Előfizetés

Renzi bemutatta az új kormányt

Nyolc férfi és nyolc nő miniszterből áll Matteo Renzi leendő reformkormánya, melyet az új olasz miniszterelnök péntek este mutatott be.

Matteo Renzi hangoztatta, reméli, hogy kormánya konkrét válaszokat tud majd adni Olaszországnak és reményt, amelyre elsősorban a fiatal generációnak van szüksége.

Itáliának nincsen alternatívája, meg kell végre valósítani azokat az alkotmányos-gazdasági reformokat, melyekre az ország évek óta vár - hangoztatta Matteo Renzi, és megerősítette, a jelenlegi parlamenti ciklus 2018-as végéig akarja vezetni Olaszországot. 

A 16 miniszterből álló kormány az esélyegyenlőség jegyében született. Matteo Renzi Olaszország eddigi legfiatalabb miniszterelnöke és kormánya is az eddigi legfiatalabb: a miniszterelnök 39 éves, a miniszterek átlagos életkora 48,4 év. A tárca nélküli miniszterek száma háromra csökkent. A miniszterek között több korábbi polgármester van, miként az új olasz kormányfő is eddig Firenze első embere volt.

A kormányban két szakértő kapott helyet: a pénzügyminiszteri tárca élére Pier Carlo Padoan közgazdász, az OECD volt alelnöke került, és Federica Guidi vállalkozó lett a gazdasági fejlesztésért felelős miniszter.

Minisztertársaik mind a kormánykoalíció pártjainak politikusai. A balközép Demokrata Párt (PD) 9, az Új Jobbközép (NCD) 3, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) 1, a Polgári Választás (Sc) 1 miniszteri széket kapott. Elemzők szerint meglepetést Emma Bonino leváltása jelenti, az új külügyminiszter Federica Mogherini, a PD politikusa lett. A védelmi tárcát először vezeti nő Roberta Pinotti személyében. Az NCD megtartotta eddigi tárcáit, de a párt elnöke, Angelino Alfano lemondott a miniszterelnök-helyettesi címről és csak belügyminiszter maradt.

Matteo Renzi hangoztatta, ennyire kevés minisztere utoljára 1947-ben az Alcide De Gasperi vezette kormánynak volt. "Ha nekem, alig negyvenéves fiúnak mindez sikerült, és miniszterelnök lettem, azt bizonyítja, hogy az olasz fiataloknak bízni és hinni kell abban, hogy semmi sem lehetetlen!" - fogalmazott Renzi.

Itália új kormánya kevesebb mint tíz nap alatt alakult meg. Enrico Letta korábbi miniszterelnöktől a PD február 13-án vonta meg a bizalmat. Letta másnap lemondott. Giorgio Napolitano olasz államfő február 17-én bízta meg Matteo Renzit a kormány megalakításával.

A miniszteri névsor bemutatása előtt az államfő és Renzi majdnem három órán át tárgyalt egymással. A szokatlanul hosszúra nyúlt egyeztetés miatt elterjedt a hír, hogy megtorpant a kormányalakítás. Matteo Renzi az elnöki palotából Twitter-üzenetben nyugtatta meg az olaszokat: "Már jövök!"

Giorgio Napolitano később újságíróknak elmondta, hogy az egyeztetés a kormány "újdonsága" miatt telt ennyi időbe.

A 63. olasz kormány szombaton teszi le esküjét, hétfőtől kér bizalmat a római parlament két házában.

Silvio Berlusconi, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) elnöke pénteken azt twitterezte, reméli, hogy a tervezett reformok megvalósulnak. Hozzátette: Matteo Renzinek vigyáznia kell, mivel a PD-ben jelenleg többséget élvez, de a parlamentben nem biztos, hogy többséget tud szerezni.

Ultimátum - Janukovics mondjon le vagy fegyveres felkelés tör ki

A kijevi tüntetők ultimátumot adtak Viktor Janukovics ukrán elnöknek péntek este: mondjon le szombat reggelig vagy fegyveres felkelés tör ki.

Vitalij Klicskónak, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezetőjének a Függetlenség terén mondott beszédét félbeszakította az önvédelmi erők egyik tagja, aki a színpadra lépve bejelentette: ha az elnök szombat reggel tíz óráig nem mond le, az emberek fegyvert ragadnak.

Bejelentését a téren tartózkodók hevesen támogatták – írta az Ukrainszka Pravda ukrán hírportál. 

