Kevesebben fizetik a hiteleket

Miközben a kormány továbbra is lebegteti a devizahiteles csomagot, és a jogi helyzet tisztázására vár, a lakossági hiteleknél újabb rekordot döntött a nem teljesítő hitelek aránya. 

2013 végén a hitelek 18,8 százalékát nem törlesztették a háztartások már több mint 90 napja, 14,7 százalékuk pedig 90 napon belüli késében van, ami az előző negyedév végi csúcshoz képest is 0,3 százalékpontos emelkedésnek felel meg - írta a portfolio.hu.

A három hónappal korábbi arány is csúcsnak számított, de még az akkori 18,5 százalék is elmarad a legutóbbitól. A bankok 6 ezer 414 milliárd forintnyi lakossági hiteléből december végén 1208 milliárdnyi volt nem fizető, 943 milliárd pedig 90 napon belül késedelmes.

Szerző

Tovább nő az agrárkamarai kisgömbőc

A következő uniós ciklusban mintegy 1000 milliárd forint mezőgazdasági támogatásra lehet pályázni, de a forrásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) segítségével osztják majd el - közölte Lázár János egy szakmai fórumon. Az agrárkamarának jó néhány minisztériumi feladatot kell átadni, és a politikai érdekképviseletet is át kell vennie a Magosztól - tette hozzá.

Lázár az agrárhitelezést nagyon fontos kérdésnek nevezte, nem feledkezve meg egy oldalvágásról Csányi Sándor felé is mondván:az OTP szeretett volna ebben monopóliumot szerezni, de a kormány határozott célja, hogy ezt a takarékszövetkezetek rendszerén keresztül bonyolítsák le.

Szakemberek megjegyezték, Csányi, illetve az OTP Bank sosem jelentette ki, hogy monopóliumra törekedne az agrárhitelezésben, annál is kevésbé, mert több kereskedelmi banki versenytársa is nagyobb szeletet birtokol ebben a szegmensben. Ennél érdekesebb fejlemény, hogy ha az államtitkár szavai Orbán szándékát fejezik ki, akkor a szövetséges pártok után a szövetséges érdekvédelmi szervezetek leszalámizása következik.

Gőgös Zoltán, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke úgy véli az Agrárkamara az átkeresztelt Magosz, hatalmas állami támogatással. A kétes állami földbérlet-pályázatok esetében a kisemmizett gazdák érdekében egyetlen szót sem szólt sem a Magosz, sem az Agrárkamara. Ami nem csoda, mert a kamara elnöke fideszes országgyűlési képviselő - jegyezte meg Gőgös. A szakpolitikus óriási veszélyt lát abban, ha hozzá nem értő, fölkészületlen megyei kamarai elnökök döntenek majd az uniós pályázatokról. Az egyetlen politikai képviselet ötletét pedig komolytalannak nevezte Gőgös.

Raskó György agrárközgazdász a Népszavának elmondta, az Agrárkamarának a pályázatok kiírása és elbírálásához előbb akkreditáltatnia kell magát Brüsszelben. Az unió politikai szervezetet nem akkreditál - hívta fel a figyelmet Raskó. Európában sehol nem gyakorlat, hogy a kamara vágezze ezt a feladatot. Az sem közömbös, hogy a kamara tagjai, vezetői érdekeltek a támogatásokban, ezért sem dönthetnek objektíven. Ráadásul már van egy jól működő kifizető ügynökség. A szakember úgy vélte az egységes politikai képviselet csak egy hibás megfogalmazás, ilyen elképzelhetetlen. Ugyancsak rossz fogalmazás, hogy az agrárhitelezésben a takarékszövetek kapnának monopóliumot.

Szabó Rebeka, az Együtt-PM agrárpolitikusa kifejtette, a Nemzeti Agrárkamarát súlyos legitimációs deficittel, a saját kádereivel teletömve erőltette a gazdatársadalomra a Fidesz. Ha Lázár János az Uniós támogatásokat a Fidesz Agrárkamaráján keresztül akarja szétosztani, az újabb lehetőséget teremt arra, hogy a vidéken élők helyett csak az Orbán kormány holdudvara járjon jól. Az Együtt - PM elkötelezett egy új, valóban demokratikus kamarai választás megtartása, és egy valós érdekképviseletet ellátó Agrárkamara létrehozása mellett.

Szerző

Kettéválhat a történelmi borvidék

Publikálás dátuma
2014.02.19. 06:17
Egyre „terjeszkedik” a tokaji borvidék Szlovákiában. Fotó: Szalmás Péter/Népszava
Még korai inni a szlovákoknak a medve bőrére, akár tokaji aszúval is, mert a szakemberek szerint még Magyarország javára is billenhet a névmérleg. A "Tokaj" névhasználat ugyanis nem csak elvi, de kőkemény kereskedelmi kérdés is. Egy gyengébb mionőségű "Tokaj" megjelölésű szlovák bor ronthatja a magyar termékek értékesítési lehetőségeit is. Év végéig dönthet az Európai Bizottság a két ország vitájában.

