Hoffmann Rózsa: a pedagógusok igénylik a tanfelügyeletet

A megkérdezett pedagógusok túlnyomó többsége, több mint 90 százaléka igényli a tanfelügyeletet - mondta Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban című uniós projekt konferenciáján csütörtökön Budapesten.

Hoffmann Rózsa kiemelte: a tanfelügyeleti rendszer kipróbálása során az azt "megélő" pedagógusok szinte kivétel nélkül úgy nyilatkoztak, "hogy ez jó". A következő tanévben bevezetendő rendszer segítő jellegű lesz és a pedagógus munkájának egészét vizsgálja, a minősítési rendszer pedig szervesen illeszkedik ehhez - állapította meg.

Az államtitkár rámutatott: a tanfelügyeleti rendszer kialakítása és a köznevelési rendszer megváltoztatása "nem hagyja hidegen a szakmát", a pedagógusok pedig élénken érdeklődnek, hogyan vehetnek részt a továbbképzéseken. Úgy fogalmazott: ekkora rendszer, mint a köznevelés, ahol 8 ezer intézményben több mint egymillió gyermeket tanítanak, nem működhet anélkül, hogy a fenntartók ne kövessék a nevelési folyamatokat.

Szólt arról is: négy éve kormányzati szándék, hogy a tanfelügyeletet megteremtsék, s erre a köznevelési törvény 2011 decemberében lehetőséget adott, ennek megfelelően pedig tavaly decemberben az emberierőforrás-miniszter az útmutatót.

Hoffmann Rózsa megemlítette: a tanfelügyeletet egységes szempontok szerint ellátó szakemberek előzőleg képzésen vesznek részt, gyakorló tanárok lesznek, s a szubjektivitást maximálisan ki kell küszöbölniük a munkájukból, amelynek elsődleges célja a köznevelés színvonalának javítása.

A tanfelügyelet nem elsősorban a szaktárgyak tanításának ellenőrzésére koncentrál, hanem a pedagógusok nevelő tevékenységére, s azt remélik, hogy ez a rendszer segíti majd a pedagógiai kultúra javítását, ezért gyakorló pedagógusok végzik ezt a munkát heti egy napban, a másik négy napon azonban ők maguk is tanítanak a saját iskolájukban. Céljuk, hogy ötévente legalább egyszer ellenőrizzenek a tanfelügyelők egy adott pedagógust - közölte.

A köznevelési államtitkár megemlítette: a pedagógus portfoliók feltöltésével kapcsolatos értetlenkedések mögött az a tény húzódik, hogy a pedagógus társadalom leszokott arról, hogy óravázlatot készítsen, és sokan a tanmenet elkészítését is felesleges tevékenységnek tekintik.

Kerekes Balázs, az Oktatási Hivatal projektigazgatója arról beszélt, hogy több mint 50 intézményben, 800 pedagógussal próbálták ki a tanfelügyeleti munkát, januárban pedig megkezdődött száz tréner felkészítése, akik a tanfelügyeleti, valamint a pedagógusminősítési szakértői képzésre jelentkezőkkel foglalkoznak majd.

Megállapította: összesen ötezer szakértőre van szükség ahhoz, hogy öt év alatt minden pedagógust legalább egyszer ellenőrizzen tanfelügyelő. A következő időszakban 30 ezer tanfelügyeleti eljárás előkészítésére nyújtanak be EU-s pályázatokat - fűzte hozzá.

Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnöke a konferencia közben tartott sajtótájékoztatón elmondta: a TÁMOP 3.1.8-as projektnek öt pillére van, ezek közül az egyik jelenti a pedagógiai szakmai ellenőrzés megvalósítását, azaz a tanfelügyelet kidolgozását.

Közölte: a tanfelügyelőket továbbképzési program keretében készítik fel munkájukra, az erre való jelentkezés feltételei között pedig szerepel egyebek mellett az, hogy 14 év pedagógusi gyakorlattal rendelkezzenek, illetve 5 éves gyakorlattal abban az intézménytípusban, ahol az ellenőrzéseket végzik majd, illetve legyen pedagógus szakvizsgájuk vagy azzal egyenértékű tudományos fokozatuk.

