A Final Cut is a Frankofón Filmnapok programján

A Budapesti Francia Intézet szervezésében idén negyedik alkalommal kerül sor a Frankofón Fesztiválra február 28. és március 9. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Összesen 14 frankofón ország mutatkozik be megközelítően 40 mozgóképpel, amelyeket a magyar közönség most először láthat. A vetítések sorát február 28-án a Kis-Anglia című görög romantikus dráma nyitja. 

A Filmnapok programjába idén először versenyfilm-kategória is bekerült. A nyolc alkotásból a közönség választja ki a legnépszerűbbet, melynek hazai forgalmazását a TV5 Monde csatorna támogatja 1000 euróval.

A versenyfilmek szekciója egyaránt válogat az elmúlt év francia filmsikereiből – mint az Egyenlőség, testvériség, a Vénusz bundában, Az erőmű, az Attila Marcel – és az olyan merész független filmekből, mint a Diego Star, a Tonnerre, a Hosszúhullám vagy a Haiti srácok.

A Friss és ropogós szekció az elmúlt évek ismert és elismert frankofón filmjeinek válogatását kínálja, a nézők a romantikus komédiától a társadalmi drámákon át a thrillerig számos műfajból válogathatnak. A válogatásba fiatal rendezők munkái és koprodukciós különlegességek szintén bekerültek, fontos szerepet kaptak a programban a társadalmi kérdéseket boncolgató, könyörtelenül őszinte dokumentumfilmek.

A fesztivál különleges eseményei közé tartozik a Syntax Cinema Orchestra előadásában egy különleges, improvizációs némafilm-koncert, illetve egy Emmy-díjas, nagy sikerű francia tévésorozat, a Zombik éjszakája - Visszajárók három epizódja. A Magyar Est keretében újra mozivászon látható Pálfi György kultikus filmje, a Final Cut.

Lesz Premier plánban az afrikai mozi szekció, amely öt filmet mutat be. A vetítéseket az afrikai és karibi világ filmművészetének nagyjait bemutató fotókiállítás egészíti ki, amely az Uránia emeleti kávézójában látható február 28-tól.

Szerző

Pély Barna - Sárik Péter duó csütörtökön a Mika Tivadar Mulatóban

Publikálás dátuma
2014.02.25. 17:35

A magyar zene két kiemelt egyénisége, két különböző stílus találkozik február 27-én a Mika Tivadar Mulató Színpadán. Pély Barnabás és Sárik Péter a nagy sikerű Jazzpression zenekarban dolgozott együtt, a közös muzsikálás azóta váratott magára. A formációt a véletlen hozta össze, a két művész Csíkszeredában, a Mini Jazz Fesztiválon lépett először duóban színpadra. Repertoárjukban olyan népszerű slágerek különleges feldolgozásai szerepelnek, mint a Billie Jean, Sweet Dreams, Superstition és természetesen felcsendül néhány klasszikus United dal is.

Pély Barna már több mint egy évtizede a magyar jazz és könnyűzenei élet egyik sokszínű, és meghatározó muzsikusa. Saját szóló karrieje (Pély Barna Trio) építése mellett jelenleg is a United zenekar énekes-gitáros frontembere, akikkel nem kisebb slágereket tudhat magáénak, mint a „Végső Vallomás”, „Hófehér Jaguár”, „Hajnalban még a nap is más”, „Keserű méz”, „Koktél”, „Nincs ősz nincs tél”,”Mondd még”, vagy az „Ébredj fel!”. 2000-ben a  zenekar „Első...” című nagylemeze Arany Zsiráf-díjat kapott az „év lemeze” kategóriában, a „Nincs ősz nincs tél” pedig Jakab Líra-díjas lett. Ugyanebben az évben Al Jarreau zsűrizésével megnyerte a Garai Attila jazz-ének versenyt a Magyar Rádióban. 2010-ben pedig a zenekar Príma Primissima díjat kapot 10 éves zenei munkásságáért. Producerként, zeneszerzőként, és hangszerelőként összefogta Tóth Vera 2. (Valami Más), és 3. (Tóth Vera) nagylemezének zenei munkálatait, melyeken többek között a „Mondd miért pont ő” , és a „Nem kell valaki másé” című dalok is a nevéhez fűződnek. 2003-2006-ig zsűriként, 2010- ben pedig meghívott tanárként és szakmai tanácsadóként résztvevője volt a Tv2 kereskedelmi tv Megasztár című énekes tehetségkutató műsorának. Énekstílusa, dalai, és „szlogenjei” méltán teszik generációja egyik kikerülhetetlen alakjává, és amit biztos nem mondhatunk el róla: hogy ”Ez nem jött át!”. Sárik Péter a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott, majd klasszikus zenei tanulmányokat folytatott Prunyi Ilona irányításával. Az évek során a jazz mellett majdnem minden zenei irányzatban kipróbálta magát: játszott, klasszikus, könnyű, pop, latin és világzenét. Jelenleg saját Trióját vezeti, mellyel rendszeresen turnéznak szerte Európában. Számos zenekarban és előadóval dolgozik. Mint zeneszerző jelentős nemzetközi sikereket mondhat magáénak: kompozíciói rendre dobogós helyezéseket érnek el az Egyesült Államok és Nagy Britannia legjelentősebb dalszerző versenyein. Díjak, elismerések: Orszáczky-díj 2011, Artisjus-díj 2010, Jazzy rádió dalverseny: “Legjobb szólista”, 2007, Emerton-díj 2004.

