Ukrán válság - Timosenko megérkezett Kijevbe

Megérkezett szombat este Kijevbe Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, aki néhány órával korábban nyerte vissza szabadságát.

A helyszíni jelentések szerint a repülőgép a kelet-ukrajnai Harkivból a kijevi Zsuljani repülőtéren landolt Timosenkóval a fedélzetén.  A politikus várhatóan beszédet mond a Majdanon, azaz a kijevi Függetlenség terén, ahol ennek hírére gyors ütemben kezdtek gyülekezni az emberek, és már türelmetlenül várják a börtönből szabadult ellenzéki vezetőt.

Szerző
Témák
Ukrajna Timosenko

Precedens: pedofília miatt ítéltek el egy papot Horvátországban

A zárai (Zadar) katolikus érsekség egyházi bírósága először mondott ki Horvátországban papot bűnösnek pedofil cselekmények elkövetésében – írják a szombati horvát lapok.

A papot - aki a tengerparti Bibinjében szolgált nyugalmazásáig - két évvel ezelőtt négy felnőtt férfi azzal vádolta meg, hogy  gyermekkorukban, 1983 és 1991 között szexuálisan zaklatta őket.    

A horvát államügyészség elévülés miatt nem vizsgálhatta az ügyet, de a katolikus egyház által lefolytatott vizsgálat megalapozottnak tartotta a pap ellen felhozott vádakat.

A bibinjei pap az első egyházi személyiség Horvátországban, akit az egyházi jog szerint pedofíliáért elítéltek.     Zelimir Puljic zárai érsek közleményben fejezte ki az érsekség és a hívek sajnálatát a történtekért, miközben megdicsérte azokat, akik tanúvallomásaikkal segítették az emberi méltóság védelmében folytatott harcot – írta a Vecernji list.

Szerző

Megválasztották az első női pártvezetőt Egyiptom történelmében

Először áll nő egyiptomi politikai párt élén Hála Sukrallah személyében, aki pénteken vette át a liberális Dusztúr (Alkotmány) párt vezetését.

 Sukrallahot egy több mint féléves átmeneti és viszontagságos időszak után választották a Dusztúr élére: a 189 voksoló közül 108-an őt támogatták - jelentette az  egyiptomi internetes sajtó. A pénteki szavazás kimenetele szimbolikus jelentőségű, nem csak azért, mert a frissen kinevezett pártvezető az egyiptomi politikában erősen alulreprezentált nők számára nyújthat fontos morális támaszt, hanem azért is, mert a társadalom mintegy tíz százalékát alkotó kopt keresztény kisebbség tagja.

Az 1954-es születésű politikus egyben a Fejlődéstámogató Központ nevű tanácsadó cég igazgatója is, amely civilszervezetek számára nyújt stratégiai segítséget. Sukrallah a szavazásból Gamíla Iszmáíl tévébemondóval és Hosszám Abdel-Gafar orvossal szemben került ki győztesként. 

A július óta tartó átmeneti állapotot megelőzően a Dusztúr élén a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei állt, aki 2009 novemberéig a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója volt. Baradei visszalépett pártelnöki tisztségéből, amikor az iszlamista Mohamed Murszi exelnök tavaly július 3-i megbuktatását követően kinevezték őt Adli Manszúr államfő helyettesének.     

Nem sokkal később visszalépett alelnöki tisztségéből a kairói Rábaa al-Adawíja mecset előtti augusztusi tömeges tüntetés erőszakos feloszlatása miatt, amelyben több száz iszlamista demonstráló lelte halálát.  

A Dusztúrt Baradei lemondása erősen megosztotta, és sokan kiléptek a pártból. Ugyancsak sokan visszavonultak, miután a párttagokat a kormány erős nyomás alá helyezte, amiért Baradei a biztonsági erők vehemens fellépését bírálta az ellenzéki tüntetőkkel szemben.

A 2011-ben Baradei által alapított párt számtalan fiatal szekuláris forradalmár számára nyújtott politikai menedéket. A nemzetközi tiszteletnek örvendő politikus a Twitter közösségi oldalán pénteken megjelent üzenetében arra szólította fel őket, egyesült erővel álljanak helyt a "tudatlansággal, szélsőségességgel és elnyomással" szemben.

Szerző