A felkészítő továbbképzéseken első körben ezer embert képeznek ki, a továbbiakban pedig céljuk az 5 ezer ember kiképzése 60 órás tanfolyamok keretében.

Szerző

Újra a Costa Concordián a "menekülős" kapitány

A volt kapitány is részt vett a Costa Concordia hajóroncsán csütörtökön végzett terepszemlén, melyen a vád és védelem szakértői műszaki vizsgálatokat végeztek. Francesco Schettino először járt egykori hajóján a 2012. január 13-án történt hajószerencsétlenség óta. "Nem menekülök, az arcomat adom ahhoz, ami történt!" - hangoztatta.

A volt kapitány már keddtől Giglio-szigetén tartózkodott, de nem hagyta el a szállodáját. Csütörtök reggel a sziget kikötője felé tartva, ahonnan hajóval ment tovább a Costa Concordia roncsához, Schettino az őt tömegesen kísérő olasz és külföldi újságíróknak azt mondta, azért megy vissza a hajóra, mivel ki akarja deríteni az igazságot.

"Nem menekülök, az arcomat adom ahhoz, ami történt!" - hangoztatta. Hozzátette, hogy mindvégig "úriemberként és kapitányként" viselkedett és a baleset óráiban "sem rohantam el a hajóról, de ez nem olyan volt, mint egy közlekedési baleset, amikor az ember megáll az út közepén és telefonon segítséget hív".

"Több mint négyezer ember életét mentettem meg!" - mondta Schettino a Costa Concordián utazó 4229 személyre utalva. A tengerjáró zátonyra futásában 32 ember veszítette életét.

A tengerjáró volt kapitánya maga kérelmezte, hogy a bíróság által kinevezett szakértőkkel együtt ő is felmehessen a Costa Concordia roncsára a hajón levő műszaki berendezések helyszíni átvizsgálására. A terepszemlén a vád és a védelem 30 szakértője azt vizsgálta, hogy a balesetet követő percekben miért nem lépett működésbe a Costa Concordia biztonsági generátora. Ennek leállása miatt borult sötétbe a hajó, nem működtek a szigetelő ajtók, a liftek és a mentőcsónakok elektromos csörlői.

Francesco Schettino megfigyelőként vett részt a műszaki vizsgálatokon. Nem tehetett fel kérdéseket és nem beszélhetett a szakértőkkel.

Az áldozatok családjait és a túlélőket képviselő Codacons olasz fogyasztóvédő egyesület ügyvédei nemet mondtak a terepszemlén való részvételre azok után, hogy kiderült, a fedélzeten bizonyítékokat hamisítottak meg.

A tavaly szeptemberben egyenesbe állított Costa Concordia roncsára először január 23-án mentek fel a szakértők. Akkor azt is észlelték, hogy a szeptember és január között lezárt fedélzetről berendezések és felszerelési tárgyak tűntek el. Az üggyel megbízott grossetói ügyészség kedden bejelentette, hogy vizsgálatot indít a Costa Concordia őrzésével megbízott hatósági személy és a hajó kiegyenesítésének műveletét vezető egyik mérnök ellen, aki a Costa Crociere hajótársaság alkalmazottja. A két személy már a műszaki vizsgálatok előtt a hajón járt és bekapcsolta volna a Costa Concordia  bizonyos berendezéseit, módosítva a baleset pillanatának állapotait.

A Corriere.it hírportál egyenesben közvetítette Schettino látogatását a Costa Concordián. 

Szerző

Janukovics: én vagyok az elnök!

Publikálás dátuma
2014.02.27. 13:11
Janukovics a téli olimpia megnyitó ünnepségén. Fotó: Europress/GettyImages/Pool
Először hallatott magáról Viktor Janukovics leváltott államfő azt követően, hogy múlt pénteken elmenekült Kijevből. Írásos üzenetében azt közölte, továbbra is ő Ukrajna legitim elnöke, szabad és demokratikus választások során került az államfői székbe. A kijevi parlament döntéseit törvénytelennek tartja – hangoztatta Janukovics orosz hírügynökségek közlése szerint. 

