"Mészárlás Európában" - francia lapok az ukrán válságról

Címlapon foglalkoztak pénteken a francia lapok a kijevi fejleményekkel. "Európa elárulta őket", "Mészárlás Európában", "Ukrajna háborús állapotban", "Horror Kijevben", "Vérfürdő" - olvasható az országos és regionális újságok szalagcímeiben.

A Sud Ouest című legjelentősebb regionális lap szerint ugyanakkor aki polgárháborúról beszél, az túloz, mert nem a civil lakosság egy része áll szemben egy másik részével, hanem a civilek a rendvédelmi erőkkel. A Le Parisien című fővárosi lapban megszólaltatott, Kijevben élő franciák arra hívták fel a figyelmet, hogy a mindennapi élet folytatódik a fővárosban annak ellenére, hogy a metró és az iskolák nem működnek, és sokkal kisebb a forgalom, de a boltokban egyelőre mindent lehet kapni. A Sud Ouest szerint ugyanakkor az erőszak elszabadulása félelmet kelt, mert arra utal, hogy az ukránok egy olyan spirálba kerültek bele, amelyet már nem tudnak kontroll alatt tartani. "Ez még nem Szarajevó vagy Homsz, de ha semmi nem állítja meg a folyamatot, egyenesen odajutunk" - írta a lap.

A baloldali Libération szerint Európa elárulta a tüntetőket azzal, hogy három hónapja "hagyja", hogy Viktor Janukovics elnök és "a keresztapa" Vlagyimir Putyin orosz államfő azt csináljon, amit akar. "Hagyják őket ölni, kínozni, megverni ukránok ezreit, akik készek egy olyan Európa eszméjéért tüntetni és meghalni, amely napról napra elárulja őket". "Hány halott kell ahhoz, hogy az Európai Unió reagáljon?" - írta a Libération.

Az egymillió példányszámban megjelenő Ouest France című regionális lap szerint Ukrajna "híd, mint minden olyan nemzet, amely régi birodalmak határán helyezkedik el. És most ez a híd minden pillanatban összeomolhat. És sem Európa, sem Oroszország nem tudja egyedül megmenteni a helyzetet" - hangsúlyozta a lap, amely szerint túl késő a szankciók bevezetése ahhoz, hogy elrettentő hatással bírjanak. A lap szerint az egyetlen megoldás az, ha Brüsszel közvetlenül Moszkvával tárgyal. "Oroszország aktív részvétele nélkül, a siker reménye csekély".

A Le Parisien címlapján a lángokban álló Kijev látképe előtt az orosz elnök fotója látható, "Putyin kihívja Európát" felirattal. A lap szerint is az orosz elnök "árnyéka vetül a tárgyalásokra". "Mi a mi súlyunk, nekünk, európaiaknak ebben az orosz hatalommal folytatott erőjátékban. Mennyire vagyunk elszántak abban, hogy azon túl, hogy esetleg szankciókkal sújtjuk szövetségesét, Janukovicsot, nyomást gyakoroljunk a Kreml urára?" - tette fel a kérdést a Le Parisien.

A konzervatív Le Figaro üdvözölte az uniós külügyminiszterek "hadi diplomáciájával" Kijevben megszületett megállapodást, ugyanakkor úgy vélte, hogy Európa folyamatos "idővesztésben" van.
"Keleten az európaiak az elmúlt években semmi újdonságot nem láthattak. Hibát követtünk el, amikor könnyeden és büszkén alábecsültük az orosz hatalom újjászületési vágyát két évtized visszavonulás után, amit megalázásként élt meg. A szerkesztőségi írás szerint a brüsszeli bürokratáknak semmilyen stratégiája nincsen Oroszországgal szemben. Ennek "szörnyű" bevallása az, hogy Jean Marc Ayrault francia kormányfő csütörtökön azt mondta: "jó lenne, ha lenne Oroszország-politikánk". "Érdekes most észrevenni, hogy Oroszország nagy ország Európától jobbra .... Az ukrán tragédia egy olyan korszaknak a tragédiája, amely elfelejtette a történelmet és a földrajzot" - írta a konzervatív lap.

Szerző

"Nem erre szerződtünk" - a Microsoft dolgozói petícióban kérik, ne kelljen fegyvert fejleszteniük

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:18
Illusztráció
Fotó: DPA/AFP/ Gambarini Mauricio
A Microsoftnak péntekig 94 munkatársa írta alá a petíciót, melyben arra kérik a céget: álljon el egy az amerikai hadsereggel kötött 480 millió dolláros szerződéstől, és mindenfajta hadiipari fejlesztéstől - írja a Reuters.
Tavaly novemberben nyert tendert a cég, ekkor azt vállalta el, hogy legalább 2500 működő "kiterjesztett valóság headsetet" szállít le a katonáknak. Ezeket csatatéren és kiképzésen egyaránt használnák, növelve így a katonák "halálosságát, mobilitását és szituációs éberségét".
"Nem fegyverek fejlesztésére szerződtünk, és követeljük a beleszólást abba, hogy hogyan használják fel a munkánkat"
- olvasható a dolgozók tiltakozásul megfogalmazott, a Twitteren közzétett levelében. Azt kérik a vállalattól, hogy dolgozzon ki egy nyilvános irányelvet arra nézve, hogy hol lehet alkalmazni a technológiáját.
A Microsoft közleményben úgy kommentálta a kezdeményezést: mindig örül, ha visszajelzést kap munkatársaitól. Emellett viszont elkötelezett a hadsereg segítésében. Az amerikai hadsereg egyáltalán nem reagált a hírre.

A pilóták hibájából ütközhetett hegynek a tavaly lezuhant iráni utasszállító

Publikálás dátuma
2019.02.23 18:26
Illusztráció
Fotó: AFP/ MARWAN NAAMANI
Hibázott továbbá a meteorológiai szolgálat, a légitársaság, de még a repülőgép gyártója is.
Az előzetes jelentés alapján főként a pilóták által elkövetett hibák vezettek az Iran Aseman légitársaság ATR 72-es repülőgépének tavaly téli katasztrófához - írja az airportal.hu. Az Iran Aseman gépének becsapódását a 60 utas és 6 fős személyzet közül senki sem élte túl.
Az első hibát a célállomáshoz közeledve, a süllyedés megkezdésekor követték el: túl mélyre ereszkedtek.
Már a repülőtér megközelítését sem lett volna szabad megkezdeniük, mivel az időjárási viszonyok rosszabbak voltak az engedélyezett üzemelési minimumoknál.
A repülőgép eközben felhőbe került, ahol jegesedés jelentkezett, ám a jégtelenítő berendezéseket mindössze néhány percig üzemeltették. Ehelyett igyekeztek kirepülni a felhőből, ezért még alacsonyabbra süllyedtek. A hegyek feletti légmozgás pedig már túl soknak bizonyult.
A dokumentum több kritikát is megfogalmaz a meteorológiai szolgálat működéséről és a légitársaság képzési gyakorlatáról is. A meteorológiai szolgálat nem adott ki figyelmeztetést a hegyek felett várható hullámjelenségről. A légitársaság kiképzési anyaga pedig nem tette lehetővé a kialakult időjárási helyzet felismerését. A repülőgépet gyártó ATR által kiadott kézikönyvben – amelytől a légitársaság által kidolgozott eljárás ráadásul el is tért – szintén nem volt egyértelmű, hogy a kialakult vészhelyzet hogyan hárítható el.
Frissítve: 2019.02.23 18:27