Előfizetés

Három ellenzéki tüntetőt agyonlőttek Kijevben

Három tüntetőt agyonlőttek az ukrán ellenzéki tüntetők és a rendfenntartók között kedden Kijevben kirobbant összetűzésekben - közölték ellenzéki források.

Leszja Orobec, az ukrán ellenzéki Haza (Batykivscsina) parlamenti képviselője Facebook-oldalán azt közölte, hogy három halott tüntető van a Tisztek Házában - a honatya a halál okát nem részletezte -, hét további pedig "élet és halál" között. Szavai szerint a mentőket nem engedik az épülethez, ahol kedden az összecsapások kitörése után rendeztek be elsősegélypontot.

A halálos áldozatok hírét önkéntes orvosok is megerősítették, akik elmondták, hogy már több százra nőtt a sebesült tüntetők száma. A rendőrség ugyanakkor azt közölte, nincs tudomása halott tüntetőkről.

A hatóságok megerősítették viszont, hogy a kormányzó Régiók Pártjának Molotov-koktélokkal felgyújtott épületében egy ott dolgozó életét vesztette.    

A kijevi belvárosban szinte átláthatatlan füst gomolyog, a tüntetők több helyen tüzeket gyújtottak, autógumikat és szemetet égettek, hogy zavarják a rendőrök tájékozódását. Közben az ukrán rohamrendőrség áttörte a kijevi Dinamo stadionja közelében felállított barikádokat a Hrusevszkij utcában, valamint egységeik a Majdanhoz, azaz a Függetlenség teréhez vonultak, ahol békés demonstráció zajlik. A színpadon a szónokok arra kérik a rohamrendőröket, hogy ne "védjék a bűnöző hatalmat", és ne ártsanak békés honfitársaiknak. 

Délután tűz ütött ki a kormánynegyedtől távolabb eső, a Hrescsatik központi főutcában lévő városháza egyik bejárata fölötti környező háztetőkön. A városházát - amelyet két és fél hónapon át tartottak megszállva - a tüntetők vasárnap ürítették ki, teljesítve ezzel az amnesztiatörvény hatályba lépésének egyik előfeltételét. 

A parlament őrsége a tüntetők ostromára készülve belülről bezárta az épület főbejáratának ajtajait, tűzcsapokat és tömlőket készítettek elő oszlatásra, a bent lévő újságírókat pedig nem engedik az ablakok közelébe - jelentették a sajtó képviselői a törvényhozás épületéből. 

A zavargások miatt leállították a közlekedést az egész metróhálózat területén.

Közben a védelmi minisztérium vezetése felszólította a tüntetőket, hogy haladéktalanul hagyják el a fegyveres erőkhöz tartozó Tisztek Házát, különben a tárca "válaszlépéseket" tesz. A védelmi minisztérium eddig azt hangoztatta, hogy a hadsereg nem avatkozik be a belpolitikai válság rendezésébe.   

Ultimátumot intézett a kormányellenes tüntetőkhöz az ukrán titkosszolgálat (SZBU) és a kijevi belügyminisztérium is, felszólítva őket, hogy vessenek véget az erőszaknak.

Amennyiben a "tömeges zavargások" nem fejeződnek be kedden este 18 óráig (közép-európai idő: 17 óra), a hatóságok "minden törvényesen megengedett eszközt" bevetnek a káosz felszámolása érdekében - áll a két hatóság közös közleményében. Egyben felszólították az ellenzéki vezetőket, haladéktalanul gondoskodjanak arról, hogy a kilengések befejeződjenek, ők pedig térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Kapcsolódó
Összecsaptak a tüntetők és a rohamrendőrök Kijevben

Újabb áldozatok Szicília partjainak közelében

Végkimerülésben halt meg az a két illegális bevándorló, aki társaival napokat töltött egy csónakban az észak-afrikai partok és a Szicília szigete közötti tengeren.

Egy alig hétméteres, motoros lélekvesztővel kelt útra a 135 fős illegális bevándorlócsoport. A bárka motorja elromlott és a vízi jármű a nyílt tengeren sodródott. A szicíliai Palermo parti őrsége értesült a bajba jutott csoportról, amelyet végül egy görög kereskedelmi hajó vett fedélzetre Szicíliától 145 mérföldre délkeletre. Az utasok közül két férfi annyira elgyengült, hogy kiszenvedtek, mire a görög hajó odaért. 

A túlélők kedden érkeztek meg a szicíliai Siracusa közeli Augusta kikötőjébe, ahol egyelőre a helyi sportcsarnokban szállásolták el őket. 