Hozzátette, nem nézheti tétlenül a hazájában zajló eseményeket. Mint írta, nem teljesítették a február 21-én a nyugati partnerek által elősegített, s az ukrán ellenzékkel megkötött megállapodás pontjait. Az utcákon a szélsőségesek vették át az irányítást, „engem és híveimet testi erőszakkal fenyegetnek” – közölte. Ezért Oroszország védelmét kérte. Moszkva azonnal reagált, kijelentve, hogy biztosította Janukovics személyes védelmét Oroszország területén.

A Kijevből elmenekült és az ukrán parlament által múlt szombaton leváltott, nemzetközi körözés alatt álló politikus, aki nem hivatalos orosz sajtóértesülések szerint egy Moszkva környéki szanatóriumban tartózkodik, állítólag az ukrán szélsőségesekkel szemben kért védelmet az orosz hatóságoktól.

A leváltott elnököt hazájában „tömeggyilkossággal” vádolják. Ezért nemzetközi elfogató parancsot adtak ki vele szemben.

Egy, a moszkvai hatalomhoz közel álló forrás közölte, hogy Moszkva garantálja Viktor Janukovics személyes biztonságát, mégpedig Oroszország területén. A névtelenül nyilatkozó orosz illetékes az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy Janukovics fordult védelemért az orosz hatóságokhoz.

Közleményében Viktor Janukovics, szavait az ukrán néphez címezve azt hangsúlyozta, hogy őt az ukrán állampolgárok szabad akaratnyilvánítása alapján választották meg elnöknek, s nem tudja közömbösen szemlélni a hazájában történő tragikus eseményeket. Úgy vélte, hogy az általa és az ukrán ellenzéki vezetők által a nyugati partnerek jelenlétében múlt pénteken aláírt válságrendezési megállapodás egyelőre nem teljesült.

Janukovics szerint Ukrajna számos városának utcáin "a szélsőségesek orgiája zajlik". Közölte, hogy őt és munkatársait fizikai leszámolással fenyegetik. Ezért kellett személyes védelmet kérnie a szélsőségesekkel szemben.

Janukovics szerint "mindannak, ami most a Verhovna Radában (az ukrán parlamentben) történik, nincs törvényes jellege". Ezt azzal indokolta, hogy a határozatokat a korábban kormányzó Régiók Pártja és más frakciók hiányzó tagjai nélkül fogadják el. Ezek a képviselők "féltik a biztonságukat, néhányukat fizikai erőszak érte, s ezért kénytelenek voltak elhagyni Ukrajna területét" - írta.

Harc a végsőkig

A magát továbbra is törvényes ukrán államfőnek tekintő politikus kijelentette, elhatározta, hogy a végsőkig küzdeni fog az Ukrajna mély politikai válságából kivezető fontos, kompromisszumos megoldás végrehajtásáért, egyúttal az alkotmányos rend helyreállítására szólított fel.

Janukovics szerint nyilvánvalóvá vált, hogy Ukrajna délkeleti részén élő lakosság nem fogadja el az "anarchiát és az országban uralkodó törvénytelenséget, amikor a minisztériumok vezetőit a téren (a kijevi főtéren) tartózkodó tömeg választja meg". Közölte, hogy mint hivatalban lévő elnök nem engedte meg az ukrán fegyveres erőknek, hogy beavatkozzanak a belpolitikai eseményekbe, és erre ad most is utasítást.

Szergej Markov orosz politológus szerint Viktor Janukovics valószínűleg ideiglenes menedékjogot kap Oroszországban, mert "a(z ukrán) neonáci bandák le akarnak számolni vele". A Politikai Kutatások Intézetének igazgatója ugyanakkor úgy véli, az ukrán politikus kérelme azt jelenti, hogy Janukovics zavarban van, s továbbra is csak magára és nem a választóira gondol.

Svájc befagyasztja Janukovics számláit... ha vannak.

A svájci kormány döntést hozott Viktor Janukovics volt ukrán elnök esetleges svájci bankbetétjeinek befagyasztásáról - közölte csütörtökön a berni külügyminisztérium.

A szövetségi tanács (kormány) szerdán hozta meg a döntést, a végrehajtásáról szóló rendelet pénteken jelenik meg - közölte az AFP francia hírügynökség érdeklődésére egy minisztériumi szóvivő.

Szerző
Frissítve: 2014.02.27. 18:03