Előfizetés

Leváltották Janukovicsot, új választások májusban

Publikálás dátuma
2014.02.22. 14:53
Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, az ellenzék vezéralakja beszél a kijevi Függetlenség téren 2014. február 22-én. Ezen a na
Az ukrán parlament délután egyhangú szavazással döntött arról, hogy eltávolítja tisztségéből Viktor Janukovics elnököt és döntöttek arról is, hogy az új választásokat május 25-én tartják. Viktor Janukovics az ukrán televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, nem mondott le és nem hagyja el az országot, szerinte az, ami történt nem más, mint puccs. Este megérkezett Kijevbe Julija Timsoneko. A volt ukrán kormányfő a Majdanon, azaz a kijevi Függetlenség terén ezrekhez szólt:  "azok az emberek, akik az összecsapásokban meghaltak, hősök. "A hősök sosem halnak meg, mindig velünk maradnak, ők adnak nekünk erőt" - mondta a tömegnek.

A 450 tagú törvényhozás a határozatot 328 támogató szavazattal fogadta el. A szavazáskor 334 képviselő tartózkodott az ülésteremben. A határozat kimondja, hogy "Viktor Janukovics önkényesen kivonta magát alkotmányos kötelezettségeinek teljesítése alól". 

"Az állam nem függhet az elnök hangulatától, aki kivonta magát (feladatai teljesítéséből) és ismeretlen helyen tartózkodik" - hangoztatta Olekszandr Turcsinov, a parlament szombaton megválasztott elnöke a határozat megszavazása előtt.
    

A parlament Valentin Nalivajcsenkót, az Ütés (UDAR) párt képviselőjét bízta meg az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU), Volodimir Zamant pedig a védelmi minisztérium tevékenységének parlamenti felügyeletével. Utóbbi a héten mondott le vezérkari főnöki tisztéről, mert nem volt hajlandó teljesíteni Janukovics elnök utasítását arra, hogy a hadsereg kapcsolódjon be a belpolitikai válság rendezésébe.

A törvényhozás továbbá úgy döntött, hogy Oleh Mohnickijt, a Szabadság (Szvoboda) jogász végzettségű képviselőjét bízza meg a főügyészség felügyeletével. A törvényhozás a nap folyamán menesztette hivatalából Viktor Psonka főügyészt.
A képviselők állva, tapssal fogadták a szavazások eredményét, különösen nagy ovációt kapott Zaman volt vezérkari főnök, akit kétharmados többséggel választottak meg új posztjára.

A határozathozatalok után a házelnök szünetet rendelt el, vasárnap délelőtt folytatják a plenáris ülést.

Timosenko megérkezett Kijevbe

Megérkezett szombat este Kijevbe Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, aki néhány órával korábban nyerte vissza szabadságát.  A helyszíni jelentések szerint a repülőgép a kelet-ukrajnai Harkivból a kijevi Zsuljani repülőtéren landolt Timosenkóval a fedélzetén.  A politikus várhatóan beszédet mond a Majdanon, azaz a kijevi Függetlenség terén, ahol ennek hírére gyors ütemben kezdtek gyülekezni az emberek, és már türelmetlenül várják a börtönből szabadult ellenzéki vezetőt.

Vége van Janukovics elnökségének 

Vége van Viktor Janukovics elnökségének - állapította meg az orosz törvényhozás külügyi bizottságának elnöke szombaton. Alekszej Puskov a Twitter mikroblogon azt írta: Janukovics Kijev melletti "rezidenciájára bárkit beengednek, ő elmenekült, az őrség elmenekült, a személyzet szétszéledt. Az elnök működésének sajnálatos vége (ez)".

 Az ukrán elnököt a kijevi törvényhozás szombaton elmozdította tisztségéből, és előrehozott elnökválasztást írt ki május 25-re. Janukovics előzőleg egy tévényilatkozatában közölte, hogy nem hajlandó lemondani tisztségéről, államcsínynek minősítette a kijevi eseményeket és illegitimnek nevezte a parlament döntéseit. A törvényhozás szombaton többek között új elnököt, új belügyminisztert választott és határozatot fogadott el Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő szabadon engedéséről. Ez utóbbi este meg is történt.

