Előfizetés

Egy tragédia utóélete

Felkereste szerkesztőségünket Ráckeve fideszes alpolgármestere, Bukriné Gyengési Erzsébet, mert nem ért egyet a "Forrnak az indulatok" címmel 2014. február 25-i, keddi lapszámunk 11. oldalán  közölt cikkel. Ebben megírtuk, hogy Pataki József egykori vállalkozó egy bírósági tárgyaláson halt meg, ahol unokája, Tóth Csaba szerint Bukriné tagadta, hogy tartozna neki. A hölgy lapunknak nem nyilatkozott, csak helyreigazítási kérelemben hajlandó kifejteni álláspontját.

Jövő hétfőn lakossági közmeghallgatást tart Ráckeve Város Önkormányzatának képviselő-testülete, s lemondásra fogják felszólítani Bukriné Gyengési Erzsébet alpolgármestert, a kölcsönadási ügyben pedig, amely nagy port és felháborodást kavart Ráckevén, kérdéseket fognak feltenni neki - mondta el lapunknak Szepesi Éva, az MSZP ráckevei alapszervezetének elnöke. A szocialista politikus attól tart, hogy a hétfői ráckevei közmeghallgatás botrányba fullad, ahogy az már többször is megtörtént a múltban.

Keddi számunkban Tóth Csaba nyilatkozata alapján megírtuk, nagyapja, Pataki József kölcsönadott két részletben összesen 18 millió forintot unokaöccsének, Bukri Józsefnek, aki két éve meghalt. Özvegye, Bukriné Gyengési Erzsébet, Ráckeve fideszes alpolgármestere Tóth Csaba szerint mintegy 6 millió forintot törlesztett, ám utóbb nem akarta elismerni, hogy a kölcsönszerződéseken az ő neve szerepelne. Ezért Pataki József beperelte, ám a 73 éves férfi a február 18-i tárgyalás közben szívinfarktust kapott és meghalt.

Cikkünk megjelenése előtt szerettük volna Bukrinét is megszólaltatni, ám az általunk ismert mobilszámon hiába hagytunk üzenetet. Másnap személyesen jelentkezett, s szerdán ismét felkínáltuk, hogy kifejthesse álláspontját az ügyről. Több mint egy órát telefonon beszélgettünk, de végül nem járult hozzá, hogy ebből bármit közzé tegyünk. Ehelyett azt mondta, hogy ügyvédei már írják helyreigazítási kérelmét, amelyben benne lesz az általuk vélt igazság.

Bukriné leginkább a cikk utolsó mondatát kifogásolta, miszerint "mi hívtuk mobiltelefonján, üzenetet hagytunk neki, ám lapzártánkig nem hívott vissza". Állítása szerint az említett mobil telefonszám már nem létezik, és már egy ideje ki van kapcsolva. Ezzel szemben a telefonszám ismételt hívásakor néhány csengetés után tegnap is bekapcsolt a hangpostafiók, és megint tudtunk üzenetet hagyni.

Lapunk nem kíván igazságot tenni az ügyben, ez véleményünk szerint a bíróság feladata. Ám mivel a bírósági tárgyalások nyilvánosak, ráadásul egy közszereplőről van szó, és mivel közérdeklődésre tart számot az ügy, foglalkozunk vele.
Tóth Csaba lapunknak újólag elmondta: nem politikai ügyet kívánnak kreálni nagyapja halálából, csupán igazságot szolgáltatni és elégtételt szerezni a tragikusan elhunyt, Ráckevén köztiszteletben álló egykori vállalkozónak.

Dohányozni tilos - de szombattól másképp

Március 1-jéig, azaz szombatig kell a közforgalmú intézményekben kihelyezni azokat a feliratokat és jelzéseket, amelyek a dohányzási tilalmat, valamint a dohányzásra kijelölt helyet jelzik - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán.

Minden jelzésnek szembetűnőnek, világosnak és mindenki számára érthetőnek kell lennie, négy nyelven feliratozva.

A feliratok formájára, tartalmára eddig csak ajánlás volt, március 1-jétől azonban egységessé és ezzel egyértelművé válnak a jelzések - írták. A feliratokat legalább A4-es méretben kell kihelyezni, a jó láthatóság és olvashatóság érdekében pedig a minimális betűnagyságot is meghatározza a kormányrendelet. Fontos kitétel, hogy a magyar nyelvű szöveges tartalom mellett angolul, németül, franciául és oroszul is szerepelnie kell a "Dohányzásra kijelölt hely" és a "Tilos a dohányzás!" felhívásoknak.
A felirat vagy jelzés anyaga szabadon választható, de a felirat vagy jelzés méretének, színének, betűtípusának, betűméretének meg kell felelnie a jogszabályban foglaltaknak.

Az új táblákon fel kell tüntetni a helyi tarifával hívható 06 40 200 493-as úgynevezett kék számot, amelyen a leszokáshoz nyújtanak támogatást, és a nemdohányzók védelméről szóló jogszabály előírásainak megszegésével kapcsolatban is észrevételt lehet tenni. Szerepelnie kell a www.leteszemacigit.hu internetes hivatkozásnak is, amelyen keresztül szintén a leszokni vágyók kaphatnak segítséget.

A közlemény szerint a nemdohányzók védelmét szolgáló szabályok betartásával együtt a feliratok meglétét is a járási és a kerületi kormányhivatalok népegészségügyi intézetei ellenőrzik.

Köztér - Feszengés

Már kezdtünk feszengeni, hogy most mi lesz. A Napközben című Kossuth-műsor első fél órájának a végén a riporter megkérdezte az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szövetsége) tisztségviselőjét, mire számítanak 2014-ben. 

A tisztségviselő korábbi mondatai arra engedtek következtetni, hogy érti a szakmáját, kerek mondatokban, a szakmai zsargon mellőzésével válaszolt a kérdésekre. Itt baj lesz. Ez az ember nem fog mellébeszélni, ez az ember ismét a valóságnak megfelelően válaszol. És lőn. Azt mondta, nem várható bővülés, az embereknek nincs pénze.

Ilyet! A közszolgálatinak nevezett Magyar Manipuláldában. De nem lett baj. Következtek a hírek, helyreállt a rend. Egy kétperces hírösszeállításban először elhangzott a már megszokott lódítás, miszerint mennyivel nőtt a munkahelyek és a foglalkoztatottság, aztán jött az igazi.

A 180 percben (ez a Kossuth-rádió reggeli műsora) azt mondta Hoppál Péter, hogy a Gyurcsány-beszédnek a tartalma a szörnyű (az is lehet, hogy borzasztó). Hogy ki az a Hoppál Péter? Hát az orákulum. Ha egy kétperces hírműsorban az ő egyetlen mondata az egyik vezető hír lehet…