Kivirulnak

Publikálás dátuma
2014.02.19. 06:47
Lajkó Félix, a hegedű virtuóza ízelítőt ad a fesztivál eljövendő élményeiből FOTÓ: K2 PRESS
A tavalyihoz képest kétszer annyi helyszínen és kétszer annyi programmal várja vendégeit a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) - hangzott el az eseményt beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón. Az elmúlt évek forráskivonása után idén eléri, sőt kicsit meg is haladja a fesztivál költségvetése a 2009-es szintet.

A főváros régi kulturális intézményeinek megújulásával és több új helyszín átadásával "új kulturális helyzet jött létre Budapesten", amelyet először az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon lehet érvényesíteni - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a március 21. és április 6. között, immár 34. alkalommal megrendezendő eseménysorozat beharangozó sajtótájékoztatóján.

Azt viszont kérdésünkre nem tudta megmondani, hogy a fesztivált a jövőben működtető cég mikor és milyen formában fog létrejönni. Arra a kérdésünkre, hogy a kormány lemondott-e végül a vezető komolyzenei intézmények összevonásáról, azt a választ kaptuk, hogy nem, a kormánybiztos (Batta András - a szerk.) tovább dolgozik a terveken.

Balog azt is elmondta, idén 1,6 milliárd forintot fordít a minisztérium a fesztivál finanszírozásra, ami kétszer annyi, mint a tavalyi. Azt nem tette hozzá a miniszter, hogy a kormányváltás előtt körülbelül ekkora büdzsével működött a fesztivál, igaz, ennek az összegnek jelentős hányada szponzori bevétel volt.

A 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál 58 helyszínen 172 programot kínál a klasszikus, kortárs és könnyűzene, valamint a tánc, színház és képzőművészet területén. Hat világpremier, 18 magyarországi bemutató lesz műsoron. Közel húsz olyan társulat és produkció érkezik Budapestre, amely először mutatkozik be Magyarországon.

Az új helyszínek között lesz a márciusban megnyíló Pesti Vigadó is, ahol elsősorban kamara művek csendülnek fel. De felsorakozik a Budapest Music Centre és a Bálna is, bár ez utóbbiba nem sikerült karakteres programokat vinni.

A Nemzeti Színházban a 200 millió forintból megrendezett Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozón Oroszország lesz a díszvendég. Tizenkét ország 19 előadása lesz majd látható; többek között az Alekszandrinszkij Színház, a Moszkvai Művész Színház, a Bolsoj, a bagdadi, isztambuli, oslói, rigai Nemzeti Színházak váltják egymást.

Vidnyánszky Attila lapunknak elmondta, nem volt Magyarországon eddig ilyen nagyszabású színházi fesztivál. Jövőre Franciaország lesz a kiemelt szereplő, már négy előadást lekötöttek.

Már teltházas a fesztivál legkiemelkedőbb produkciója, a Bécsi Filharmonikusok koncertje, akiket Zubin Mehta vezényel. A BBC Filharmonikusok koncertjének karmestere Juanjo Mena, szólistája az osztrák Martin Grubinger lesz. Maxim Vengerov a Lengyel Kamarazenekar kíséretében Mozart és Csajkovszkij műveit adja elő.

Eötvös Péter DoReMi című hegedűversenyének magyarországi bemutatója áll a moldáv származású hegedűművész, Patricia Kopatchinskaja és az MR Szimfonikusok műsora középpontjában.

A brit Simon Keenlyside és az uruguayi Erwin Schrott is önálló estet ad, míg a világ első számú kontratenorja, Andreas Scholl angolszász dalokkal érkezik, ahogy a barokk muzsika kedvelőit is várja két csemege. Az Operaház Tosca-előadásán José Cura Cavaradossiként lesz látható.

A film és az opera határterületére csábít Philip Glass darabja, A szépség és a szörnyeteg. A művet négy énekes és a Philip Glass Ensemble élőben, a vetített filmmel összhangban szólaltatja meg.

A Szentpétervári Eifman Balett, Auguste Rodin és Camille Claudel viharos kapcsolatáról szól, Bozsik Yvette Társulat egy németországi orosz színházzal, a DEREVO-val együtt mutatja be a Chagall és Gogol ihlette Pokoli bált. A Recirquel A Meztelen Bohóc című előadás ősbemutatójával készült.