Az utóbbi három nap alatt a nyárias időjárási viszonyok miatt több mint 1200 bevándorló kelt át az Afrika és Szicília közötti tengeren. Többségüknek a tengerszakaszt felügyelő olasz haditengerészet hajói nyújtottak segítséget és szállították őket az olasz partokig az októberben indult Mare Nostrum olasz humanitárius-katonai akció keretében.

Ez azután indult, hogy tavaly október 3-án egy illegális bevándorlókat szállító hajó Lampedusa szigeténél elsüllyedt. A tragédiának 366 halálos áldozata volt. Ezt követően a lampedusai bevándorlótábort kiürítették és azóta a bevándorlókat Szicíliában helyezik el átmeneti szálláshelyeken. 

Összecsaptak a tüntetők és a rohamrendőrök Kijevben

Mintegy kétezer ellenzéki tüntető csapott össze kedden Kijevben a rohamrendőrökkel a parlament épületénél, ahol a törvényhozás épp plenáris ülést tartott volna.

Helyszíni jelentések szerint a tüntetők kövekkel, botokkal, Molotov-koktélokkal támadtak a rendfenntartókra, akik válaszul könnygázt, fény- és hanggránátokat, vízágyút vetettek be, valamint gumilövedékeket lőttek a tömegbe.

Egyes közlések alapján mindkét oldal használt lőfegyvereket is. Az egyik tévétársaság élő közvetítése alatt látható volt egy tüntető, aki pisztollyal lövöldözött. A belügyminisztérium közzétette, hogy a tüntetők lőfegyverekkel támadtak. Ugyanakkor ellenzéki képviselők állították, szemtanúi voltak annak, hogy rohamrendőrök pisztollyal lábra célzott lövéseket adtak le a rájuk támadókra. 

A tüntetők felgyújtottak egy rendőrségi teherautót, amely elzárta a parlamenthez vezető utat, a kormányzó Régiók Pártjának székházába pedig Molotov-koktélokat és köveket dobáltak, betörve az épület több ablakát, majd behatoltak az épületbe, és túszul ejtettek egy ötven év körüli civil ruhás férfit. Nem sokkal később a rendőrök kiszorították a tüntetőket az épületből. 

Egy tucatnyi tüntető eközben elfoglalta azokat a háztetőket, ahonnan a belügyi egységek lövészei gumilövedékkel lőtték az embereket. A belügyesek elmenekültek a háztetőkről. 

Az összecsapások a parlament körül több utcára kiterjedtek. A rohamrendőrök oldalán kormánypárti demonstrálók is bekapcsolódtak az ellenzéki tüntetők elleni harcba. Az ellenzékieknek állítólag több rendőrt sikerült túszul ejteniük a belügyi egységekkel és a kormánypártiakkal folytatott közelharcban. Egy sérült rendőrt később kiadtak a társainak.  

Eddig legalább tíz tüntető sérült meg, a rendőrök közül legalább heten. Egy fiatal férfinak egy rendőr által elhajított gránát csuklóból leszakította a kezét, a Reuter brit hírügynökség fotóriportere szintén gránáttól sérült meg a mellkasán, két nő pedig gumilövedékektől. 

A tüntetők elfoglalták a Tisztek Háza nevű épületet, ahol elsősegélypontot rendeztek be. 

A kormányzó Régiók Pártjának képviselői elhagyták az üléstermet, többen közülük az oldalsó bejáratokon keresztül az épületet is. Ellenzéki képviselők a kormányt kívülről támogató kommunista honatyák közül többet viszont megakadályozták abban, hogy ők is kimenjenek az üléstermből. Az ellenzék követeli, hogy a Régiók Pártjának képviselői térjenek vissza, és hozzák meg azokat a döntéseket, amelyeket a tüntetők követelnek.

Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezére rendkívüli elnök- és parlamenti választások sürgős kiírását követelte Viktor Janukovics ukrán az utcai harcok közben a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.  

Kijelentette, hogy az egyetlen, "ami lehűtheti a kedélyeket az országban" az, ha Janukovics elnök azonnal választásokat ír ki. Leszögezte, hogy mihamarabb új kormányt kell alakítania a parlamentnek, az ellenzék pedig készen áll a kormányzásra. "Most nem órákról, hanem percekről van szó" - hangoztatta a politikus.

Sürgette továbbá, hogy a parlament hozza vissza a 2004-es alkotmányt, amely jelentősen szűkítette az elnöki jogköröket a parlament javára. 

Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt elnöke szerint a hatalom provokálta a tüntetőket az újabb harcra. A parlamentben tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a rendőrök kezdték az összetűzést, előbb ők lőttek rá, és dobtak oszlató gránátokat a békés demonstrálókra, akiket azért hívott az ellenzék a parlament elé, hogy támogassák az ellenzéki képviselőket az alkotmány módosításában.