Előfizetés

Köztér - Közelről

B.B.
Publikálás dátuma
2014.02.20. 06:11
Fotó: Népszava
Közelről, 17 órakor. Az első hír Ukrajna. A második: a Fidesz elsőnek állított országos listát mind a 106 választókerületben. A harmadik: a kormány megvédi a Gyurcsány-koalíciótól a családokat. 

Ezzel nem az a baj, hogy a világ eseményei közül mindjárt a harmadik legfontosabbnak ítéltetett a szerkesztő által, és az adás első két percébe belefért. Nem is az, hogy Gyurcsány-koalíciónak nevez valamit, ami nem létezik, de ha nagyon megértők vagyunk, más a neve a célzott szervezetnek (riogatni akarják a közönséget Gyurcsány Ferenc nevével - bizonyos, hogy a közönség fog megriadni?), gúnyolódásnak szánt fordulatok nem valók a hírek közé, de ismételjük, még ez sem baj.

A baj az, hogy ez nem hír. Akkor sem, ha valaki valóban meg fog védeni valakit, az majd akkor lesz hír, ha megvédte. Az árvíz közeledtével az hír, hogy erősítik a töltéseket. Az nem, hogy majd fogják erősíteni. De a legnagyobb baj az, hogy ezt a bornírt szöveget idézték a fékezhetetlen agyvelejű szóvivőtől - nemcsak azért baj, mert hírekben ritkán és csak nagy súllyal idézünk, hanem azért, mert akkor is a forrás megjelölésével kezdünk.

Össztűz a pedagógust minősítő rendszerre

Publikálás dátuma
2014.02.20. 06:10
Tiltakozók menete a fővárosban FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Ismét diákok egy csoportja tiltakozott Budapesten a kormány oktatáspolitikája ellen tegnap, ahogy kedden is. Az Oktatási Vezetők Szakszervezete eközben a pedagógus-életpályamodellhez illeszkedő minősítés felülvizsgálatára kérte a kormányt. Somogyi László, az érdekvédelmi szervezet elnöke egyetértett az úgynevezett portfólió-kötelezettség ellen tiltakozó pedagógusokkal. Több ismert, neves tanár bojkottálja ugyanis a rendszert, és nem tölti fel a pedagógus II. fokozatba lépés feltételeként előírt portfólióját.

A tiltakozók átgondolatlannak, előkészítetlennek és megalázónak tartják a rendszert. A bojkottot Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár értelmetlennek nevezte, a szaktárca szerint a pedagógusok kifejezetten "várták" a minősítési rendszert.

A Liberálisok azt üzenték Hoffmann Rózsának: azzal tenné a legjobbat, ha a következő hónapokban a portfóliórendszer eltörlésén kívül nem csinálna semmit, "több kárt legalább nem okozna".

A PDSZ is elvárja az életpályamodell átdolgozását, továbbá követeli az "ideológiailag túldimenzionált" nemzeti alaptanterv felülvizsgálatát, és a Klebelsberg Központ megszüntetését is.

Bokrosék is támogatják az Összefogást

F. Á.
Publikálás dátuma
2014.02.20. 06:09
Bokros Lajos csak biztosítékokat kért a Mesterházy Attila vezette Összefogástól FOTÓ: K 2 PRESS
Megállapodtak az Összefogás pártjai a Modern Magyarország Mozgalommal (MoMa) abban, hogy a baloldal kormányra kerülve helyreállítja a jogállamot, cserébe Bokros Lajos pártja kívülről támogatja az ellenzéki szövetséget. "A jövő biztosítéka" címet viselő dokumentum tegnapi aláírásakor Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, az Összefogás miniszterelnök-jelöltje elmondta: vállalták, hogy újraépítik a fékek és ellensúlyok rendszerén alapuló demokráciát, helyreállítják a bíróságok függetlenségét és visszaállítják az arányos, kétfordulós választási rendszert. 

Megszüntetik a "félelem rendszerét", és garantálják a sajtó-, a lelkiismereti és a vallásszabadságot. Kiszámítható gazdaságpolitikával visszaszerzik a befektetők és a vállalkozók bizalmát, a versenytorzító monopóliumokat megszüntetik, a "büntető jellegű" különadókat pedig kivezetik. A megállapodás része az is, hogy választási győzelme esetén az Összefogás felszámolja az "intézményesített állami és pártkorrupciót". Ellenőrizhetővé teszik az állam működését, átláthatóvá a közbeszerzéseket, a kampányfinanszírozást - sorolta Mesterházy.

A MoMa kívülről támogatja az Összefogást, sem egyéni, sem listás helyet nem kértek. Bokros Lajos szerinte ez azt mutatja, hogy létezik "önzetlen, becsületes" politizálás, amely az ország érdekeit fontosabbnak tartja a pártérdeknél. A fő kérdés ma az, hogy képes lesz-e Magyarország helyreállítani a jogállamot és demokráciát, "képes lesz-e megszüntetni azt a pusztítást, ami a jogállam testén keletkezett" - fogalmazott Bokros. A nemzeti elkötelezettségű konzervatív választóknak azt üzente: április 6-án népszavazás lesz, és azokra kell voksolni, akik soha nem akarták lebontani a demokráciát, ezért jó szívvel ajánlja mindenkinek az Összefogást.

Hozzátette, el lehet marasztalni a baloldal pártjait az "elmúltnyolcév" miatt, az MSZP-SZDSZ gazdaságpolitikáját és a korrupciót, ami megágyazott a Fidesz 2010-es győzelmének, de a baloldal a rendszerváltás óta eltelt 24 évben egyszer sem tett kísérletet az alkotmányos jogállam lebontására. Ezzel szemben az elmúlt négy év arról szólt, hogy a Fidesz-kormány hol "lopakodva", hol "büszkén és gőgösen" ennek az ellenkezőjét tette. A MoMa vezetője szerint ezzel az egyezséggel "erkölcsi kényszerzubbonyt húztak a baloldal pártjaira, hogy hatalomra kerülés esetén oldják meg ezeket a feladatokat." Kiemelte, az arányos választási rendszer a feltétele, hogy pártja a jövőben önállóan indulhasson a választásokon.

Bokros már pénteken az Összefogás egyik jelöltjével kampányol, de további meghívásai is vannak, mert komolyan gondolja, hogy a baloldali választási szövetséget támogatnia kell. Az uniós választásra nem szól a megállapodás, ott a pártok önállóan indulnak - tette hozzá. Mesterházy szerint minden segítségre szükség van, a Bokros-csomag pedig a maga idejében nélkülözhetetlen volt, anélkül nem állhatott volna fejlődési pályára a magyar gazdaság, ezért jól jön a volt pénzügyminiszter támogatása a kampányban.

Bajnai Gordon szerint Bokros pártja új színt hoz a baloldali összefogásba. Erről még az aláírás előtt az ATV Start című műsorában beszélt az Együtt-PM vezetője. Azt mondta, az Összefogás arról szól, hogy sokszínű erők kötnek szövetséget azért, hogy megállítsák Magyarországot a zsákutca felé vezető lejtőn. Ebből a zsákutcából ki kell jönni és ebben egyetértenek Bokrosék is, ugyanakkor olyan program megvalósítására kértek garanciát, amelyet magukénak vallanak a baloldali összefogás pártjai is - tette hozzá.

Az eseményen készült képeket itt tekintheti meg.