A jazz kedvelőknek Lee Ritenour gitárkoncertje ajánlható. A jazz-popot játszó Matt Bianco együttest a Concertgebouw Jazz Orchestra fogja kísérni. Először lép fel Magyarországon az énekes-dalszerző, Rufus Wainwright. Napjaink egyik legizgalmasabb előadója popikon, operaszerző, extravagáns showman.

A Budapesti Történeti Múzeumban a firenzei Uffizi Képtárban őrzött magyar festők önarcképeinek tárlatát, a Magyar Nemzeti Galériában Derkovits Gyula éltetmű kiállítását, a Ludwig Múzeumban Reigl Judit műveit tekinthetik meg.

Az Örkény Színház a Shakespeare-év tiszteletére a Hamletet mutatja be Bagossy László rendezésében, a készülő előadásban egy évtizedekkel ezelőtti, legendás Hamlet, Gálffi László több szerepben is fellép. Mátyássy Bence rendezése a Thália Színházban: Stravinsky A katona története és Hunyady Sándor Bakaruhában című művét gyúrja eggyé.

Szerző

A parkszínpad másodvirágzása

Publikálás dátuma
2014.02.19. 06:45
Könnyed, napközbeni vagy esti találkozási pont, kulturális központ lesz a parkszínpad FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Az évek óta üresen álló, lepusztult Budai Parkszínpad feltámadhat, ám arra kevés a garancia, hogy komoly kultúra is költözik a Feneketlen tó partjára. Az ingatlant 20 évre bérbevevő cég vezetője mindenesetre azt ígéri, rendbe hozza az épületet, és közösségi térré teszi. Ő üzemelteti majd a Móriczon lévő Gombát is.

Régóta pusztul a Kosztolányi Dezső téren álló Budai Parkszínpad, az egykor kedvelt szórakoztató központ ma hajléktalanok tanyája lett. Számos koncepció született a feltámasztásra, ám pénz soha sem került rá. Most hirtelen a főváros meglelte a megoldást.

Két hétig volt fenn a fővárosi vagyonkezelő honlapján a Budai Parkszínpad hasznosítási pályázata. A Zsigmond Kert Kft.-nek sikerült lecsapni a lehetőségre, és 15+5 évre, lényegében az önkormányzat által meghatározott minimáláron, évi nettó 4,2 millió forintért kibérelnie a 2700 négyzetméteres területet.

A korlátozottan forgalomképes, nagyon rossz állapotú ingatlant egyébként alig 48 millió forintra értékelték tavaly júniusban, a pályázatot is akkor bonyolították le, a szerződéskötésre vonatkozó javaslatot nemrégiben fogadta el a közgyűlés. Igaz a kontraktust még nem kötötték meg.

A Budai Kultúrparkra átkeresztelt 860 négyzetméteres felépítménnyel, és 1800 négyzetméteres lebetonozott területtel rendelkező ingatlant a cég üzemeltetés koncepciója szerint "könnyed, napközbeni, vagy esti találkozási ponttá, kulturális központtá szeretnénk fejleszteni."

Hogy ez pontosan mit jelent, arról sokat elárul a következő mondat: "egy 30 perces rövid, nem szcenírozott színházi mű bemutatásával a kulisszák mögé vinnénk a vendégeket, miközben napoznának, fröccsöt fogyasztanának és a művészekkel beszélgetnének."

A koncepció nem sorol fel együttműködő intézményeket, művészeket, a tervezett programokról csupán címek tudósítanak: nyári színházi találkozó, jóga és egészség programok, meditációs találkozók, monodráma kör, kamara darabok bemutatója, nemzetiségi folk táncház találkozó sorozat, könnyűzenei workshop, hagyományőrző kézműves találkozó és vásár, népi játékok programsorozat, őstermelői piac, karácsonyi vásár, lángos fesztivál, forralt bor fesztivál. 

Ondrusek Péter, a Zsigmond Kert Kft. ügyvezetője lapunknak megerősítette, nem nagyszínpadi előadásokban, nagyszabású könnyűzenei koncertekben gondolkodnak. A tervek szerint át is alakítják a nézőteret, 3-4 széksort összevonva, kis teraszokat hoznak létre, ahol akár termelő piac, vagy egy kisebb kiállítás, és természetesen vendéglátás folyna.

Közösségi teret szeretnénk létrehozni, ahol természetesen fogyasztásra is igyekszünk rávenni a látogatókat - mondja az üzletember. Legfeljebb kamaradarabok előadása, kisebb koncertek jöhetnek szóba. Olyan profilt terveznek, mint a cégcsoport tulajdonában lévő Király utca Fröccsterasz Báré.

