Előfizetés

Őszöd újratöltve: Kósa fél napon belül meghazudtolta saját magát

Publikálás dátuma
2014.02.26. 11:04
Fotó: Bielik István
Kósa Lajos kicsit belezavarodott önmagába - két ellentmondó nyilatkozat az őszödi beszédről.

Kósa Lajos hétfő reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt arról, mit mondott az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap este az őszödi szivárogtatás kapcsán - írja az atv.hu. (A cikket teljes  terjedelmében itt olvashatja.) A Fidesz alelnöke szerint ő a tévéinterjújában nem állította, hogy már az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt hallotta, tudta, hogy mi áll a hangfelvételben. „Nem ezt mondtam. Annyit mondtam, hogy tudtam, hogy van egy ilyen – mert nyilván nem csak nekem van, hanem számos ellenzéki politikusnak ezt eljuttatták, vagy ez a hír terjedt. De hát még aznap a Kossuth Rádió az egészet beadta, tehát ennek nem sok jelentősége van” – fogalmazott.

Kósa a Szabad szemmelben szó szerint ezt mondta: "felhívott egy barátom - aki egyébként fideszes - Miskolcról, és ő mondta, hogy van egy ilyen beszéd a birtokában, másokhoz is eljutott, mit csináljunk. Én meghallgattam, bejátszotta a telefonba. Mondtam, hogy mit csinálnánk, ez közérdekű adat, a miniszterelnök azt mondja, hogy hazudtunk reggel, délben, meg este, hát oda kell adni a sajtónak".

Íme a dokumentum, a lényeg 12:20-tól:

Kérdés, hogy miért bizonytalan ennyire a fideszes vezető memóriája, hiszen egy ember Orbán Viktor szerepének elkenéséről beszél. Emlékeztetőül: "Bíztam abban, hogy az őszödi szivárogtatás kapcsán beperelnek, és végre bemutathatom a bizonyítékaimat" - fogalmazott lapunknak tegnap Szabó Bálint. A magát "koronatanúnak" nevező férfi, volt DK-s politikus elmondta, hogy hétfőn valakik arra figyelmeztették, nem kellene Orbán Viktor szerepét firtatnia ebben az ügyben. Szabó a hét elején, a Szegedi Törvényszék előtt jelentette be, hogy Szili Katalin személyiségi jogi pert indított ellene. A volt házelnök szerint ugyanis Szabó valótlanságokat állított az őszödi felvétel kiszivárogtatása ügyében. Szabó tavaly májusban a Heti Válasznak beszélt arról, hogy 2006 nyarán jelen volt Rózsa-Flores Eduárdó lakásán, amikor három akkori szocialista vezető - Katalin, Imre és Ferenc - lejátszották az őszödi hangfelvételt. A férfi a március 31-én kezdődő perrel kapcsolatban közölte, hogy MSZP-s politikusok mellett Orbán Viktort, Pintér Sándort, Kósa Lajost, Bíró Márkot is tanúként kívánja beidézni. Bírót azért, mert annak idején szerinte rajta keresztül kapta meg a hangfelvételt Kósa.

Szabó úgy tudja, hogy Szili Katalin a Fidesszel egyeztetve indított ellene pert. Orbán szerepével kapcsolatban pedig emlékeztetett, hogy a Fidesz elnöke a kiszivárogtatásról korábban szűk körben azt mesélte, pénteken a repülőtéren volt, mert Szájer Józseffel készült Brüsszelbe, amikor Kósa Lajos felhívta, és lejátszotta neki a hanganyagot, mire ők pezsgőt bontottak. Amikor erre valaki közbevetette, hogy a hangfelvétel vasárnap került a sajtóhoz, úgy reagált: "akkor lehet, hogy rosszul emlékszem". Szabó szerint Kósa nem véletlenül ismerte el, hogy az őszödi felvételt még annak nyilvánosságra kerülése előtt meghallgatta. Azt sem cáfolta, hogy a beszédet annak idején a Fidesz juttatta el a sajtóhoz. Szili viszont tegnap az ATV Voks című műsorában képtelen rágalomnak nevezte, hogy ő járt volna Rózsa-Flores lakásán. Baja Ferenc pedig tegnap bejelentette: beperli Szabót.

