Az Összefogás pártjai a Szabad sajtó úton ünneplik március 15-ét

Március 15-én a budapesti Szabad sajtó úton tartanak közös rendezvényt a baloldali összefogás pártjai.

"A szabadság ünnepére hívják az összefogás pártjai az ország és a főváros polgárait március 15-én 15 órára a budapesti Szabad sajtó útjára."

"Az 1848-as forradalom örököse a szabad, demokratikus Magyarország, ezért aki ott lesz, hozzájárul a kormányváltást akaró polgárok közös céljához: az új Magyar Köztársaság megteremtéséhez" - áll az MTI-hez pénteken eljuttatott tájékoztatásban, amelyet Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke, valamint Fodor Gábor, a liberálisok vezetője jegyez.

Szerző

Egyre több gyanú Horváth András feljelentése nyomán

A legfőbb ügyész tájékoztatása szerint hivatali visszaélés, adócsalás és csalás bűntettének gyanúját keltik azok az adatok, amelyek a volt adóhivatali munkatárs, Horváth András által tett feljelentés nyomozása során eddig felmerültek. Polt Péter ezt egy írásbeli kérdésre adott válaszában közölte, amely pénteken került fel az Országgyűlés honlapjára. A legfőbb ügyészhez Schiffer András és Vágó Gábor LMP-s képviselők fordultak.  

A legfőbb ügyész a válaszában arról is beszámolt, hogy az eljárás jelenlegi szakaszában a nyomozó hatóság az adóellenőrzések eredményének állítólagos meghiúsulása érdekében félreállított munkacsoport személyi összetételét, tevékenységét és a feljelentő által hivatkozott adóellenőrzéseket és belső vizsgálatokat térképezi fel.

Polt Péter felidézte: a Horváth András által tett feljelentés alapján a Fővárosi Főügyészség tavaly november 13-án feljelentés-kiegészítést kért, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya december 9-én nyomozást rendelt el. Később Horváth Andrást is meghallgatták.  

Az ügyben a nyomozás folyamatosan és időszerűen halad - olvasható a legfőbb ügyész válaszában.

A képviselők Milyen konkrét lépések történtek az áfacsalások ügyében? címmel tettek fel kérdést a legfőbb ügyésznek. Ebben emlékeztetnek Horváth András bejelentésére, amely szerint ezermilliárd forintos nagyságrendben is folyhatott akadálytalanul adócsalás Magyarországon.

Horváth András tavaly november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forintnyi értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. A NAV visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett volt munkatársa ellen.

Szerző

Pintér: évente 220 ezer ember válik bűncselekmény áldozatává

Évente 220 ezer ember válik bűncselekmény áldozatává, sértettjévé Magyarországon - mondta a belügyminiszter a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából rendezett konferencián, pénteken Budapesten. Pintér Sándor hozzátette: csaknem félmillióan vannak azok, akik a sértettek közelében élnek és érzelmi, anyagi megrázkódtatást szenvednek el bűncselekmény következtében. 

Mindenki válhat bűncselekmény áldozatává, ennek elkerülése érdekében széles körű társadalmi összefogásra van szükség - hangsúlyozta a belügyminiszter, aki szerint az eredményes munkához rendszerszintű bűnmegelőzés kell.

Pintér Sándor szerint a bűncselekmények áldozatainak napja figyelmeztetés is, mert ha sok az áldozat, akkor el kell gondolkodni azon, hogy megfelelőek-e a társadalom védelme érdekében hozott jogszabályok és intézkedések.

A miniszter úgy fogalmazott: "a diktatúra után jelentős erőket fordítottunk arra, hogy senki ne bűnhődjön ártatlanul", és egyértelművé vált, hogy az áldozatok igényelnek nagyobb figyelmet. Ennek érdekében 1990-ben kormányhatározat, 2005-ben törvény született az áldozatok védelme érdekében, majd 2011-ben ismét kormányhatározatot fogadtak el, amely létrehozta a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot.

Pintér Sándor szerint a bűncselekményeket nem lehet nem megtörténtté tenni, ugyanakkor a társadalmi szolidaritás jegyében mindent meg kell tenni az áldozatok szenvedéseinek, kárának enyhítése érdekében. Jelezte, hogy a kompenzáció gondolata már az ókorban is létezett, ugyanakkor arra figyelmeztetett: eltolódnak a határok, ha az állam teljes egészében átveszi a felelősséget a résztvevőktől. Úgy vélte, meg kell találni a helyes arányokat: mi az, amit az állam vállal és mire kötelezi az elkövetőket.

A bűncselekmények hatásainak minimalizálása érdekében egy olyan rendszer működtetése a cél, amely átfogó jogi szabályozáson nyugszik - mondta a miniszter, aki szerint társadalmi összefogás szükséges ahhoz is, hogy a társadalom minden egyes tagjához el lehessen jutni. Úgy vélte, az áldozatpolitika jelentősége napjainkban felértékelődött, ami a büntető igazságszolgáltatás koncepciójának megváltozásával hozható összefüggésbe. Hozzátette: az új szemlélet figyelembe veszi az áldozatot ért sérelmet, fontosnak tartja a kártalanítást, ugyanakkor az elkövetőkre is odafigyel, a társadalomba való visszavezetésükre fókuszál.

Pintér Sándor azt mondta: "akkor végzünk jó munkát, ha valamennyi áldozatra oda tudunk figyelni", és arra kell törekedni, hogy minél kevesebb legyen az áldozat.

A konferencia szünetében tartott sajtóbeszélgetésen Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára - aki a konferencián a tárca gyermekbarát igazságszolgáltatás programját ismertette - a média felelősségét hangsúlyozta. Úgy vélte, a sajtónak nemcsak a bűncselekményeket kellene megjelenítenie, de a megoldást is fel kell tudnia mutatni, például azt, hogy hová, milyen szervezetekhez lehet fordulni hasonló esetekben. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a gyermekekkel szemben elkövetett bűncselekmények esetében a kormány zéró toleranciát hirdetett.

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot vezető miniszteri biztos arról beszélt, hogy a bűnmegelőzés és az áldozatvédelem "kéz a kézben jár", és a nemzeti bűnmegelőzési stratégia is azt célozza, hogy kevesebb legyen az áldozat, de azt is, hogy kevesebben váljanak elkövetőkké. Hozzátette: meggyőződése, hogy az ifjúság tudatos nevelésével, pedagógiai módszerekkel, szabadidős programokkal vagy akár sporttevékenységeken keresztül ezt el tudják érni.    

Matthew McVarish skót színész, a "Törd meg a csendet és állítsd meg a gyermekek szexuális bántalmazását" kampány képviselője - aki elmondása szerint maga is áldozat a nagybátyja révén - azt hangsúlyozta a sajtóbeszélgetésen: nagyon fontos, hogy merjünk beszélni a gyermekek szexuális bántalmazásáról, és az áldozatok is merjenek erről szólni, mert ez nagyban hozzájárul a gyógyulásukhoz.

A tavaly májusban indított és jövőre záruló kampányban a színész napi 40 kilométert, az egész kampány alatt összességében 6000 kilométert gyalogol, 32 fővárosba megy el, Budapest a 17. főváros, ahol erre a bűncselekménytípusra figyelmeztet.

Február 22-e Európa számos országában a bűncselekmények áldozatainak napja annak emlékére, hogy 1990. február 22-én tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Magyarországon 1993 óta tartják meg a bűncselekmények áldozatainak napját.

 

Szerző