Előfizetés

ÁSZ-vizsgálat: gazdálkodási hiányosságok több színháznál

Ütemezetten hozza nyilvánosságra az Állami Számvevőszék az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő, gazdasági társaságként működő színházak ellenőrzéséről szóló jelentéseket. Ennek keretében újabb három fővárosi teátrum, a Madách és a Thália Színház, valamint a Trafó Kortárs Művészetek Háza ellenőrzése zárult le. Az ÁSZ megállapította, hogy a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat és a három színház teljesítette a közszolgáltatási szerződésekben meghatározott feladatokat.

A társaságok likviditása stabil volt az ellenőrzött időszakban, hiányosságokat a leltározásra és a számlarendre vonatkozó szabályok betartásánál tárt fel az ÁSZ, két színházi társaság esetében pedig az önköltség-számítási szabályzat nem volt megfelelő.

Az Állami Számvevőszék az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat-ellátásának ellenőrzése keretében, fővárosi és vidéki színházaknál végez ellenőrzéseket. Korábban hat fővárosi teátrum ellenőrzése zárult le, ezeket a jelentéseket 2014. január 30-án hozta nyilvánosságra az ÁSZ.

Az ÁSZ a színházi társaságok 2008-2012 közötti működésének ellenőrzése során alapvetően azt értékelte, hogy a tulajdonos Főváros Önkormányzat, valamint a színházak betartották-e a közszolgáltatási szerződésben vállalt feladatokat és a színházak a vagyonnal történő gazdálkodásra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.

A jelentések megállapításai szerint a Fővárosi Önkormányzat mindhárom színházi társaság esetében biztosította a közfeladat-ellátást, a szükséges ingó és ingatlan vagyont a színházak rendelkezésére bocsátotta. A leltározásra vonatkozó előírások azonban az Önkormányzat vagyonrendeleteiben nem a hatályos jogszabályoknak megfelelően szerepeltek, mivel az üzemeltetésre, kezelésre átadott eszközök leltározási szabályairól a vagyonrendeletek a vonatkozó jogszabály 2010. január 1-jétől hatályos előírásaival ellentétben nem tartalmaztak szabályozást.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft.-nél a számlarendben és a leltározási szabályzatnál tártak fel hiányosságokat a számvevők, a Madách Színház Nonprofit Kft.-nél és a Thália Színház Nonprofit Kft.-nél pedig emellett az önköltség-számítási szabályzat sem felelt meg mindenben a jogszabályok előírásainak. E két utóbbi társaságnál az önköltség-számítási szabályzatok nem tartalmazták az általános költségek felosztási módját, a Thália esetében a szabályzat nem tért ki a társulat bérének és járulékainak legalább a produkció színreviteléig történő felosztási módjára sem. Szintén a Thália Színház esetében a bizonylatkezelés területén is tártak fel hiányosságokat a számvevők.

Az ÁSZ a budapesti főjegyzőnek és a színházi társaságok vezetőinek fogalmazott meg javaslatokat a feltárt hiányosságok kijavítása érdekében, ezek alapján az ellenőrzötteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. További négy budapesti és négy vidéki színházi társaság ellenőrzése van folyamatban, ezeket a jelentéseket az ÁSZ a közeljövőben hozza nyilvánosságra.

 

Kétarcú foglalkoztatási adatok

Akárcsak az elmúlt hónapokban mindig, két arcú statisztikát közölt ma a Központi Statisztikai Hivatal a foglalkoztatottságról: tavaly november és január között 4 millió 30 ezer fő volt a foglalkoztatott, ami 175 ezres növekedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest, míg a munkanélküliségi ráta 8,9 százalékra mérséklődött. A vizsgált időszakban a foglalkoztatottak 4 millió 30 ezer fős létszáma 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Ebből 3 millió 999 ezer fő volt 15-64 éves, ami 178 ezer fős növekedést jelent és 60 százalékos foglalkoztatási arányt jelent.

Ugyanakkor a fiatalok, a 15-24 éves korosztály foglalkoztatottsági adatai továbbra is elkeserítőek. Mindössze 239 ezren dolgoztak, vagyis 21,3 százalékuknak volt állása, illetve közmunkája. Bár ez a szám 1,6 százalékponttal meghaladta az előző év azonos időszakáét, de áttörésről úgy tűnik még hosszú ideig nem beszélhetünk. Nem sokkal jobb a munkavállalási időszakuk végéhez közeledők aránya, 55 és 64 év közöttieknek mindössze 39,5 százaléka mondhatta el magáról, hogy van munkahelye, vagy részt vett a közfoglalkoztatásban. 

Elkeserítő az is, hogy a munkanélküliek 53,6 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 19,3 hónap volt. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal statisztikái szerint 2014. január végén 437 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez 32,6 százalékos mérséklődést jelent 2013 januárjához képest. 

A hódító Fiat

B. Molnár László
Publikálás dátuma
2014.02.26. 11:13

A Fiat bemutatja az új 500L Beats Edition™ limitált szériát, amely új színekkel, belső kárpitokkal és új opciós felszereltséggel gazdagítja az 500-as családot. Ha az ikonikus 500-as modell limitált kiadásai a 'divat' szinonimái, az 500L-é inkább a technológia világában keresendők. Ez a Fiat értelmezésében a kifinomult tartalom mellett egyszerű kezelhetőséget is feltételez, olyan megoldásokkal, amelyek egyszerűbbé és élvezetessé teszik a mindennapi életet.

A Fiat 500L Beats Edition™ audiorendszere forradalmasítja a fedélzeti zenehallgatást. A legendás előadóművész és lemezkiadó Dr. Dre, valamint az Interscope Geffen A&M Records lemezkiadó elnöke és producere, Jimmy Iovine a Fiat csoport hangmérnökeivel szorosan együttműködve fejlesztették ki és hangolták tökéletesre azt az audiorendszert, amely először tavaly mutatkozott be az 500L modell fedélzetén. Az eredmény egy olyan hangrendszer, amely a kizárólag a Dr. Dréhez és Iovine-hoz hasonló zenei nagyságok által megvalósítható, prémium hangzást biztosít.

 

A Fiat 500L Beats Edition™ kívülről kéttónusú szürke/fekete fényezéséről (matt vagy fényes) ismerhető fel; ezt piros és selyemfényű króm dekorelemek egészítik ki modern, városi hangvételben. Ugyanezzel a stílussal találkozhatunk a beltérben, a jellegzetes 'teljesen fekete' környezettől az új, pirossal szegett, fekete szövet-műbőr kárpitozásig. Az új 500L Beats Edition™ limitált széria értékesítése Olaszországban még ezen a héten, Európa egyéb piacain hamarosan megkezdődik.