Gyurcsány Ferenc tegnap Facebook-oldalán egyebek mellett azt írta: "Orbán produkált akkoriban még fura dolgokat, például váratlanul megjelent a Fradi B-középben is. Aztán egyszer csak, szeptember 17-én többek visszaemlékezése szerint már a korai órákban leparkolt a Kossuth téren a Hír tv közvetítő kocsija, aztán nyilvánosságra került a vágott, manipulált beszéd, és egyszer csak megtelt a tér tüntetőkkel, amit a Hír Tv odakészített kocsija élő egyenesben tudott közvetíteni. Másnap, a mindenféle B-közép vezetésével felgyújtották a tv székházat. Ezt követően kezdetét vette a Fidesz szisztematikus politikai építkezése, a randalírozók heroizálása". A volt miniszterelnök arról is írt, hogy a Fidesz, egy "tudatosan manipulált, párperces, leginkább a káromkodásokat és kiszólásokat tartalmazó anyagot küldött el a sajtónak, nyilván azzal a céllal, hogy belpolitikai lavinát indítson el". Gyurcsány szerint kérdés, melyik Fidesz-vezető utasítására vágták meg a hanganyagot, fizettek-e azért, de a legfontosabb: a kiszivárogtatás mellett volt-e szerepe a Fidesznek a zavargások megszervezésében is? A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke tegnap a TV2 Mokka című műsorában arról beszélt, hogy a Fidesz "nyolc évig hazudott", hiszen ők terjesztették és hozták nyilvánosságra a felvételt, ezt viszont sem a kormánypárt, sem a nyilvánosság nem akarja meghallani.

A DK elnöke a két titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra hozatala után azt sürgette, hogy a belügyminiszter a 2009 decemberi összefoglaló anyag titkosságát is oldja fel, mert abból kiderül az igazság. Pintér Sándor azonban tegnap az ATV híradójának kijelentette: 2009 decemberében nem készült jelentés. Sajtótájékoztatóján pedig arról beszélt, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője döntött a jelentések anonimizált formában történő közzétételéről.

Vörös T. Károly, a Népszabadság volt főszerkesztője szintén az ATV-nek úgy nyilatkozott, hogy nem sokkal az őszödi beszéd elhangzása után felhívta őt Gál J. Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, és közölte: Gyurcsány mondott egy nagyon jó beszédet. Abban maradtak, hogy szerkesztett formában megjelenhet a lapban, a volt főszerkesztőt azonban azóta sem hívták vissza.

Hajléktalankunyhók tucatjait dózerolnák el Újpesten

Publikálás dátuma
2014.02.26. 10:53
Fotó: Népszava
A Város Mindenkié (AVM) csoport tudomására jutott, hogy március első hetében az újpesti rendőrkapitányság tömeges kunyhóbontásra készül a IV. kerületben. A hajléktalan érdekvédelmi csoport tiltakozik az embertelen terv ellen, amelynek következtében több, mint 30 saját építésű kunyhóban élő ember válhat földönfutóvá egyik napról a másikra. A csoport felszólítja a kerületi rendőrkapitányságot, hogy azonnal állítsa le a jogszerűtlen eljárást. 

Az AVM-et az érintettek és szociális ellátó szervezetek is értesítették a tervezett bontásról. Noha nem világos, hogy kicsoda, illetve melyik szerv az akció „megrendelője”, úgy tűnik, hogy a bontási munkálatokat a kerületi rendőrkapitányság koordinálja.

Sebály Bernadet, a Város Mindenkié (AVM) csoport aktivistája reggel lapunknak arról beszélt, hogy néhányukat már felkereste a rendőrség és néhány napos, illetve egyhetes határidőt adott nekik a kiköltözésre. A hatóság azonban semmilyen emberhez méltó elhelyezést nem ajánlottak fel az érintetteknek - mondta az aktivista.

