Drótkerítéssel zárják körbe a Nagyerdőt

Publikálás dátuma
2014.02.20 06:13
Élő sövény helyett drótháló és borostyán FOTÓ: KONYHÁS ISTVÁN
Fotó: /
"Zöld növényzettel eltakart" drótkerítéssel zárja körbe a debreceni Nagyerdőt a város fideszes vezetésű önkormányzata. Olvasónk lapunkhoz eljuttatott levelében mélységes megdöbbenésének és felháborodásának adott hangot, hogy nem csupán az épülő stadion területét, hanem az egész erdőt körbekerítették, valamint a Nagyerdő részét képező csónakázó tavat is lecsapolták, helyén a stadion mélygarázsa épül.

"Rettenetes, megrázó látvány" - írta kétségbeesett olvasónk. Gondola Zsolt Zoárd önkormányzati képviselő és a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke szerint a városvezetés ezzel "esztétikai környezetszennyezést" hajt végre.

Konyhás István, a Terepszemle Stúdió Egyesület titkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatal ragadozómadarak elpusztulhatnak, ha nekimennek a kerítésnek, a sünök pedig nem lesznek képesek átbújni rajta, amikor szokásos évi vándorlásukra indulnak a Nagyerdőbe.

A kerítés és a zárható kapu azonban nem csak környezetvédelmi okokból elfogadhatatlan. Debrecen polgárai azért is aggódnak, hogy a "fejlesztésekkel" csökkentik a zöld területeket, az eddig nyitott, mindenki számára szórakozást és kikapcsolódást jelentő közparkot üzleti célokra hasznosítják, elzárják a pusztán erdei sétára vágyók elől.

Gondola Zsolt szerint az előzetes tervekben még az szerepelt, hogy az erdőt elő sövénnyel veszik körbe, az elképzeléssel ő maga is egyetértett. Ezt azonban a beruházó "menet közben lecserélte a sokkal olcsóbb dróthálóra".

Papp László fideszes alpolgármester tájékoztatása szerint az 1293 méter hosszúságú drótkerítést borostyánnal igyekeznek majd befuttatni, valamint 190 méter hosszan sövénnyel telepített zöld falat emelnek. Konyhás István azonban úgy véli, hogy a borostyán tönkre fogja tenni, súlyánál fogva tíz éven belül teljesen eldeformálja majd a drótkerítést.

Az alpolgármester hiteltelennek tartja a civil tiltakozást, mert szerinte a "sövénykerítés" terve már a fejlesztés bejelentésének első pillanatától ismert.

2014.02.20 06:13

Tovább hallgat a kormány Gruevszkiről

Publikálás dátuma
2018.11.18 17:53

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Továbbra sem tudják az Orbán-kormány képviselői, miként kommunikáljanak a nyilvánosság előtt arról, hogy a vesztegetésért jogerősen elítélt macedón ex-miniszterelnök, Nikola Gruevszki vélhetően illegális úton és a magyar kabinet segítségével szökött Magyarországra börtönbüntetése elől. A hétvégén Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől próbálták megtudni újságírók, ki adott felhatalmazást arra magyar diplomatáknak, hogy Albániából Budapestre hozzák a politikust. Gulyás nem tudott érdemi választ adni, mindössze annyit mondott, Gruevszki ügyében már zajlik a menekültügyi eljárás. Amikor az RTL Klub újságírója felvetette, hogy amikor utaztatták Gruevszkit, még semmilyen eljárás nem folyt, a miniszter csak annyit mondott: az eljárás lezárásáig semmilyen információt nem ad. A kormánynak pedig van ideje kommunikációs stratégia kidolgozására: az Orbán Viktorral minden jel szerint jó viszonyt ápoló macedón politikus menedékkérelmének elbírálása akár hónapokig is eltarthat. A Magyar Helsinki Bizottság nemrég jogi összefoglalót közölt a Gruevszki-ügyről, amelyben azt is leírták, ha a kormány betartaná saját szabályait, Gruevszkinek – mivel érvényes úti okmányok nélkül jött Magyarországra – most nem Budapesten, hanem egy tranzitzónában lenne a helye. – Magyarország törvényt sért azzal, hogy nem adja ki Macedóniának a jogerősen elítélt egykori miniszterelnöküket, akinek magyar diplomaták segíthettek eljutni Magyarországra – jelentette ki vasárnap a Párbeszéd szóvivője. Barabás Richárd szerint ezért a magyar külügyminiszternek, Szijjártó Péternek le kellene mondania. – A külföldi sajtóból lehet tudni, hogy a magyar nagykövetségek, a tiranai és a montenegrói nagykövetségek munkatársai aktívan részt vettek Gruevszki szöktetésében, és aktívan hozzájárultak, hogy ez az illegális migráns egyébként törvénytelen módon kerüljön Magyarország területére megsértve a magyar törvényeket, és megsértve a déli határzárat is – fogalmazott. Mindeközben a Fideszhez közeli médiacégek Macedóniában próbálják támogatni a Gruevszki nevéhez köthető VMRO-DPMNE pártot. A hvg.hu arról írt: a magyar kormányhoz közeli médiacégek – melyek mögött Schatz Péter, a Szlovéniában is jelen lévő Ripost egyik társtulajdonosa, illetve Adamik Ágnes, a Magyar Televízió egykori vezető munkatársa áll – tavaly jelentek meg az országban, s napi- és hetilapokból, internetes oldalakból és egy tévéállomásból álló médiabirodalmat építettek ki.
Szerző
2018.11.18 17:53

Ön mit tippelt? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 8 (nyolc) 21 (huszonegy) 26 (huszonhat) 30 (harminc) 39 (harminckilenc) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 331 350; a 4 találatos szelvényekre 7055; a 3 találatos szelvényekre 1710 forintot fizetnek.
2018.11.18 16:46