Az ellenzéki vezetők, közöttük Klicsko pénteken megállapodást írtak alá Janukoviccsal a decemberig megtartandó előre hozott elnökválasztásról, és nemzeti egységkormány megalakításáról.

Ukrán válság - Európai reagálások a kijevi megállapodásra

Az Európai Unió legmagasabb rangú vezetői és Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is közleményben üdvözölte az ukrán belpolitikai válságnak véget vetni hivatott megállapodást, amely az ellenzék és Viktor Janukovics államfő között született pénteken.

"Ez a megállapodás szükséges kompromisszum az elengedhetetlen politikai párbeszéd beindítása érdekében, az egyetlen mód az eddig is minden oldalon túl sok szenvedést és vérontást okozó válság békés és demokratikus rendezésére" - húzta alá Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

Van Rompuy szerint mostantól minden felet felelősség terhel azért, hogy a szavakat tettekre váltsák.

Ez fontos lépés az erőszak és a további vérontás elkerülése, a béke és stabilitás elérése és a politikai folyamat újraindítása érdekében - írta az Európai Bizottság első embere, José Manuel Barroso, aki egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy a megállapodásban foglaltakat haladéktalanul meg is kell valósítani, ezt pedig a nemzetközi közösségnek kötelessége elősegíteni.

"Az Európai Unió továbbra is támogatja ezeket a törekvéseket, és töretlenül elkötelezett Ukrajna politikai és gazdasági reformjainak támogatása mellett" - zárta közleményét a bizottság elnöke.

Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője az egyezséget üdvözlendő arra mutatott rá, hogy a demokratikus és békés megoldás jelenti az egyedüli kiutat az ukrán válságból.

"Minden aláírót felszólítok, hogy tartsa tiszteletben a megállapodást, és emlékeztetek, hogy teljes mértékben Ukrajna feladata és felelőssége annak azonnali megvalósítása" - húzta alá az uniós diplomácia vezetője. Egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy az erőszaknak azonnal véget kell vetni, maradéktalanul szavatolni kell az emberi jogok érvényesülését és az alapvető szabadságjogokat, a jogsértéseket pedig fel kell tárni.

"A felelősöket bíróság elé kell állítani" - nyomatékosította Ashton, világossá téve, hogy az EU más nemzetközi szervezetekkel együttműködve kész teljes mértékben támogatni a megállapodás megvalósítását.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke úgy vélekedett, hogy az egyezség reményt teremt, hogy Ukrajna elkerüli a legrosszabbat, az erőszak eszkalációját és még több halált. A német szociáldemokrata politikus üdvözölte a megállapodást, ám emlékeztetett: a bizalom és a stabilitás újjáépítése nem lesz egyszerű.

"Az erőszaknak azonnal véget kell vetni" - nyomatékosította Schulz, aki szerint a válságnak békés politikai folyamat kell véget vessen, ami minden féltől komoly kötelezettségvállalást követel, különösen a hatóságoktól.

Az egyezmény aláírását követően Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára is támogatásáról biztosította azt, s közölte: az Európa Tanács kész haladéktalanul vállalni a megegyezés által rárótt feladatokat.

Az ukrán elnök és az ellenzék által aláírt egyezség, amelyet délután a német külügyminisztérium az interneten is közzétett, két ponton említi az Európa Tanácsot. Egyrészt az erőszakcselekmények kivizsgálásában számít a 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet segítségére, másrészt az új választási törvény kidolgozásában és az új Központi Választási Bizottság megalakításában írja elő az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint az Európa Tanács intézményi családjához tartozó alkotmányügyi tanácsadó testület, a Velencei Bizottság szabályainak betartását.

Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkár közleményében leszögezte: a megállapodás véget kell vessen a vérontásnak és a szenvedésnek, valamint utat kell nyisson a demokratikus párbeszédhez és reformokhoz.

A dán politikus közölte, hogy a NATO elkötelezett az ukrajnai reformfolyamat támogatása mellett.

"Minden felet felszólítok, hogy maradéktalanul teljesítse a megállapodásban foglaltakat, és tartózkodjon a további erőszaktól" - írta közleményében a főtitkár és hozzáfűzte: a szuverén, független, a demokrácia és a jogállamiság mellett elkötelezett Ukrajna kulcsfontosságú az euroatlanti térség biztonsága szempontjából.