A kunyhók kieső, rejtett helyeken állnak, így Sebály szerint senkit sem zavarnak. Otthonukat és azok környezetét a lakók többsége rendben tartja - tette hozzá. Az AVM aktivistája arra figyelmeztetett, hogy február 24-én a Fővárosi Törvényszék zuglói kunyhólakók ügyében első fokon kimondta, hogy a XIV. kerületi önkormányzat megsértette a kunyhóban élő emberek emberi méltóságát és az egyenlő bánásmódhoz fűződő jogait, amikor hatósági eljárás és hivatalos írásos tájékoztatás nélkül ledózerolta az otthonaikat. A nem jogerős ítéletben a bíróság ítéletében arra kötelezte az önkormányzatot, hogy írásban kérjen elnézést a jogszerűtlenül kilakoltatott emberektől, és fejenként fizessen nekik 500 ezer forint plusz kamat kártérítést.

A Város Mindenkié csoport a napokban felvette a kapcsolatot az összes érintettel, akik egyértelművé tették, hogy nem szeretnék elhagyni otthonaikat, ahol hosszú évek óta, többen évtizednél is hosszabb ideje élnek. Ha kilakoltatják őket, nem tudnak hova menni, így az utcára kerülhetnek.

Noha a hajléktalan emberek hatósági üldözése nem újdonság, az utóbbi három évben ez a megközelítés az állami politika szintjére emelkedett. A Fidesz politikusai 2010 óta dolgoznak azon, hogy az utcai hajléktalanságot az érintettek üldözésével és eltüntetésével „oldják meg”. Ebbe illeszkedik az, hogy az Alkotmánybíróság korábbi döntését felülírva az Országgyűlés 2013 márciusában elfogadta az Alaptörvény negyedik módosítását, és ezzel lehetőséget teremtett az életvitelszerű közterületen tartózkodás büntetésére.

Miután 2013 őszén a szabálysértési törvénybe újra bekerült ez a tényállás, valamint a kunyhóépítés tilalma is, a főváros kijelölte a városban a „hajléktalanmentes zónákat”. 2013 végén a Budaörsi úton megnyílt az első olyan járási hivatal, amely kifejezetten a hajléktalan emberek előállítására szolgál.

Egymás ellen háborúznak az iszlám radikálisok

Egyre átláthatatlanabb a helyzet a szíriai polgárháborúban. Most már ugyanis nemcsak a kormányerők és a lázadók, illetve a mérsékelt és a szélsőséges lázadók állnak egymással szemben, két szélsőséges iszlamista csoport, az Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIS) és az al-Kaidával kapcsolatban álló Al-Nuszra Front is egymásnak esett. 

Utóbbi vezetője, Abu Mohammed al-Dzsaulani az al Jazeera által közölt hangüzenetében úgy foglalt állást, hogy megsemmisítik az ISIS-t. Előzőleg, vasárnap az ISIS fegyveresei meggyilkolták az al-Nuszra több vezető személyiségét. Életét vesztette egyebek mellett Abi Hali al-Szuri, akit azért küldtek Aleppóba, hogy közvetítsen a különböző iszlamista csoportok között.

Az ISIS már egy február elején végrehajtott véres merénylettel is jelezni kívánta: hallani sem akar az iszlamista csoportok egymáshoz való közeledéséről. Akkor egy öngyilkos merénylőjük húsz embert mészárolt le.

Az ISIS egy 2003-ban alapított terrorsejtből jött létre. Akkor amiatt hívták életre, mert az Egyesült Államok bevonult Irakba, s megdöntötte Szaddám Huszein hatalmát. Első ismert vezetője a kegyetlenségéről ismert Abu Musszab al-Zarkávi volt. Halála után a szervezet elveszítette befolyását.

Ez a helyzet 2013-ban változott meg, amikor Irakban egyre élesebbé vált a konfliktus a síiták által dominált kormányzat és a szunniták között. Az ISIS év végén két várost, Ramadit és Fallúdzsát is elfoglalta. Soraiban elsősorban külföldi dzsihadisták harcolnak.