Németül is megjelenik a lengyel Orbán-életrajz

A Lipcsei Könyvvásáron mutatják be Igor Janke lengyel újságíró Orbán Viktorról szóló könyvét, amely a szerző reményei szerint segít érthetőbbé tenni a vitát a Németországban sokak számára ellentmondásos magyar miniszterelnökről - közölte a kötetet a német piacra eljuttató Schenk Verlag és a magyar Aeramentum Kiadó pénteken az MTI-vel.

A Viktor Orbán - Ein Stürmer in der Politik (Orbán Viktor - egy csatár a politika világában) címmel megjelent könyvről a közleményben azt írták: az első megrendelések alapján a politika iránt érdeklődő német, osztrák és svájci olvasók is keresik a miniszterelnök pályáját és az elmúlt húsz év magyar politikatörténetét bemutató kötetet.

A közleményben idézték Igor Jankét, aki szerint Orbán Viktor amellett, hogy erős politikus, sokak számára igen ellentmondásos, különösen Németországban. "Nem angyal, viszont hús-vér ember, érdekes elképzelésekkel és valódi szenvedéllyel. Remélem, hogy ez a könyv segít érthetőbbé tenni a vitát Orbánról, Magyarországról és Közép-Európáról" - fogalmazott a szerző.

Hivatalosan a Lipcsei Könyvvásáron mutatják be a korábban Lengyelországban Csatár címmel, majd Magyarországon Hajrá, magyarok! címmel megjelent kötetet március 14-én. Egy pódiumbeszélgetés keretében a szerzőt a Die Welt újságírója, Boris Kalnoky és Kai-Olaf Lang politológus, az EU-integrációs kutatások vezetője kérdezi.

Az Aeramentum Kiadó, amely korábban megvásárolta a könyv német és angol jogait, a brit piacon is tervezi kiadatni az életrajzot.

Szerző

Házi őrizetbe helyeztek egy neves orosz ellenzékit

Április végéig házi őrizetbe helyezték a vádhatóság kezdeményezésére Alekszej Navalnij neves orosz ellenzéki politikust, megtiltották neki a telefonálást és az internet használatát is - erről pénteken döntött egy moszkvai kerületi bíróság.

A Vlagyimir Putyin legkíméletlenebb ellenfelének tartott, korrupcióellenes küzdelméről ismertté vált politikust tavaly egy nagy értékű sikkasztási ügyben előbb letöltendő börtönbüntetésre ítélték, majd az ítéletet felfüggesztettre változtatták. Azóta újabb, ezúttal csalási ügyben folyik ellene és fivére ellen büntetőeljárás. A bíróság zárolta vagyonukat.

Navalnij eddig engedély nélkül nem hagyhatta el lakóhelyét. A vádhatóság szerint azonban a politikus többször megsértette a tilalmat.

Hétfőn például részt vett a Bolotnaja-ügyben elítélt aktivisták melletti moszkvai szimpátiatüntetésen, és ezért hétnapos elzárással büntették.

A moszkvai Baszmannij kerületi bíróság döntése szerint Alekszej Navalnij közvetlen hozzátartozóin, ügyvédein és az újabb büntetőügyében vizsgálódó nyomozókon kívül senkivel sem beszélhet, nem adhat fel levelet vagy csomagot, nem telefonálhat, nem használhatja az internetet, és nem érintkezhet a sajtóval sem. A bíróság úgy rendelkezett, hogy Navalnij a mentőknek vagy a tűzoltóknak is csak akkor telefonálhat, ha erre előbb engedélyt kér a nyomozóktól.

A neves orosz ellenzéki a 2011-2012-es oroszországi nagyszabású hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője. Az internethasználat megtiltása komoly csapás számára, mert az általa feltárt korrupciós ügyekről is a közösségi portálokon számolt be.

Alekszej Navalnij tavaly ősszel indult a moszkvai főpolgármester-választásokon, és azokon a második legtöbb szavazatot kapta. Az ellenzéki nem ismerte el a választási végeredményt, és fellebbezett ellene, mert szerinte ellenfele, Szergej Szobjanyin csalással érte el a győzelmet. A bíróság azonban nem adott igazat az ellenzéki politikusnak, aki időközben a Népi Szövetség párt élére állt, és képviselőjelölteket akar indítani az idei őszi moszkvai fővárosi közgyűlési választásokon.

