Rendőrt hívtak Bajnaira Fóton

Publikálás dátuma
2014.03.01. 13:24
Fotó: Szalmás Péter
Ha a fóti időközi választásokat megelőző kampány az országos korteshadjárat "előképe", akkor nagyon durva kampányra lehet számítani.

A kétségbeesett fóti jobboldal ismét a rendőrséggel igyekezett beavatkozni a demokratikus ellenzék kampányába. Megpróbálták megakadályozni, hogy szombaton Bajnai Gordon egy meccs keretében kapusként vegyen részt a fóti polgármester-választási kampányban.

A Népszava értesülése szerint a Fáy iskola tornatermében - tanulói szorgalmi időn kívül, így jogszerűen - engedélyezték a mérkőzést. Ennek ellenére a helyi ügyeletes rendőrt hívott a rendezvény miatt. A járőrök megvizsgálták a tornaterem bérbeadási szerződését, s azt hitelesnek találták, majd távoztak. Információnk szerint a helyszínen csak a Hír tv stábját igazoltatták...

Emlékeztetőül: a péntek sem telt eseménytelenül. Reggel rendőrt hívtak az MSZP aktivistáira, akik szóróanyagokat terítettek a városban. Ugyancsak pénteken kiszúrták a kampányközpont előtt a Takács István (ő az Összefogás jelöltje) óriásplakátját szállító utánfutó kerekeit, és megrongálták a járművet is. A rendőrség mindkét helyen intézkedett. Takács István szerint mindez arra utal, hogy a jobboldalon nagyobb a félelem a voksolástól, mint amit mutatnak.

A fóti helyzet részletes feltárásáért ide kattintson!

A rendőrség a fóti balhékról a következő tájékoztatást adta a népszavának. A rendőrségre két bejelentés érkezett. Az egyik szerint egy ismeretlen személy valótlan tartalmú szórólapot osztogatott Fót területén. A járőrök a bejelentés alapján intézkedés alá vonták az érintett személyt, de az általa osztott szórólap tartalma nem volt valótlan tartalmú. A másik bejelentés arról érkezett, hogy egy utánfutót- melyen egy plakát van elhelyezve - ismeretlen tettesek megrongáltak. A bejelentés helyszínére kimentek a fóti járőrök. Az utánfutón egy lámpaburát és egy támasztóvasat rongáltak meg az ismeretlen tettesek. A kihelyezett plakátban rongálási kár nem keletkezett.

Szerző

Így dühöng az influenzajárvány

Publikálás dátuma
2014.03.01. 11:40
Fotó: Thinkstock
Magyarországgal együtt tizenöt európai ország adott jelentést földrajzilag kiterjedt influenzajárványról az elmúlt héten, uniós szomszédaink közül már nemcsak Horvátországban és Szlovéniában, hanem Ausztriában is kiterjedt járvány van – tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-t.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentéséből kiderült az is, hogy a kontinens déli részén visszaszorulóban van a járvány: Bulgária, Portugália és Spanyolország már legalább három egymást követő héten számolt be az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók számának csökkenéséről, és már Olaszországban is kevesebb a beteg. Ugyanakkor még mindig többségben vannak azok az országok, ahol nőtt a megbetegedések száma, így Magyarországon is.

A betegektől vett légúti mintákból a pozitív esetek 98 százalékban túlnyomórészt továbbra is az influenza A vírusok jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok – közölte az ÁNTSZ.

Szerző

Ukrán válság: Izmosodik az orosz sereg, riadóztatták az ukrán haderőt

Az ukrán védelmi miniszter szerint Oroszország "nemrég" további hatezer katonát vezényelt Ukrajna területére. Ihor Tenjuh válaszul riadókészültséget rendelt el az ukrán haderő krími csapatainál.

Az ukrán védelmi miniszter szerint Oroszország "nemrég" további hatezer katonát vezényelt Ukrajna területére. Ihor Tenjuh válaszul riadókészültséget rendelt el az ukrán haderő krími csapatainál.

Az ukrán kormány az elmúlt napokban azzal vádolta Oroszországot, hogy katonákat vezényel a Krím félszigetre, ahol Szevasztopolban állomásozik az orosz Fekete-tengeri Flotta. A bázis területét Moszkva egy 2010-ben Harkivban kötött megállapodás értelmében legalább 2042-ig bérli Ukrajnától katonai célokra. Oroszország álláspontja az, hogy nem sértette meg az Ukrajnával kötött megállapodást.

Az ukrán kormányfő felszólította szombaton Moszkvát, hogy vonja ki odavezényelt csapatait a Krím félszigetről.

"Ismételten azzal a felhívással fordulunk Oroszországhoz, hogy vonja vissza csapatait, és tartsa be a kétoldalú megállapodásokat" - jelentette ki Arszenyij Jacenyuk az orosz állami hírügynökség szerint.

"A Krímben kialakult válság békés és politikai eszközökkel való megoldására szólítunk" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a válságot az illetéktelen orosz jelenlét okozza az Ukrajnához tartozó autonóm területen.

A Reuters hírügynökség szerint Jacenyuk az ukrán kormány ülése előtt nyilatkozott, és megismételte, hogy nem hagyják magukat belerántani egy katonai konfliktusba, Oroszország krími provokáció által.

Az ukrán miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy orosz katonai járműveket vezényeltek az ottani ukrán városok központjába.

Szerző