak a helyettesítését, vagy a nyugati partnerek bosszantását. Orbán a választások közeledtével vélhetően megpróbált az uniós tagállamok budapesti nagykövetein keresztül javítani a róla kialakult képen, de ezzel a "pávatánccal még hiteltelenebbé válik" - mondta a volt uniós biztos.

Morális törést jelez, hogy Orbán a fejlesztési pénzeket elfogadja, ugyanakkor lépten nyomon "elmarasztalja" az uniót - jelentette ki lapunknak Balázs Péter. A volt külügyminiszter szerint Brüsszel elhidegült Magyarországtól, és ha látványos szakítás nem is lesz, a közösség a választások után hátat fordíthat nekünk. 2010-ben a Fidesz-kormány nem hirdetett programot, ezért akkor az emberek fel sem hatalmazhatták erre a politikára. Ha viszont áprilisban ismét többséget szerez a jelenlegi kormánypárt, akkor az EU mondhatja, hogy a magyar polgárok ezt akarják, és elengedhetik a kezünket - tette hozzá Balázs Péter.

Orbán pávatánca
2010. június 03.
"Az Európa melletti elkötelezettség megerősítése történt meg a választáson, a magyar választás sikere Európa sikere is egyben"
2011. február 14.
"A médiatörvény ürügyén támadást indítottak Magyarország ellen. (...) A kormány ezt a támadást visszaverte. A támadók érveit nevetségessé tettük, a magyaroknak járó tiszteletet meg- és kiköveteltük, önbecsülésünk sérthetetlenségét nyilvánvalóvá tettük."
2011. március 15.
"Eskünkhöz híven nem tűrtük el 48-ban, hogy Bécsből diktáljanak nekünk, nem tűrtük el 56-ban és 1990-ben sem, hogy Moszkvából diktáljanak. Most sem hagyjuk, hogy Brüsszelből vagy bárhonnan bárki is diktáljon nekünk."
2011. július 2.
"A támadásokat visszavertük, az Európa Parlament izgága kötekedőinek adtunk néhány kokit. Leesett néhány saller, kiosztottunk néhány baráti tarkón legyintést, és higgadt, baráti tempóban elvégeztük a munkát".
2012. február 8.
"Európa olyan lesz lassan, mint az alkohol: nagy célokra inspirál és megakadályozza, hogy megvalósítsuk azokat".
2013 július 27:
"Az uniós intézmények alkalmatlanok arra, hogy az Európa előtt álló kihívásokra válaszokat fogalmazzanak meg".