Szerző

Mindenki Janukovics bukását akarta

A leváltott ukrán elnök egyik volt tanácsadója szerint Viktor Janukovics vesztét a döntésképtelensége okozta: miután elutasította az európai partnerséget, de Oroszországhoz sem akart közeledni, mindegyik oldal cserbenhagyta.

"Túl egyszerű lenne azt mondani, hogy minden az elnök hibája. Úgy gondolom, hogy egy harmadik erő befolyásolta azt, ami történt" - mondta a tüntetők elleni állami erőszakról a Le Monde című napilapnak Hanna Herman, aki a narancsos forradalom óta tízen éven át "folyamatosan súlyos és sötét hangulatban" volt az ex-elnök egyik legközelebbi munkatársa.   

A tanácsadó nem mondta ki, de az interjút készítő újságíró szerint egyértelműen jelezte, hogy harmadik erőként Moszkvára gondol. 

"Nem hiszem el, hogy (Janukovics) képes lett volna eldönteni és parancsot adni az emberek megölésére a Majdanon" - hangsúlyozta a korábban kormányzó Régiók Pártjának képviselője. Hozzátette: "Amikor éppen jó úton voltunk vele, a telefon csengett, és ki kellett mennünk. Amikor visszamentünk, más lett. A mesterlövészekről nem is tudom, honnan jöttek".

Hanna Herman szerint döntésképtelensége lett Janukovics veszte: "Elutasította az európai integrációt, de a Putyinhoz való közeledést is. Azt gondolta, hogy lehetséges sem az egyik, sem a másik oldalhoz tartozni. (...) A rendszer olyan volt, hogy mindenki a vesztét akarta. A kisemberek, Moszkva és az oligarchák érdeke egybeesett. Ezt nem lehetett feloldani."

A volt tanácsadó úgy véli, hogy Moszkvának egyszerűen elege lett abból, hogy Viktor Janukovics folyamatosan lavírozott Brüsszel és keleti szomszédja között. A Majdanon pedig a "nagyon rendes embereken" kívül "nagyon sok bűnöző és az oligarchák pénze" is jelen volt. Szerinte ez utóbbiak is támogatták a hatalom bukását, mert minden egy kézben koncentrálódott.

"Janukovics fia, Olekszandr irányított mindent" - hívta fel a figyelmet Herman.

Arra a kérdésre, hogy terheli-e felelősség Janukovicsot a 82 ember haláláért, Herman azt mondta, hogy "nem szabad ördögnek lefesteni" a volt elnököt. Szerinte a fiának, "Olekszandrnak nagyon erős befolyása volt" az apjára. 

"Ha valaki nem tetszett Olekszandrnak, az nagyon nehéz helyzetbe került. (...) Janukovics elhagyta a (gyermekei) anyját és bűntudatot érzett előttük. A személyiségének voltak nagyon szimpatikus oldalai, mély gátlásokkal" - mondta a volt tanácsadó. 

Emlékeztetett arra, hogy Janukovics anyja meghalt, apja újranősült, a mostohaanyja pedig rosszul bánt vele, ezért végül nagyanyja vette magához, majd az utcán élt bűnözők között. Már kiskorúként is volt börtönben, aztán verekedés miatt egy évre ítélték. 

"Ezt követően az volt az egyetlen vágya, hogy gazdag legyen és revánsot vegyen" - mondta a volt tanácsadó. 

Herman ma már úgy gondolja, hogy a börtönt megjárt embereket nem lenne szabad a hatalom közelébe engedni. 

"A börtön megtöri az embert. Amikor ezt mondom, Julija Timosenkóra (volt kormányfőre) is gondolok" - hívta fel a figyelmet Herman. 

"Janukoviccsal és Julijával is az a probléma, hogy nem tudtak egymásnak megbocsátani mindazokért, ami köztük történt" - tette hozzá. 

A volt tanácsadó saját bevallása szerint azért maradt az utolsó pillanatig Janukovics mellett, mert ha elment volna, "senki más nem mondta volna meg az igazságot az elnöknek. Az emberek csak azt ismételgették neki, hogy minden rendben van".

Szerző