A Zsigmond Kert Kft. a megkötendő szerződésben azt ígéri, 50 millió forintot invesztál az épületbe, de az ügyvezető szerint egyelőre fogalmuk sincs milyen műszaki állapotban van az ingatlan. Ha túl sok csontvázat nem találnak, reményei szerint nyáron megnyílik a Budai Kultúrpark.

"A vizuális kultúra tekintetében a Próféta Galéria művészi koncepciója jelentősen meghatározza a Budai Kultúrpark kiállításainak összeállítását." Nem is csoda, hiszen a projektcég 20 százalékos tulajdonrészét a Simon and TemplART Művészeti Szolgáltató Kft. jegyzi, mely 2012. márciusától működteti a Szent Gellért téri Próféta Galériát.

A többségi tulajdonos a Medúza Catering - melynek tulajdonosa és ügyvezetője szintén Ondrusek Péter - "meghatározó szereplője a magán és vállalati rendezvényekre, esküvőkre, konferenciákra kitelepülő catering szolgáltatóknak" - olvasható honlapján.

Ők üzemeltetik az Operaház, az Erkel Színház büféjét, ahogy a Művészetek Palotájában található Bohém Éttermet is. A társaság birtokában lévő cég végzi az Országház büféinek és éttermeinek az üzemeltetését és a protokoll eseményekhez kapcsolódó vendéglátást.

A Zsigmond Kertnek nem ez az első projektje a kerületben. A cég - mint neve is utal rá - a Móricz Zsigmond téri Gomba üzemeltetésére jött létre. A Gombáról szólva az ügyvezető elmondta, úgy tűnik tavaszra kerülnek birtokba, a nyitás legkorábban nyárra várható.

Az önkormányzat 2012 decemberében hirdette meg a Gomba üzemeltetését, csupán egy hónapos határidőt adva a jelentkezőknek. Komoly feltételeket szabott, a pályázónak üzemeltetnie kellett egy legalább 100 fő befogadására alkalmas vendéglátó ipari egységet, legalább hat hónapja kulturális intézményben kulturális szolgáltató tevékenységet kellett végeznie.

Ezen felül "protokolláris rendezvényszervezési referenciákkal" és "állami vagy önkormányzati fenntartású kulturális intézményben vendéglátó ipari egység üzemeletetési referenciával" is rendelkeznie kellett. A tavaly január 14-én bejegyzett Zsigmond Kert Kft. mindenesetre megfelel e sokrétű követelményeknek.

A korábbi városvezetés építészeti pályázatot írt ki a Gombára, az elképzelés az volt, hogy az kapja meg majd a hasznosítási pályázat során az épületet, aki a nyertes tervek egyikét a saját költségén megvalósítja, ezért cserében hosszú ideig ingyenesen hasznosíthatja az önkormányzat tulajdonában maradó épületet.

Ezt a pályázatot a szocialista vezetés már nem írta ki, az új adminisztráció pedig inkább belepakolta a szintén korábban kezdődő - meglehetősen hektikusan haladó - részben uniós forrásból megvalósuló, a Bartók Béla út környékének megújítását célul tűző Kulturális Városközpont projektbe. A 400 millió forintos beruházás felét uniós forrásból fedezte.

Szerző

Újabb megbízás a Századvégnek

Újabb tanulmányokat rendelt az állam  a Századvégtől és Strategopolistól - írta a napi.hu. Giró-Szász András kormányszóvivő egykori cégei adhatnak tanácsot más mellett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek és az Emberi Erőforrások Minisztériumának.

A Strategopolis Kft. és a vele személyi átfedést mutató és azonos székhelyen bejegyzett Századvég Gazdaságkutató Zrt. az új munkákat nem nyilvános ajánlattétel után kis értékű - 25 millió forint alatti -  közbeszerzéseken nyerte el.

Az elmúlt évek közbeszerzésein sikerrel szerepelt Pintér Sándor egykori biztonsági cége is, amely néhány hónappal ezelőtt olyan emberek tulajdonába került, akik több szálon kötődnek a belügyminiszterhez - erről már az origo.hu írt.

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. új tulajdonosai társak voltak Pintérrel és családtagjaival több cégben, egyikük pedig a szomszédja is volt egy időben.

Szerző