Az sem kizárt, hogy az unió kifogást emelhet a borvidék meghatározása, de akár az elnevezés miatt is. A tokaji szőlőtermelő szerint akár az is előfordulhat, hogy az EB a két termékismertető miatt két önálló borvidéknek nyilvánítja a jelenleg egységes tokaji szőlőtermő területet, s akkor nem lehet azonos a megnevezés sem. Egy 1993-as szabályozás miatt ekkor a "Tokaj" írásmódot és megjelölést csak Magyarország használhatja majd, hiszen a "Tokaj" megnevezés a szlovák borra zavaró lehet a piacon.

Marcinkó Ferenc szerint ronthatja a magyar termelők piaci pozícióit, hogy a két országban nem azonosak a minőségi követelmények. A magyar oldalon rendkívül szigorúak, a szlovákon viszont sokkal megengedőbbek. Ezért lett volna szükség a közös szabályozásra.

Annyit sikerült elérnünk, hogy legalább a 2 puttonyos "aszút" sikerült már letiltatnunk, miközben itthon már a 3-4 puttonyos megszüntetése van napirenden, és csak 5, illetve 6 puttonyos aszú kerülhetne forgalomba - tette hozzá Marcinkó Ferenc. Szlovákiában egyelőre nem tervezik a 3-4 puttonyos aszú "kitoloncolását" a kereskedelemből.

Tornai Tamás, a hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) néhány hónapja megválasztott új elnöke is bizik abban, hogy az EB végül Magyarország számára kedvező döntést hoz. Addig is a szervezet szakmai és jogi segítséget nyújt a borvidéki tanácsnak. Emellett az uniós nemzetközi szakmai szervezetekben is lobbizik a magyar érekek védelmében.

Az elnök szerint a két ország termelőinek integráltan kellene összedolgozniuk a tokaji borvidéken.

Az a feladat is ránk vár, hogy a szlovákiai gazdák figyelmét felhívjuk arra, hogy az ő érdekük is, hogy ne engedjék korlátlanul kiterjeszteni az ottani tokaji borvidéket, mert ezzel rontják a tokaji bornak, mint kereskedelmi márkának, ha úgy tetszik brandnek az értékét - tette hozzá Tornai tamás. A szakember példaként említette, hogy az olaszok évekkel korábban önszántukból megszüntették a "tokai" területmegnevezést, pedig Olaszországban van egy Tocai patak.

Távoli tájakon is tokaji

Tavaly jó volt az aszú termés és ez biztató a jövőre, már csak azért is, mert az igazi nemes nedűnek még évekig kell érnie a hordókban. A tokaji borászok fanyar humorral szokták mondogatni, hogy a tokaji bor csak Magyarországon világhírű, külföldön alig ismerik. Ott a sztárok a francia, s spanyol, az olasz, dél-afrikai és egyre inkább a dél-amerikai borok.

Az mégis jó hír, hogy ha kis mértékben is, de növekedett a tokaji bor kivitele az elmúlt években, közöttük az aszúé is. Ha tovább szigorodnak a minőségi előírások, akkor van esély a további terjeszkedésre. Főleg a hagyományos piacokon növekedett az érdeklődés, mint Lengyelországban, Oroszországban, ahová évszázadokon át szállítottak tokaji borokat. A cári udvarban még különösen nagy becsben tartották a tokaji bort, leginkább az aszút. Sikerült Nagy-Britanniában is pozíciókat szerezni a tokaji bornak, pedig ott rendkívül éles a verseny a világ nagy bornemzetei között. Indulnak szállítmányok az USA-ba is.

A tokaji megkezdte hódító útját Ázsiában is. Kínába Hong Kongon keresztül vezetett az út. Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a Kínába irányuló borexport, de ez még így is eltörpül a hagyományos piacokéhoz képest. Egyelőre néhány ezer hektóliter magyar bor jut el egymilliárdos piacra, ennek kis része lehet tokaji.

Borászati termékek népszerűsítésére harmadik országok piacán uniós forrásból 50 százalékos támogatás vehető igénybe. A promóciós programok legfeljebb 3 évre szólhatnak, a támogatási keret 2016-ig összesen 3 millió euró (jelenlegi árfolyamon nem egészen 1 milliárd forint). Szakemberek szerint ez édeskevés a magyar bor értékesítésének érdemi növeléséhez.

Szerző