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!

Szerző

Milliókat sikkasztott el a gyámhivatali ügyintéző a gondnokkal

Sorozatos hivatali visszaélések, sikkasztások, csalás és közokirat-hamisítás miatt emeltek vádat a keszthelyi gyámhivatal egyik ügyintézője és egy hivatásos gondnok ellen, akik éveken át több millió forintot vettek fel a gondnokság alá helyezettek számláiról, egy idős embernek pedig az ingatlanját csalással szerezték meg - tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség kedden az MTI-t.

A hivatásos gondnok a rábízott emberek nevében fiktív vagy a valósnál nagyobb összegről szóló pénzfelvételi kérelmeket nyújtott be az ügyintézőnek, aki az engedélyező határozatokat hozta. A határozat alapján a hivatásos gondnok vette fel a gondnokság alatt állók bankszámlájáról a pénzt, majd azt megfelezte az ügyintézővel.

A vád szerint 2009 és 2011 között 17 ember bankszámlájáról vettek fel rendszeresen különböző, alkalmanként kilencezer és egymillió forint közötti összegeket. Összesen több mint 6,2 millió forintot sikkasztottak el, amelynek felét a bűnügyi eljárás során a hivatásos gondnok megtérítette.

Az egymással összejátszó ügyintéző és gondnok azt is elhatározta, hogy az ügyintéző férje számára az egyik súlyos beteg embertől megszereznek egy alsópáhoki ingatlant gazdasági épülettel, szőlővel, gyümölcsössel. A tulajdonos azonban nem akarta eladni a birtokát, ezért a két ember úgy döntött: életjáradéki szerződéssel próbálják elérni a céljukat.

Az ügyintéző engedélyező határozatot készíttetett munkatársaival, egy ügyvéddel pedig az életjáradéki szerződést is megíratta, holott ekkor már a gondnokság alatt álló ember elköltözött, az eljárásban ezért a Keszthelyi Városi Gyámhivatalnak már nem volt illetékessége.

A szerződést az idős embernek 2010 nyarán elvitték Hévízre, az ottani gondozóházba, és annak a teraszán, egy oszlopon, szemüveg nélkül íratták vele alá, hogy ne érzékelje, milyen jelentőségű dokumentumról van szó. A súlyosan aránytalan és hátrányos szerződés aláírásakor sem az ügyvéd, sem az eltartó nem volt jelen, a papírt a hivatásos gondnok törvényes képviselőként jegyezte, a tanúk pedig csak utólag írták alá. 

A mindössze havi háromezer forintos életjáradékról szóló szerződést ezután a gyámhivatali ügyintéző férje mint eltartó benyújtotta a Keszthelyi Földhivatalhoz, ahol a tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba be is jegyezték. A becsapott beteg embernek ezzel több mint egymillió forint kárt okoztak.

A Zala Megyei Főügyészség az ügyintéző és a hivatásos gondnok ellen 17 rendbeli hivatali visszaélés és sikkasztás, továbbá egy rendbeli csalás és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat.

Szerző