Előfizetés

Ne bántsd a sünt! Ez az ő éve

Publikálás dátuma
2014.02.28. 18:38
Képünk illusztráció. Fotó: Chris McGrath, Getty Images.
Idén a keleti sün védelmére (Erinaceus roumanicus) hívja fel a figyelmet az év emlőse országos rendezvénysorozat a Vidékfejlesztési Minisztérium által működtetett Vadonleső Program keretében.

A sünbarát kert elnevezésű kezdeményezéssel a keleti sünök lakott területeken, kiskertekben való biztonságosabb megtelepedését, a regionális és országos mese- és képregényíró-versennyel pedig népszerűsítésüket, a környezeti nevelésbe való bevonásukat segítik.

A rendezvénysorozat kezdeményezője a Vadonleső Program, támogatói pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium mellett a nemzetipark-igazgatóságok, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, annak Emlősvédelmi Szakosztálya és a Magyar Emlőstani Társaság. A program célja, hogy - egyeztetve a szakmai szervezetekkel - minden évben más és más őshonos emlősállatra hívják fel a figyelmet, ezzel is segítve a fajok megismerését, hatékonyabb védelmét - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pénteken az MTI-vel.

A keleti sün védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint. Magyarországon elterjedt faj, leginkább a fás, cserjés vidékeken megfigyelhető, de gyakran felbukkan lakott területeken is. Elsősorban napnyugta után indul táplálékot keresni, amely legtöbbször rovarokból, földigilisztából, évszaknak megfelelő bogyókból és gyümölcsökből áll, de elfogyasztja a neki kitett vagy éppen megdézsmált kutya- és macskaeledelt is.

A sün látása viszonylag gyenge, de az éjszakai viszonyok között remek szaglásának és kifinomult hallásának köszönhetően kiválóan tájékozódik. Kedveli a védettebb, kevésbé nyílt helyeket, gyakran kőfalak, kerítések mentén közlekedik. A hidegebb téli hónapokat farakások, rőzsekupacok alatt téli álomban vészeli át. A sün veszély esetén összegömbölyödve szúrós tűpárnává változik és útját csak akkor folytatja, ha újra biztonságban érzi magát. Ez a sajátos viselkedésük különösen védtelenné teszi őket a közúti gázolások ellen, mivel a gyorsan érkező járművektől megijedve hiába gömbölyödnek össze, az nem óvja meg őket.

Áprilisi szeszéllyel indít a március

Publikálás dátuma
2014.02.28. 18:02
Illusztráció. Fotó: Wavebreakmedia Ltd/Thinkstock/Getty Images
Eleinte még főként északkeleten fordulhat elő kisebb eső, zápor, majd mindenütt felszakadozik a felhőzet, sokfelé a nap is előbújik. Hajnalban délnyugaton és északon pára, köd képződhet. Élénk, északnyugaton erős lesz a délkeleti szél. A hajnal még sokfelé hűvös lesz, délután 10-15 fok várható.

Vasárnap északon és keleten lehet kevesebb, délen és nyugaton több felhő az égen, de errefelé is csak kisebb eső alakulhat ki. Az enyhe időben többfelé élénk lehet a légmozgás.

Hétfőn csak néhol, kedden már többfelé alakulhat ki eső, zápor, sőt helyenként egy-egy zivatar sem kizárt. Időnként élénk lesz a légmozgás, kellemes hőmérsékletű, tavaszi időre van kilátás.

Soroksári gyilkosság: van új bizonyíték

Sikerült új bizonyítékot találnia a tavaly szeptemberi soroksári gyilkosságban a Petőfi Attila vezérőrnagy vezette új nyomozócsoportnak - értesült lapunk. 

Mint megírtuk, a Soroksáron kocogás közben tavaly szeptember 25-én brutálisan meggyilkolt Kardosné Gyurik Krisztina támadójának felderítése eddig sikertelen volt, és több mint 4 hónappal az eset után, február elején az ügyet elvette a BRFK-tól, és az ORFK kiemelt életellenes ügyeket felderítő osztályára bízta az országos rendőrfőkapitány.

A reménytelen gyilkossági ügyek nyomozásában - így Soproni Ágnes színésznő és Balla Irma meggyilkolásának, vagy a sorozatgyilkos Magda Marinko magyarországi bűncselekményeinek ügyében - tapasztalt Petőfi Attilát egy 14 fős, speciális nyomozócsoport segíti. Az eddigi hírek szerint a 36 éves kisgyermekes anyát szokásos esti kocogása közben fojtották meg, miután durván bántalmazták.

A nyomozók számtalan verziót vizsgáltak, felmerült, hogy hajléktalanok lehettek, hogy bérgyilkosság történhetett, és a családanya férjét sem tudták kizárni a gyanúsítottak köréből: a nyomozók többször kihallgatták Kardos Lajost, aki a hírek szerint 13 perccel azután bejelentette felesége eltűnését, hogy a szokásosan fél órát futó feleségének haza kellett volna érnie - ez szakértők szerint gyanúsan rövid idő, és többnyire azután fordulnak családtagok a rendőrséghez, ha saját forrásaik már kimerültek. 

Kérdésünkre az ORFK most arról tájékoztatott, hogy - az amúgy már 15 fős - nyomozócsoport végzett konkrét nyomozati cselekményeket is, nem csak az ügy eddigi aktáit nézték át. Alig egy hónapos tevékenységük eredményesnek tűnhet, ugyanis, mint közölték, sikerült új bizonyítékokat szerezni, "de ezek érthető okból nem publikus információk". Elárulták azonban, hogy tanúkihallgatások ismét történtek, de a nyomozás továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik.