Előfizetés

Március 7-én lesz ítélet Hegedűs Loránt egyházi perében

Március 7-én születik ítélet abban a perben, amelyben az eljáró jogtanácsos palástvesztést kért Hegedűs Loránt lelkészre a november 3-án, a Hazatérés templomában történt Horthy-szoboravatás miatt - döntött csütörtökön Budapesten az illetékes egyházmegyei bíróság.

Horváth György, a Budapest-Északi Református Egyházmegye ügyészként eljáró jogtanácsosa perbeszédében elsősorban azért kért hivatalvesztést, mert a lelkész a zsinati határozattal ellentétesen politikai rendezvényt tartott egy templomban. Azzal is vádolta a lelkészt, hogy olyan elveket hirdetett, egyebek mellett Horthy Miklós kultuszát, amelyekről nincs az egyházon belül közmegegyezés, ezzel pedig megosztja az egyházat és kárt okoz neki.

Emlékeztetett, hogy Hegedűs Loránt folyamatosan publikál a nyíltan fasiszta és antiszemita szellemiségű kuruc.info elnevezésű hírportálon, ami önmagában alkalmatlanná teszi arra, hogy lelkészként tevékenykedjen. Ez a szellemiség ugyanis ellentétes a református egyház elveivel, márpedig egy lelkésznek az egyház álláspontját, szellemiségét kell képviselnie - mondta.

Úgy vélekedett, hogy Hegedűs Loránt a szoboravatás előtt elmondott prédikációját is a zsidóság elleni uszításra használta fel, amikor Rákosi Mátyást, Kun Bélát és palesztin gyerekek gyilkosait emlegette, holott egy református parókusnak a megbékélést kell keresnie, nem feszültséget kell keltenie a vallási közösségek között.

Ebben a helyzetben pedig nem alkalmazható olyan büntetés, amely után továbbra is prédikálhat a templom szószékéről Hegedűs Loránt - érvelt Horváth György.

Csepregi Botond, a reformatus.hu főszerkesztője, akinek a panasza után megindult az eljárás Hegedűs Loránttal szemben, azt hangsúlyozta, hogy az esemény nem a református egyház, hanem egy politikai párt, a Jobbik céljait szolgálta.

Nemes Árpád, a tárgyalásról távol maradó Hegedűs Loránt ügyvédje, visszautasította a vádakat. Semmi nem bizonyítja, hogy a templomban nem hitéleti, hanem politikai rendezvény zajlott, és fogalmilag kizárt, hogy egy istentisztelet sértse a zsinati határozatot - mondta. Az istentiszteleten nem volt semmilyen antiszemita megnyilvánulás, arra pedig nincs befolyásuk, hogy mi jelenik meg a kuruc.infón - mondta az ügyvéd, aki többször heves, már-már kiabálásig fajuló szóváltásba keveredett a vádat képviselő jogtanácsossal a tárgyaláson.

A tárgyaláson a védelem folyamatosan kísérletet tett olyan dokumentumok becsatolására, amelyek szerintük Horthy pozitív tevékenységét igazolják. Ezeket a bíróság rendre elutasította azzal az indokkal, hogy a pernek nem tárgya Horthy Miklós történelmi megítélése.

A szoboravató rendezvényt az egyház megbízásából biztosító, tanúként megszólaló Tóth Csaba azzal érvelt Hegedűs Lóránt mellett, hogy a lelkész volt az egyetlen, aki visszautasította Simon Peresz izraeli elnöknek a "Magyarország felvásárlásáról" szóló nyilatkozatát. Tavaly november 3-án több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében avatták fel a Szabadság téren, a Hazatérés temploma előterében Horthy Miklós kormányzó bronz mellszobrát. Az ez alkalomból megtartott istentiszteleten beszédet mondott Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője is. Az istentisztelet idején több száz, zömében sárga csillagot viselő ellentüntető demonstrált a templom előtt a szobor felállítása ellen.

A történtek után a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke kérte az illetékes Budapest-Északi Református Egyházmegye esperesét a fegyelmi eljárás megindítására.

Ukrán válság - Tájékoztatást kért az ukrán nagykövettől Mesterházy Attila

 Ukrajna magyarországi nagykövetével és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökével is egyeztetett csütörtökön Mesterházy Attila a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje az ukrán helyzettel kapcsolatban.

 Az ellenzéki politikus közleményében úgy fogalmaz: mivel több, a Kárpátalján élő magyarok biztonságáért aggódó telefon érkezett hozzájuk, szerdán telefonon felhívta Ukrajna magyarországi nagykövetét, Jurij Muskát, hogy friss információkat szerezzen a helyzetről. Szavai szerint a nagykövet korrekt tájékoztatást adott az eseményekről, és közölte, hogy bár Kijevben a helyzet percről percre változik, a kárpátaljai magyarokat nem fenyegeti veszély.

Mesterházy Attila ismertette a nagykövettel az Összefogás pártjainak közös véleményét, hogy a krízis megoldása csak békés eszközökkel és párbeszéddel érhető el. Ezután beszélt Gajdos Istvánnal, az UMDSZ elnökével is, aki szintén azt mondta, hogy a kárpátaljai magyarok biztonságban vannak.

Egész évben szempirosság az allergiásoknál

Publikálás dátuma
2014.02.20. 16:21
Fotó: thinkstock
Egyre gyakoribb, hogy nem szezonálisak, hanem egész évben megmaradnak a szemet érintő allergiás tünetek – mondja dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika igazgatója. A klinikára minden évben nagyon sok allergiás beteg érkezik különböző szemet érintő allergiás tünetekkel.

Azoknál a gyerekeknél, akik valamilyen allergiában szenvednek, az esetek kétharmad részében szemészeti tünet is jelentkezik – hívja fel a figyelmet dr. Németh János. Kevesen tudják, hogy allergiát jelezhet – főleg a 6-10 éves fiúknál jelentkező – a felső szemhéj belső rétegének jelentős megvastagodása is. Mivel ilyenkor maga a szem nem pirosodik be, a szülők gyakran nem gondolnak erre. A megvastagodott kötőhártya miatt lecsukódik a szem, olyan, mintha álmos lenne a gyerek, de valójában csak nem tudja rendesen kinyitni a szemét. Tíz éves kor után már a lányok is egyformán érintettek, a pubertás korban azonban általában elmúlnak az ilyen jellegű tünetek.

A leggyakoribb szemet érintő allergiás tünetek öt v-betűs szóval összefoglalhatók, vagyis viszketés, vörösség, vizenyős szemhéj, kötőhártya vastagodás, vizes könnyszerű váladék. A kialakult panaszok enyhítésére gyakran elég lehet a szemhéjak hideg vizes borogatása, ami mérsékli a gyulladást, illetve műkönny csepp használata, ami kimossa a szemekből az allergén anyagot. Amennyiben a tünetek tartósan fennállnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, csak így állapítható meg a tünetek pontos oka és a betegség típusa – hangsúlyozza. Ilyenkor megvizsgálják a kötőhártyát, a szaruhártyát és a szemhéjakat is kifordítják. Ezen vizsgálatok alapján már el lehet dönteni, hogy allergiás eredetű panaszról van-e szó – ismerteti a folyamatot dr. Németh János. A leggyakoribb allergiás kötőhártya gyulladást a parlagfű okozza, amelynek szezonja augusztus közepétől az első fagyok beálltáig tart. Szavai szerint minden allergiás betegség kezelésének alapja az, hogy el kell kerülni az allergizáló tényezőket és időben – még a tünetek jelentkezése előtt – el kell kezdeni a kezelést.