Csak nem születnek a kisbabák

Az előzetes adatok szerint 2013-ban 88 700 gyermek született, 1,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - derült ki a KSH adataiból. 

A 126 800 halálozás 2,0 százalékos csökkenést jelent a 2012. évihez képest. A természetes fogyás 38 100 fő volt, 1 071-el kevesebb az egy évvel korábbinál. 2013-ban 36 900 házasságot anyakönyveztek, 739-el, 2,0 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Kövér László házelnök nemrég a jövő nélkülözhetetlen zálogának nevezte a családokat, és arról beszélt: az állam senkinek nem kívánja megmondani, hogyan éljen, ugyanakkor szerinte a kormány és az Országgyűlés kötelessége és küldetése, hogy támogassa azokat, akik életüket a család szövetségében élik, gyerekeket nevelnek és gondoskodnak a szüleikről. 

Szerző

Mesterházy "korrekt csávó"

Egy esetleges koalíció lehetőségétől teljesen elzárkózik Schiffer András az LMP társelnöke, aki a múlt év őszén még komolyan gondolkodott azon, hogy folytassa-e a politikusi pályát. Többek között erről beszélt a Magyar Narancsnak adott interjúban,.

Arra, hogy el tud-e képzelni egy olyan politikai formációt, amelyben az LMP kormányzó erő lesz, Schiffer azt mondta, a realitásoknál maradva nem. Beszélt arról is, hogy Mesterházy Attilát "korrekt csávónak" tartja, Tóbiás Józseffel pedig régóta jó viszonyban van. Az "öregek" közül Kovács Lászlót tisztelte. A fideszesek közül Kövér Lászlót végtelenül tisztességes embernek tartja, akinek "ami a szívén, az a száján", de a házelnöki szerep megviseli az idegrendszerét. 

Szerző

Évtizedek után láthatják viszont egymást

Családegyesítési találkozót tartottak Észak-Koreában az 1950-1953 közötti koreai háború során egymástól szétszakított családok tagjai között. Mivel a két állam között nincs semmiféle összeköttetés, így azóta tízezrek nem láthatták viszont rokonaikat, s a várólistán 72 ezren vannak. Ezúttal száz dél-koreai számára engedélyezte a phenjani rezsim, hogy február 20 és 25 között találkozhassanak rokonaikkal. 

Bár a száz nem éppen jelentős szám, már az is jelentős fejleményként értékelhető, hogy egyáltalán sor kerülhetett az eseményre. Észak-Korea ugyanis rendre azzal fenyegetőzött, hogy a küszöbön állóm jövő hétfőn kezdődő közös, dél-koreai-amerikai hadgyakorlat miatt lemondja azt. Utoljára majdnem négy éve, 2010-ben találkozhattak egymással a szétszakított családtagok.

A déliek ajándékokat, élelmiszert, ruhát vittek a sztálinista államban élő rokonoknak. Többen közülük kerekesszékben tudtak elutazni Észak-Koreába. A résztvevők többsége nyolcvan év feletti. A találkozón phenjani közlése szerint mintegy 180 észak-koreai vett részt.

Szerző