Előfizetés

A jókedv segíti a gyógyulást

Szabó Iréne
Publikálás dátuma
2014.02.21. 06:14
Az alapítvány önkéntesei hisznek a mosoly gyógyító erejében FORRÁS: MOSOLYGÓ KÓRHÁZ
Tavaszköszöntőnek is mondható jótékonysági gálaestet rendez március első szombatján az Albert Royaards nevével fémjelzett Mosolygó Kórház Alapítvány. A nem mindennapi előzményekkel létrejött civil szervezet - amelyet a holland születésű üzletember Bornemisza Csáky Éva grófnővel közösen teremtett -, idén ünnepli fennállásának tízedik évfordulóját. Ha valamiféle módon össze lehetett volna számolni, hogy a mosolyra "szakosodott" csapat tagjai hány kórházban fekvő beteg kisgyereket vidítottak fel az esztendők során, meglepően nagy számot kapnánk. A gálára négyszáz vendéget várnak, az esemény bevételét természetesen a beteg gyerekek felvidítására szánják. Hiszik, hogy a mosoly gyógyít.

A hatgyermekes Albert Royaards története meseszerű, mint az is, amiért "világvándorlásai" után kikötött hazánkban és letelepedett. Figyelemre méltó találékonysággal gyűjtötte össze az alapítvány elindításához szükséges összeget: négy hónapos adománygyűjtő gyalogtúra-utat járt végig Magyarországtól Hollandiáig, majd ezerkétszáz város érintésével hatezer kilométert kerékpározott, melynek során újabb milliós adományra tett szert. Royaards állítja, időközben neki is és Csáky Évának is legfőbb küldetése lett az, ami a Mosolygó Kórház célja: a jókedvvel, a derűvel, a vidámsággal gyógyítani a beteg gyerekeket.

Talán nem véletlen, hogy az alapítvány munkáját sok önkéntes támogatja.

- Csak Budapesten 30-40 önkéntesünk mindig van - mondja Helyes Veronika a fővárosiak koordinátora, aki három esztendeje, húsz évesen csatlakozott a csapathoz. A pszichológushallgató lány hobbinak, kiteljesülésnek, csodának nevezi azt a társadalmi tevékenységet, ami a varázslatos gyermekvilág közelében tartja. Nem tudja már elképzelni az életet a gyerekek nélkül. Lesznek majd persze sajátjai is, mindenekelőtt párosan, mert az a jó, ha a gyerekek is párban vannak - vallja.

Veronika afféle "nagy vidító", aki állítja, a gyerekektől tanulni kell. Hogy mi mindent? Történetei közül álljon itt egy. "A Bethesda kórház Ilka utcai részlegében mikulásnapi ünnepségre mentem egy újonc önkéntessel. Éppen akkor értünk oda, amikor a közös éneklés után a gyerekek a Mikulástól kérhettek ajándékot. A srácok között felfedeztem a kerekes székes fiúcskát, aki szélsebesen odagurította magát télapóhoz, és hihetetlen ügyességgel a nyakába csimpaszkodva beleült az ölébe. Aztán elhangzott a kérdés: mit szeretnél? A kisfiú mondott valami játékot, majd amikor a Mikulás tovább unszolta, hogy - na és mit még - a gyerek mosolyogva közölte vele -, még egy puszit is kérek!"

Érdeklődésemre elmondta, hogy az önkéntesek a legkülönfélébb korosztályhoz tartoznak, abban viszont egyformák, hogy imádják a gyerekeket és segíteni akarják őket a gyógyulásukban.

Veronika mosolya akár szimbóluma is lehetne az alapítványnak. Azt mondja, a jelentkező önkéntesek szűrésénél a megfelelés legfontosabb elemeinek egyike a "mosolygás tudománya". Az újoncokat természetesen alapkiképzésben részesítik, illetve tapasztalatgyűjtésre viszik a kórházak gyermekosztályaira. A bábozáson és a mesemondáson kívül a legkülönfélébb játékokkal derítik jókedvre a kicsiket.

Brazil Karnevál 
A Mosolygó Kórház Alapítvány 10. Születésnapi Jótékonysági Gáláját március 1-jén rendezik az Inter Continental báltermében. Az esten brazil karneváli hangulata elevenedik meg. Akik támogatásukkal jegyet váltanak az eseményre, azok egy különleges egész estés programot kapnak cserébe, melynek részét képezi a mesterszakács által készített vacsora. Az izgalmas kikapcsolódásról Danny Blue, a mentalista; továbbá a Brazil Kulturális Központművészei gondoskodnak. A zenét a LaBodeguita Étterem zenészei, a „THE BENY PEREZ COMBO” szolgáltatja.

Az alapítvány módszereihez tartozik, hogy heti rendszerességgel szervezik a betegszobákba a bűvészek, a zenészek, a bábozók és más művészek látogatását, akik produkcióikkal javítják a gyerekek hangulatát, segítve ezzel is a gyógyulásukat.

