Nem csitul a botrány Szakály körül

Perre megy az Átlátszó blog, miután hiába kérte, a Veritas Történetkutató Intézet nem adja ki az eddig a munkája helyett botrányos kijelentéseivel "híressé" vált Szakály Sándor főigazgatói pályázatát. Azt is szerették volna megtudni, kik pályáztak még az igazgatói székre. Ez azért érdekes, mert az intézet indulásáról az októberi Magyar Közlöny tájékoztatott, a pályázat leadási határideje december 12 volt, de a sajtóban már november elején az akkor még a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektor-helyetteseként dolgozó Szakály neve keringett esélyesként. 

Az Átlátszó arra választ kapott az intézettől, hogy eddig mi mindenre szerződtek. A válasz: semmire. Nem is nagyon van miből, mert az idei évre állami forrásból biztosított 260 milliós költségvetés zömét, 246 milliót a 25 alkalmazott bére és járulékterhei viszik el. Nem csoda, hiszen a felsővezetők államtitkári szintű javadalmazást kapnak.

Az Átlátszónak kiadott adatokból kiderül, hogy helyettese, Dobos László havi bruttó 747 ezerért dolgozik. Szakálynak még több, 997 ezer a havi bruttója. Alapfizetése 437 ezer, amit egyedi "munkáltatói döntés" 509 ezer forinttal fejel meg, és jár neki 50 ezres vezetői pótlék is.

Kérdés persze, meddig. Rövid időn belül másodszor védte meg ugyanis Semjén Zsolt a kormány nevében az 1941-es Kamenyec-podolszki deportálást "idegenrendészeti intézkedésnek" nevező történészt, aki utóbb azzal mentegetőzött, hogy csak a korabeli szakkifejezést használta.

Ami a "szakkifejezést" illeti, a korabeli, 1941. augusztusi lapok használták még az elhurcoltakkal kapcsolatban a "közjogi helyzetük tisztázása" kifejezést, megemlítve, hogy az "idegenek a mostani háború során nemzethűségi szempontból teljesen megbízhatatlanok és káros politikai tevékenységet fejtenek ki".

A miniszterelnök-helyettes nemrég ugyanazt válaszolta az MSZP-s Lendvai Ildikó írásbeli kérdésre, mint korábban a DK-s Oláh Lajosnak: nem rúgják ki Szakályt. Indoklással ezúttal sem nem bíbelődött Semjén. "Köszönöm kérdését, nem" - ezt válaszolt a szocialista politikusnak, aki azt kérdezte, felmentik-e az igazgatót. Ám a többszöri kiállás ellenére Szakály mégis elveszítheti "védettségét".

Megírtuk: értesüléseink szerint ha végül "nagyon muszáj lesz", a kormányfő akár kész "beáldozni" őt. Ráadásul nemcsak a Mazsihisz és az ellenzék tiltakozott Szakály ellen, illetve a nemzetközi sajtó cikkezett, hanem tiltakozásul visszaadta magyar állami kitüntetését Randolph L. Braham világszerte ismert holokausztkutató, a DK pedig holokauszttagadás miatt feljelentést is tett Szakály ellen. Sőt, a botrány miatt módosíthatják az MTA etikai szabályzatát, amely jelenleg nem teszi lehetővé, hogy morális ügyek miatt eltávolítható legyen egy köztestületi tag.

Szerző
2014.02.19 19:17

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39

Tíz méter mély gödörből mentettek ki egy macskát a budapesti tűzoltók (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:25

Fotó: Facebook/ BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
A szerencsétlenül járt négylábút állatvédők várták a felszínen.
Tíz méter mély gödörbe esett egy macska vasárnap délután Budapesten, a XVIII. kerületi Alacskai úton – írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a Facebook-oldalán. A budapesti tűzoltók alpintechnika használatával mentették ki a szerencsétlenül járt négylábút. A macskát állatvédők várták a felszínen. Az OKF egy videót is közzétett a mentésről, a felvételeket Czétényi Balázs tűzoltó őrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság videócsoportjának munkatársa készítette.
2019.02.17 19:25