Előfizetés

Gyurcsány: így tette tönkre Orbán helytartója Esztergomot - Videó

"Nézzék meg, hogyan tette tönkre Orbán helytartója, Meggyes Tamás Esztergomot" felhívással tette közzé Facebook oldalán az alábbi videót Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. 

Osvárt Andreát meg akarják dönteni

Publikálás dátuma
2014.02.18. 19:03
Forrás: Intercom
Sajátos helyzetben van Osvárt Andrea. Több mint tíz éve játszik külföldi filmekben, számos főszerep is fémjelzi nemzetközi munkáját, de Magyarországon csak most játssza első kiemelt szerepét. A múlt csütörtök óta már a mozikban is látható Megdönteni Hajnal Tímeát befutott topmodelljét mintha csak róla mintázták volna. Úgy érkezik haza a filmben, mint ahogyan a valóságban - tízéves római emigrációja után tehette egy éve. A belvárosi házfalak plakátjain önmagát látja, a címlapokról is ő köszön vissza. Itteni állandó élete nincs, miközben már Magyarországon is híres – így nincs hová bújnia.

A film beszédes címe egyrészt a történetről, másrészt a komédia hangulatáról is árulkodik; a 15 éves érettségi találkozón az épp esküvőjére készülő Dani (Simon Kornél figurája) újra találkozik - az osztálytársak közül még ma is a legszebb nőnek számító - Tímeával, akivel sosem jutott egyről a kettőre.

Forrás: Intercom

Forrás: Intercom

Mivel Tímea sem maradéktalanul elégedett gyakran félrelépő, betegesen önimádó sztárriporter barátjával (Kamarás Iván), némi alkohol, illetve a kellemes emlékek hatására még aznap este, az osztálytalálkozó helyszíneként szolgáló étteremben - egészen konkrétan - összejön Danival. Az aktust azonban felveszi okostelefonjára a nagyképű, az estére valójában meg sem hívott Bögöcs (Szabó Simon alakítása), aki azzal zsarolja meg Danit, hogy nyilvánosságra hozza a felvételt, ha nem intézi el, hogy neki is legyen egy jó estéje - mégpedig Hajnal Tímeával. Dani riasztja gyerekkori barátját, Gábort (Lengyel Tamás), hogy megszerezzék a mobilt.

Forrás: Intercom

Forrás: Intercom

Mindez pedig magyar filmben rég látott könnyedséggel, remek poénokkal és szórakoztató színészi játékkal történik Herczeg Attila rendezésében. Bár a filmet előzetese alapján alaposan leszólták, az első hétvége egyelőre nem igazolja a fanyalgást, ugyanis több mint 25 ezren nézték meg. Külön poén, hogy Osvárt Andreának éppen a forgatás idején volt a 15 éves érettségi találkozója.

A Tamásiban felnőtt, Pécsett érettségiző, majd az ELTÉ-n olasz szakon diplomázott 34 éves színésznő ma is gyermekkori helyszínét tekinti otthonának; szinte kislányként kezdett, majd 22 évesen abbahagyott modellkarrierjét azért zárta le, hogy Rómába költözve a színészi pályára léphessen.

2007-ben neki ítélték az év felfedezettjének járó Afrodite-díjat, 2009-ben megkapta a Filmspray díjat legjobb női főszereplőként az Il rabdomante című filmért, 2013-ban pedig Quentin Tarantino egyik legközelebbi barátjával, Eli Roth-szal játszott főszerepet az Utórengés című amerikai kalandfilmben. Évi 3-4 film elvállalásával nagy munkabírású színésznővé vált, aki komoly, drámai szerepekben is figyelemreméltó alakításokat nyújtott, és híres arról, hogy intenzív kutatómunkával készül szerepeire. Tíz év alatt összesen 35 filmet forgatott, szerepelt már Robert Redforddal és Brad Pittel a Kémjátszmában, Heath Ledgerrel, Jeremy Ironsszal és Sienna Millerrel a Casanovában, vagy Clive Owennel és Julia Robertsszel a 2009-es Kettős játékban.

Eközben saját produceri cégével építi jövőjét, amely magyar filmeseket kíván külföldi projektekkel segíteni: M. Tóth Géza, Oscar-díjra jelölt animációs filmrendező legújabb kisfilmje, a Yes is Osvárt támogatásával készül. Bár Olaszországban már kiépült kapcsolatrendszere volt, szeretett volna végre nyugodtabb életet élni; mint egy interjúban elmondta, itthon végre magyarul beszélhet, testvérével mehet moziba, és végre nem kell több hónapos kihagyásokkal tartani a kapcsolatot szeretteivel. 

A múlt jelene

A magyarországi holokauszt 70. évfordulója alkalmából a Magyar Zsidó Múzeumban 2014. február 20-án kiállítás nyílik Michal Gavish festményeiből. A kiállítást Ilan Mor Izrael Állam nagykövete, valamint Zoltai Gusztáv nyitja meg.

A művészről:

Michael Gavis multimédia művész Izraelben született, jelenleg az Egyesült Államokban, San Francisco-ban él. Műalkotásaiban főként azokat a metszéspontokat próbálja megjeleníteni, ahol a személyes történetek, a technológia és a képzőművészet találkozik egymással.

Életrajzában külön kiemeli, hogy az egyetemen természettudományos területen szerzett PhD fokozatot, ezért az ott elsajátított kutatási módszereket is gyakran "beveti" amikor e csomópontok ábrázolására tesz kísérletet valahol a kitaláció és fantasztikum illetve a valóság között. Ihletet pedig színpadi munkáiból is merít: Michael különböző felkérésekre ugyanis díszlettervezést vállal.