A Mosolygó Kórház folytatni akarja a gyógyászati berendezések beszerzésének anyagi támogatását, illetve a gyermekosztályok csinosítását falfestéssel, hogy színes figurák vigyázzák a kis betegek álmait. A tervek között szerepel néhány társadalmilag hátrányos csoport támogatása is, mint például a szociális otthonok idős lakói vagy a fogyatékkal élők egy-egy magára hagyott csoportja. Úgy látják, hogy a fizikailag és mentálisan hátramaradott gyermekekkel foglalkozó intézményeknek is jól jönne a mosoly. És bár Magyarországot tartják tevékenységük bázisának, a Mosolygó Kórház program szellemiségét és gyakorlatát eddig nyolc országban - Szlovákia, Horvátország, Jordánia, India, Szingapúr, Kína, Indonézia, Japán - sikerült megvalósítaniuk ottani művészek, támogatók és önkéntes segítők részvételével.

Jóllehet Royaards betöltötte a hetvenet, fáradhatatlan. Segítségével jött létre például a Mosolygó Kórház Kutatócsoport, a Smiling Hospital ResearchTeam, amelynek két kutatója - Béres András és Major Tamás - azon fáradozik, hogy felmérje, és objektíven megállapítsa: valóban gyógyító hatása van-e a mosolynak.

 

Nem titkolózhat tovább az ügyészség

L.T.
Publikálás dátuma
2014.02.21. 06:11
Fotó: Thinkstock
A bíróság nyomására végül "engedett" az ügyészség, így fél év után a Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNyF) visszakoznia kellett attól, hogy szelektál a bizonyítékok között, és jogsértést követ el egy bizonyíték visszatartásával. 

Megírtuk, a már jogerősen elítélt Földesi-Szabó Lászlóhoz és az Egymásért Alapítványhoz köthető újabb, a bíróságon ma folytatódó eljárásban a KNyF visszatartott egy hangfelvételt, amely az egyik vádlott, Galambos Lajos volt NBH-főigazgató számára mentő körülményt tartalmaz. A felvétel leiratára a tavaly júliusi iratismertetéskor véletlenül akadt rá a nyomozati iratok mellékleteként Galambos ügyvédje.

Molnár Lajos kérésére az ügyészség nem adta át az eredeti felvételt, sőt értésére adták, azt nem kívánják bizonyítékként felhasználni a bírósági eljárásban. Mivel a mentő bizonyíték eltitkolása jogellenes, Molnár panaszt tett még Polt Péter legfőbb ügyésznél is, hiába. Végül - mint lapunknak a védő elmondta - a bíróság nyomására a KNyF hajlandó volt a felvételt kiadni, és az a perben így a bizonyítási eljárás része lesz.

Köztér - Vigyázó szemetek

Kijött a hír, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közzétette honlapján annak a negyven szervezetnek a nevét, amelyek az úgynevezett "Közszolgálati Testület" március 30-ával megüresedő hat helyére jelentkeztek. Ez a testület arra van - saját meghatározása szerint -, hogy "a közmédiumok fölötti társadalmi felügyeletet" gyakorolja, és mivel a tagok három éves megbízatása most jár le, új emberekre van szükség. 

De miután a médiatörvény értelmében külön eljárás nélkül delegálhat az összesen 14 fős testületbe képviselőt az MTA, a katolikus, a református, az evangélikus egyház, a Mazsihisz, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, valamint a kereskedelmi és iparkamara, az ő részvételük állandó. Ráadásul a hat üres hely sem egészen üres már, mivel az NMHH szerint az Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a saját "kategóriáikban" egyedüliként regisztráltak, így nekik is bérelt helyük van. Így összesen négy hely marad. Ide legutóbb 2011-ben olyan szervezetek kerülhettek be, mint a Szerb Országos Önkormányzat, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége, vagy a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség Egyesület.

Megannyi csoport, amely a közszolgálatiság teljesülését kell, hogy figyelje. Mert nyilván fontos lehet, hogy nem vágják-e meg indokolatlanul a szerb nemzetiségi műsor idejét; hogy előnyösen mutatja-e be a magyar közmédia a kárpátaljai ifjúságot; hogy megfelelő minőségű-e a hang a színházi közvetítésekben. Sajnos, csak ilyen bugyuta szempontokra tudunk gondolni feladatukként, ugyanis a 14 tag között sehol egy újságírói szervezet, amely tisztában is lenne azzal, hogy mit kellene figyelni a közmédia működésében. Amellyel kapcsolatban nyilván semmilyen aggály nem merült fel eddig a közszolgálati testületnél, hiszen honlapjukon is a legfontosabb hírek arról szólnak, mikor lesz/volt testületi ülésük. Úgy összességében senki nem tud róla, mit csinál pontosan ez a testület. Pedig a feladat adott: vigyázó szemetek a közmédiára vessétek!