Puskov egy hivatalos orosz küldöttség tagjaként részt vett Harkivban a délnyugat-ukrajnai régiók, valamint a Krím-félsziget és az ott lévő Szevasztopol város képviselőinek kongresszusán. Puskov az Interfax orosz hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a tanácskozáson magukat képviselő ukrajnai régiók jelentik az ország stabilitásának támaszát. Szerinte Kijevnek meg kell hallgatnia a harkivi kongresszus résztvevőit, hogy elkerüljék a politikai válság éleződését.

Uniós politikusok üdvözlik Timosenko szabadulását

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig közleményben üdvözölte szombaton Julija Timosenko szabadulását. Barroso rövid üzenetében annyit ír, hogy a demokratikus Ukrajna számára kulcsfontosságú a független igazságszolgáltatás.

Martin Schulz kommünikéjében történelmi pillanatnak nevezi a volt miniszterelnök szabadon bocsátását mind Ukrajna, mind Európa számára.

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!

A devizahitelesek bánják a kormány kamatpolitikáját

Az ellenzéki összefogás szerint a jelenlegi kamatpolitika nem szolgálja a nemzeti bank törvényben meghatározott feladatainak teljesülését.

  Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt gazdasági főtanácsadója - aki korábban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke volt - szombaton budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a folyamatos kamatcsökkentés nem csak a forint árfolyamát befolyásolja kedvezőtlenül, nem járul hozzá az árstabilitás fenntartásához és a fenntartható gazdasági növekedéshez sem.

Hozzátette: a jegybanktörvény alapján az MNB-nek e célokat nem veszélyeztetve kell támogatnia a kormány gazdaságpolitikáját. Bodnár Zoltán szerint ez sem valósul meg, nem valószínű ugyanis, hogy a kormány célja a 320 forintos euróárfolyam lenne.
Az MNB korábbi alelnöke kifejtette: 2010-ben - a pénzügyi-gazdasági válság ellenére - a forint euróhoz és svájci frankhoz viszonyított árfolyama mindössze 9-10 százalékkal volt gyengébb, mint 2002-ben. Azóta viszont, az Orbán-kormány alatt 16, illetve 37 százalékkal romlott a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest - mondta, ezt annak az unortodox gazdaságpolitikának a rovására írva, amit az "Orbán-Matolcsy páros" folytat.

Egy átlagos, hatmillió forintos svájcifrank-hitel törlesztő részlete 2010 márciusában 58 100 forint volt, most pedig változatlan kamatfeltételek mellett 81 600 forint, 40 százalékkal több - közölte. Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja arról beszélt: a kormányváltás óta több a szegény ember, és nőttek a társadalmi különbségek, a legszegényebb és a leggazdagabb tíz százalék közötti jövedelmi különbség négy év alatt hét és félszeresről kilencszeresre emelkedett.

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a bruttó keresetek növekedésével az állam járt jól, a nettó átlagkeresetek viszont csak a jómódúaknál emelkedtek. Szólt arról is, hogy az élelmiszerárak az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek az elmúlt egy évben, és kitért arra, hogy a rezsicsökkentés nem segíti azokat, akik szénnel vagy fával fűtenek, ezek ára ugyanis az elmúlt egy évben is emelkedett.

Egy kérdésre válaszolva Korózs Lajos azt mondta: az Összefogás igazságos rezsicsökkentést szeretne, hasonlót ahhoz a differenciált gázártámogatási rendszerhez, amely a szocialista-liberális kormányok alatt működött.

LMP: nemzetközi szerződést sért a paksi erőmű bővítése

 A Lehet Más a Politika (LMP) szerint nemzetközi szerződést sért a paksi atomerőmű bővítéséről megkötött magyar-orosz megállapodás. Ezt Ikotity István, az ellenzéki párt közösségi részvételért felelős szakszóvivője közölte szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az LMP országos listájának harmadik helyén szereplő politikus elmondta, az Orbán-Putyin-paktum nem szolgálja Magyarország érdekeit, arról a kormány titkolózik, elhallgatja a költségeket, sőt a szerződés beleütközik az 1998-as aarhusi egyezménybe, amelyet Magyarország 2001-ben ratifikált. Ez az egyezmény a környezeti ügyekben az információkhoz való hozzáférésről, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről szól, és a paksi paktum több cikkelyét is sérti - tette hozzá.

Hangsúlyozta, az LMP népszavazást sürget az atomenergia magyarországi kivezetése ügyében, a referendum előkészítéséhez pedig a részvételi demokrácia különböző eszközeit, a többi között az önkormányzati közmeghallgatásokat javasolja.